Маруся Звіробій і все оце

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Очікувано. Мережею ширять потоки брехні про Марусю Звіробій. Брехні у вигляді версій. Брехні через підтасовку відомих фактів. І волонтер вона не справжній… І товариші по фронту її не підтримують… Тощо й тощо.

Не дивно. Зачепившись з Марусею, ЗЕкоманда крупно нарвалася. Маруся – не та людина, яка мовчатиме або тихенько піде на співпрацю. Була б Маруся такою – вона не стала б власне Марусею Звіробій. Це шоу – надовго, і саме розумне, що зараз може зробити ЗЕкоманда, це провести з Марусею профілактичну бесіду та відзвітувати про зроблену роботу. Мовляв, а ви чого думаєте, ми садити когось збираємося? Але – не з болісними комплексами Володимира Олександровича.

Вибішує, коли Марусю Звіробій порівнюють з Надією Савченко. Шановні, я нагадаю, що до арешту Савченко сталося кілька дивовижних фактів – Савченко стала робити недвозмістовні заяви про необхідність замирення з терористами ДиРи. Як там? «Просто посміхнутися одне одному»? «Просто перестати стріляти» з’явилося пізніше. Друге – ЗМІ (аж ніяк не канали «5-й» та «Прямий») повідомили і продемонстрували відеозйомку зустрічей Савченко з представниками терористів ДиРи і поцікавилися – куди дивиться СБУ? Третє – в мережі з’явилося відео, де Савченко в розмові з офіцерами ССО підбивала їх до бунту проти чинної на той момент, всенародно обраної влади.

Нічого подібного у Марусі Звіробій нема. Маруся не закликала до повалення існуючого режиму. Вся провина Марусі полягає в тому, що, збурена грубіянською поведінкою президента Зеленського в розмові з добровольцями, вона записала відео, де висловила все, що думає про таку поведінку президента і про такого президента. Так, сказала зайве. Не одна вона, зрештою, чомусь ми не бачимо переслідувань Добкіна, Дубінського тощо. Вибіркове правосуддя у всі часи називалося розправою. Влада зробила все можливе, аби виглядало це саме так.

Мало того що, вломившись до Марусі Звіробій з обшуком, ДБР явно не поцікавилася біографією Марусі Звіробій – добровольця, службовця-контрактника 95-ї бригади ДШВ та Нацгвардії, волонтерки та активістки, відомої своєю безкомпромісністю. ДБР саме розписалося в кричущому непрофесіоналізмі. Вломившись до Марусі Звіробій з обшуком і викликавши її на допит, слідаки ДБР не вказали статус Марусі в цій справі. Тепер ДБР виправдовується, мовляв, «а раніше вона на це не скаржилася». Дурню зрозуміло, якщо адвокати Марусі не помітили цього беззаконня раніше, це не Маруся з ним погодилася, це слідакам ДБР пощастило, що їх не ткнули носом в їхнє неподобство раніше. І якщо вони не виправилися, а нині ліплять дитячі виправдання, – це дивовижна ілюстрація професійності ДБР.

Ба більше. Я дуже добре пам’ятаю, як Маруся Звіробій критично висловлювалася про Петра Порошенка. Повторюю, Маруся за натурою – людина прямолінійна й безкомпромісна. Активіст і волонтер може собі дозволити бути таким. Політик – ні. Конфлікти між активістом і політиком неминучі, і в часи президента Порошенка це ставалося не раз і не два. Це не заважало тій самий Марусі вихваляти Порошенка за вчинки, які вона вважала корисними для України. Очевидно, за Зеленського Маруся робила б все те саме. Але ЗЕкоманда зробила все можливе, аби налаштувати Марусю і тисячі подібних «марусь» проти себе. Власними руками.

Очевидно, прибічників Зеленського ці факти не зупинять. Влада болюче обпеклася на Марусі та сама себе загнала в пат. Тепер влада намагається Марусю максимально очорнити – нічого іншого зробити вона не може. Ні, успіхів. Шоу триватиме далі.

Автора малюнку, на жаль не знаю. Хто знає – скажіть, я вкажу.

Автор