Іменем РНБО!..

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Чинна влада, схоже, мислить серіалами. Владою вона стала завдяки серіалу «Слуга народу», дотичному до реальності так само, як морська свинка до моря. Нині щоп’ятниці нам демонструють серіал «РНБО всемогутня». Щойно нам повідомили про санкції проти зразу десяти українських «топ-контрабандистів». Чому я взяв цей термін в лапки? Читайте далі.

Я давно хочу запропонувати урядові дивовижне джерело економії бюджетних статків. Треба ліквідувати прокуратуру, СБУ, ДБР, НАБУ, САП… Поліцію ліквідовувати не можна – Арсен Борисович мусить бути потужним міністром. А все інше взагалі не потрібно, разом із судами. Навіщо весь цей мотлох, коли в нас існує всесильне РНБО?

Навіщо розслідувати справу, якщо «вийдіть на вулицю і запитайте, чи він злочинець?» – цитую президента Зеленського? Навіщо суди, якщо існує монарше президентське повеління? Якщо РНБО перебрала на себе функції і силовиків, і суду, на чорта нам силовики і суд?

Ну толку з них? Минає другий місяць, як РНБО впровадила санкції проти каналів Медведчука-Козака за статтею про фінансування тероризму – жодному Медведчуку не оголошено навіть підозри. ДБР повідомила, що розслідує справу проти Медведчука-Козака за звинуваченням в державній зраді. Медведчук від того спати гірше не став, бо порушити справу і виграти її в суді – речі принципово різні. Є, звісно, ще всемогутня РНБО… Але РНБО Медведчук і Козак дивним чином не бояться.

Бо якщо розглядати ці санкції не очима захопленого шанувальника ЗЕ, а людини здатної мислити критично, відкриваються десятки деталей, що перекидають картину догори дриґом. «Труба Медведчука»? Так вона офіційно належить не Медведчуку, а білорусам. Заправки «Глуско»? Її менеджмент заперечує зв’язок з Медведчуком, і жоден суд не довів протилежного. Єдине, що пов’язує ці об’єкти з Медведчуком, – це журналістські «розслідування» того самого штибу, що й «свинарчуки» ім. Бігуса. Фірми Медведчука? Зі 100 фірм перелічених ним в декларації санкції впроваджені проти двох. Все. Крапка. Тим часом «Фокус» фіксує у Медведчука вибухове зростання статків.

З контрабандистами справа не краща. В списку, оголошеному РНБО, відсутні такі відомі персонажі як Сергій Бадяк, Віталій Булюк, Сергій Тригубенко, Вадим Слюсарев, Ігор Кривецький та особистий друг Зеленського Ілля Павлюк. Докази проти них ти самі, що й проти всіх інших фігурантів санкцій, – журналістські «розслідування». Проте їх РНБО не чіпає. Як називалося таке від роду віку? Правильно, переділ ринку. Штучний. Руками держави.

Схожа ситуація з компаніями, проти яких впроваджені санкції. Я вже писав, як дивним чином у списку компаній, дотичних до використання надр, опинилася фірма «Геофорс», що не має жодних справ з надрами, натомість колись належала рідні Юлії Тимошенко. Парадокс – ОПЗЖ не влаштовує протестів проти свавілля і тиску на «свободу слова». Самі підсанкційні компанії не подають в суд на державу Україна – лише кілька з них ліниво щось доводять в українських судах.

Знову таки писав. Дії РНБО для всіх цих компаній – дивовижна нагода порахувати збитки, а потім виставити проти України позов у міжнародних арбітражах і відсудити у держави Україна мільярди наших з вами бюджетних доларів. Почин вже покладений – китайські інвестори «Мотор Січі» через суд намагаються стягнути з України 3,5 мільярди відшкодування, доводячи, що акції підприємства у них просто відібрали в стилі більшовиків Троцького. Після всіх викрутасів української влади довести це їм буде не важко.

Серіал «Слуга народу» був гарненькою казочкою, за допомогою якої головою держави зробили некомпетентного дилетанта. Нині історія повторюється. Поки народу згодовують серіал «РНБО всемогутня», Україну тягнуть в жахливу боргову пастку. Але суспільство того не бачить і не чує. Суспільство дивиться серіал.


Тетяна Кохановська

Римські легіонери практикували у своїх лавах специфічну міру покарання та застрашення – децимацію. Що це таке? А коли в когорті чи центурії, яка чимось завинила, страчували кожного десятого. Страчуваних обирали за жеребом, себто рандомно.

Це я до чого? Ну так а до Топ-10 посанкціонованих перемитників. Ну тобто це якийсь дуже екстравагантний спосіб боротьби з контрабандистами. По-перше, дуже дивно брати за взірець римські звичаї доби Республіки чи принципата. З усією повагою до Давнього Риму, це все ж таки дитинство державності. По-друге, суворі легіонери дійсно кидали непідкупний жереб. В тому й сенс. А зеленці, судячи з усього, повибирали в ручному режимі. Бо ж ото з’явився перелік персон, які були в попередніх списках, але під санкції не потрапили. Скрізь екс-менти, прокурорські та митники.

Коротше, турборежим зеленців – якась дика суміш архаїчних практик та вихолощення змісту.

Причому в пошуках граблів, по яких ще можна пострибати, вони вже забралися аж в Давній Рим. Що на черзі? Офірні страти друїдів? Ритуальний канібалізм? Знаєте, я пропоную відродити інститут священних царів. Це коли в разі негараздів, наприклад, неврожай, посуха, мор тощо, найвеличнішого (фараона, князя, царя) ритуально-церемоніально вбивають, а його рештки захоронюють по всій країні. На предмет відновлення родючості. Ну я не кровожерлива, тому думаю, цілком доста буде символічної імітації – добровільна відставка, імпічмент, щось таке.