Розплющуйте очі і приходьте у неділю на віче на Майдані

Тамара Горіха Зерня

3 жовтня ВР взяла за основу і проголосувала у першому читанні законопроект «Про місто Київ – столицю України» № 2143-3, внесений Олександром Ткаченком (це гендиректор 1+1, хто не знає).

Мер Києва Віталій Кличко різко виступив проти законопроекту, назвав його недолугим актом, який суттєво обмежує місцеве самоврядування киян.

Ми переглянули цей законопроект із холодною головою і чистими руками, відключивши емоції. Так, ніби не бачимо серед авторів документа прізвище «Дубинський». Коротше, редакція виконала для вас усю брудну роботу, прошу оцінити.



Спочатку про хороше.
Київ залишається місцем розташування Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України і зберігає за собою статус столиці. Це не так і мало, враховуючи нав’язливе прагнення молодих реформаторів кудись переїхати разом з урядовим кварталом. Ми не знаємо, що змусило їх передумати, але точно не брак ентузіазму.

Далі про погане.
У Києві вводиться повне дублювання виконавчих структур. Київська міська рада отримує новий виконавчий орган – магістрат. А Київська міська адміністрація, яка раніше виконувала виконавчі функції і очолювалася Головою Київської міської адміністрації, нікуди не поділася і тепер існуватиме паралельно з магістратом.

Тобто тепер ми отримуємо вертикаль: Київський міський голова (Кличко на даний момент, обирається на місцевих виборах) – Київська міська рада – Київський магістрат
І ще одну вертикаль: Голова Київської міської адміністрації (призначається і звільняється Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України) – Київська міська адміністрація.

Для не-киян пояснимо, що раніше обидві голови сходилися в одній, тобто Кличко мав повну виконавчу владу у місті. Це визначалося відповідним рішенням Конституційного Суду, яке свого часу проштовхнули розлючені депутати, яким набридло добиратися на роботу по пояс у кучугурах. Ну пам’ятаєте часи Януковича, коли київський мер «Космос»-Черновецький відлетів у вирій, а міським господарством рулили чиновники від Януковича без призначення нових виборів.

Зараз це будуть дві різних особи (і щось нам підказує, що пан Ткаченко не просто так виступає автором законопроекту), з двома різними апаратами, які сидітимуть у різних приміщеннях і вестимуть позиційну війну. Прогнозовано війна ітиме за право розпоряджатися бюджетом міста, і тут креатура Зеленського матиме потужний козир: можливість опротестовувати і зупиняти дію усіх актів органу місцевого самоврядування.

Протест набуває чинності з моменту винесення і діє протягом п’яти днів. Після чого у гру вступають суди: Голова Київської міської державної адміністрації не пізніше наступного дня за днем винесення протесту звертається до суду з позовом про скасування зазначеного акта. (Зауважте, у законопроекті не вказано, про який саме суд ідеться. Фактично, будь-яке рішення Київської міської ради або мера Києва може бути скасоване будь-яким Басманним еее Баришівським судом).

Ви просто заплющіть очі і уявіть, що почнеться у Києві. Зробіть поправку на холодну зиму і невизначеність із сезоном опалення. Врахуйте можливі акції протесту. (Зауважили, як ми м’яко формулюємо?). Заполіруйте це все управлінським генієм Зеленського і його циркової команди.

Тепер розплющуйте очі і приходьте у неділю на віче на Майдані. Раніше почнемо – раніше закінчимо, може навіть по теплому іще.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial