Зради і перемоги тижня. 8 – 21 листопада 2019 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 8 – 21 листопада 2019 р.

Зауважу, прийняття закону про ринок землі я не відніс ані до зради, ані до перемоги. Вже писав. Я вітаю сам факт запуску ринку. Але поданий законопроект не має ніякого стосунку власне до ринку.

ЗРАДА

Київський апеляційний суд звільнив від в’язниці Бориса Германа, засудженого за організацію “убивства” журналіста Аркадія Бабченка.

На речовому складі військової частини 59-ї окремої мотопіхотної бригади в Гайсині (Вінниччина) спалахнула пожежа. Також унаслідок вибухів на військовому арсеналі у Балаклії Харківської області загинуло двоє військових саперів, ще четверо військовослужбовців отримали поранення. Пізніше в лікарні помер ще один поранений.

Прийнятий ВР державний бюджет на 2020 рік руйнує реформу децентралізації, котра проводилася п’ять років, і скорочує запущені протягом останні роки соціальні програми. Гроші, які належать місцевому самоврядуванню, забрали на Київ. Запропонований бюджет не передбачає підвищення соціальних стандартів, незважаючи на всі обіцянки чинної влади.

Служба безпеки України викликала на допит народного депутата VIII скликання Ігоря Лапіна. Підстава – загибель російських громадян під час прориву ЗСУ блокади Луганського аеропорту влітку 2014 р.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід начальнику Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил Дмитру Марченку. суд призначив два місяці тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 76,8 млн грн. Марченка і його офіцерів звинувачують ніби вони закупили неякісне майно для Збройних сил за завищеними цінами. Мова йде про бронежилети «Корсар». Генерал Марченко – «кіборг», бойовий офіцер, учасник прориву з Південного мішку улітку 2014 р. та оборони ДАП. Всупереч законодавству, за яким чинних військовослужбовців утримують на гауптвахті, Марченко і його офіцери були замкнуті в СІЗО.

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, чий успіх – недавнє рішення суду ООН, пояснила чому йде у відставку. “Я розумію, що з точки зору “ми будемо дружити з Росією”, то я не той персонаж, який про дружбу. Я все ж таки fighter, я той, хто веде переговори і той, хто представляє позицію, яка відмінна від бачення росіян”.

НАБУ і САП заарештували голову правління банку «Райфайзен» Олександра Писарука. Офіційно – за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ “ВіЕйБі Банк”. Писарук – колишній заступник екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої, що може бути підставою для політичної розправи. Також голова правління “Укрексімбанку” Олександр Гриценко затриманий співробітниками Служби безпеки України за дорученням Генеральної прокуратури в рамках кримінального провадження. Затримання відбулося на очах мало річної дитини в брутальний бандитський спосіб, через що ЗМІ оголосили про викрадення Гриценка.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко побився з народним депутатом від «Слуги народу» Андрієм Герусом. Ляшко підстеріг Геруса в залі офіційних делегацій аеропорту «Бориспіль», кілька разів вдарив його та порвав йому сорочку. Він звинувачував депутата у здачі інтересів України Росії та закидав йому лобіювання імпорту російської електроенергії. Ляшко представ перед судом, який випустив його на поруки чинних нардепів.

У Харківському військово-медичному клінічному центрі помер командир 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ полковник Євген Коростельов. Важке поранення бойовий офіцер отримав 12 листопада, під час виконання завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил. Це другий український комбриг, який загинув під час війни на Донбасі.

ПЕРЕМОГА

Українського співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, ветерана Ігоря Мазура передали на поруки Генерального консула України в Любліні, повідомила український омбудсмен Людмила Денісова. Мазур був затриманий за позовом РФ по лінії Інтерполу. Наразі Мазур повернувся до України.

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ офіційно визнав автокефальну Православну церкву України, пом’янувши митрополита Київського Епіфанія. Таким чином ПЦУ була визнана вже другим Патріархатом православної церкви.

Уряди України та Монголії підписали угоду про взаємне скасування віз. Угода передбачає, що громадяни України можуть в’їжджати до Монголії без віз на 90 днів упродовж 180 днів.

Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію щодо позову України проти РФ. Відповідне рішення було оголошено у п’ятницю, 8 листопада, в Гаазі. суд дозволив застосувати до цієї справи Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, мова йде про фінансування Росією тероризму на Донбасі та дискримінації у Криму.

Шостий апеляційний суд Києва ухвалив рішення про продовження ліквідації Київської патріархії Української православної церкви.

Збройні сили України отримали перші серійні ракети “Вільха” (100 одиниць) і до січня 2020 року очікуються подальші постачання.

У Києві двом вулицям дадуть імена загиблих учасників АТО Аміни Окуєвої та Андрія Аболмасова.

Росія передала Україні військові кораблі: катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу», захоплені 25 листопада 2018 року. За словами командувача Військово-морських сил ЗСУ Ігор Воронченка росіяни кораблі угробили: «познімали навіть плафони, розетки та унітази».

Верховний суд України визнав законним видворення Міхеїла Саакашвілі до Польщі в 2018 році.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.