СТЕНОГРАМА РОЗМОВИ ЗЕЛЕНСЬКИЙ – ТРАМП 25 ЛИПНЯ 2019 Р.

Тамара Горіха Зерня

СТЕНОГРАМА РОЗМОВИ ЗЕЛЕНСЬКИЙ – ТРАМП 25 ЛИПНЯ 2019 Р.
Переклад: Тамара Горіха Зерня

Гриф «Секретно» знято за наказом Президента 24 вересня 2019 року
СТЕНОГРАМА ТЕЛЕФОННОЇ РОЗМОВИ
ТЕМА: Телефонна розмова з Президентом України Зеленським
УЧАСНИКИ: Президент Україна п. Зеленський
Стенографісти: Ситуаційна кімната Білого дому
ДАТА, ЧАС ТА МІСЦЕ: 25 липня 2019 р., 9:03 – 9:33 EDT, Резиденція

ПРЕЗИДЕНТ ТРАМП: Вітаю з великою перемогою. Ми всі спостерігали у Сполучених Штатах, і ви провели величезну роботу. Шлях, який ви пройшли як людина, якій не давали багато шансів, і у кінцевому підсумку ви перемогли. Це фантастичне досягнення. Вітаю.



ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Ви абсолютно праві, пане Президент. Ми здобули велику перемогу і багато працювали для цього. Ми багато працювали, але я хотів би зізнатися вам, що я мав можливість вчитися у вас. Ми використали досить багато ваших навичок та знань і змогли скористатися ними як прикладом для наших виборів, і так, це правда, це були унікальні вибори. Ми опинилися в унікальній ситуації, у якій змогли досягти унікального успіху. Я можу сказати вам таке; вперше, ви зателефонували мені привітати, коли я переміг на президентських виборах, і вдруге ви зараз телефонуєте, коли моя партія виграла парламентські вибори. Я думаю, я маю частіше балотуватися, так щоб ви могли телефонувати мені частіше, і ми зможемо частіше говорити по телефону.

ТРАМП: [сміється] Це дуже гарна ідея. Я думаю, що ваша країна дуже рада з цього приводу.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Ну так, правду кажучи, ми намагаємось зробити багато, бо хотіли б осушити болото тут, у нашій країні. Ми привели багато нових людей. Не старих політиків, не звичайних політиків, тому що ми хочемо мати новий формат і новий тип уряду. Ви чудовий вчитель для нас і в цьому.

ТРАМП: Що ж, дуже мило з вашого боку це сказати. Я скажу, що ми робимо багато для України. Ми витрачаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж роблять європейські країни, і вони повинні допомагати вам більше, ніж роблять зараз. Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять, – це балачки, і я думаю, що саме про це ви насправді повинні їх запитати. Коли я розмовляв з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не робить. Багато європейських країн поводяться так само, тому я думаю, що саме на це ви повинні звернути увагу, але Сполучені Штати дуже добре ставилися до України. Я б не сказав, що це завжди взаємно, тому що відбуваються не хороші речі, але Сполучені Штати дуже добрі до України.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Так, ви абсолютно праві. Не на 100%, а на всі 1000%, і я можу сказати вам таке; я розмовляв з Ангелою Меркель, і я зустрічався з нею. Я також зустрічався і говорив з Макроном, і я сказав їм, що вони роблять не так багато, як потрібно робити у плані санкцій. Вони не забезпечують примусового застосування санкцій. Вони не роблять стільки, скільки вони повинні робити для України. Виглядає, що навіть з логічної точки зору, Європейський Союз мав бути нашим найбільшим партнером, але технічно Сполучені Штати є набагато більшим партнером, ніж Європейський Союз, і я дуже вдячний вам за це, тому що Сполучені Штати роблять дуже багато для України. Набагато більше, ніж Європейський Союз, особливо коли ми говоримо про санкції проти Російської Федерації. Я б також хотів би вам подякувати за велику підтримку у сфері оборони. Ми готові продовжувати співпрацю у наступних кроках, зокрема ми майже готові придбати ще більше «джавелінів» у Сполучених Штатів для оборонних цілей.

ТРАМП: Я хотів би, щоб ви зробили нам послугу, хоча би через те, що наша країна пройшла через багато що, і Україна багато знає про це. Я б хотів, щоб ви дізналися, що сталося з цілою ситуацією з Україною, вони говорять CrowdStrike… Я думаю, у вас є хтось із ваших багатих людей… Сервер, вони кажуть, Україна має його. Сталося багато речей, вся ця ситуація. Я думаю, ви оточуєте себе деякими з тих самих людей. Я б хотів, щоб Генеральний прокурор подзвонив вам або вашим людям, і я хочу, щоб ви в усьому розібралися. Як ви вчора побачили, цей нонсенс зрештою вилився у дуже слабку виставу з боку чоловіка на ім’я Роберт Мюллер, це був некомпетентний виступом, але вони говорять, що багато з цього почалося з України. Незалежно від того, щоб б ви могли зробити, дуже важливо, щоб ви це зробили, якщо це можливо.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Так. дуже важливо для мене і все, що ви тільки згадали раніше. Для мене як Президента це дуже важливо, і ми відкриті для майбутньої співпраці. Ми готові відкрити нову сторінку у. відносинах між Сполученими Штатами та Україною. З цією метою я тільки що відкликав нашого посла зі Сполучених Штатів, і його замінить дуже грамотний і дуже досвідчений посол, який наполегливо працюватиме над тим, щоб наші дві країни встановили ближчі відносини. Я також сподіваюся, що він користуватиметься вашою довірою і матиме особисті стосунки з вами, щоб ми могли іще більше співпрацювати. Я особисто кажу вам, що один з моїх помічників нещодавно говорив з паном Джуліані, і ми дуже сподіваємось, що пан Джуліані зможе приїхати в Україну, і ми зустрінемося, коли він прибуде до України. Я просто хотів ще раз запевнити вас, що довкола нас лише ваші друзі. Я слідкуватиму за тим, щоб довкола мене були лише найкращі та найбільш досвідчені люди. Я також хотів би сказати вам, що ми друзі. Ми великі друзі, і ви, пане Президент, маєте друзів у нашій країні, так що ми можемо продовжувати наші стратегічні відносини. Я також планую оточити себе чудовими людьми і на додаток до цього розслідування, я гарантую як Президент України, що всі ці розслідування будуть проведені відкрито та публічно. У цьому я можу вас запевнити.

ТРАМП: Добре, бо я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим, і його знищили, і це справді несправедливо. Багато людей говорять про це, про те як вони знищили вашого дуже хорошого прокурора, і у цьому брали участь деякі дуже погані люди. Пан Джуліані – дуже шановна людина. Він був мером Нью-Йорку, чудовим мером, і я б хотів, щоб він вам подзвонив. Я попрошу його подзвонити вам разом з Генеральним прокурором. Руді дуже добре знає, що відбувається, і він дуже здібний хлопець. Якби ви змогли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол Сполучених Штатів, та жінка, була поганою історією, і люди, з якими вона мала справу в Україні, були поганою історією, і я просто хотів вам це сказати. І ще одне. Зараз багато говорять про сина Байдена, що Байден припинив розслідування, і багато людей хочуть дізнатися про це, тому все, що ви могли б зробити з Генеральним прокурором, було б чудово. Байден хвалився, що він припинив розслідування, тому якби ви могли з’ясувати це… Мені це здається жахливим.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Я б хотів сказати вам про прокурора. Насамперед, я розумію, що я в курсі ситуації. Оскільки ми виграли абсолютну більшість у нашому парламенті, наступний Генеральний прокурор буде на 100% моєю людиною, моїм кандидатом, який буде затверджений парламентом і почне роботу на посаді нового прокурора у вересні. Він або вона розгляне ситуацію, зокрема щодо компанії, яку ви згадали у цьому відношенні. Питання цього розслідування – це фактично питання відновлення справедливості, тому ми подбаємо про те, щоб розслідувати цю справу. Крім цього, я б просив вас, якщо у вас є додаткова інформація, яку ви можете надати нам, це б дуже допомогло у розслідуванні, щоб переконатися, що ми здійснюємо правосуддя у нашій країні. Що стосується посла України у США [так в оригіналі – прим. перекладача], наскільки я пам’ятаю, її звали Іванович. Це дуже добре, що ви першим сказали мені, що вона поганий посол, бо я згоден з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона захоплювалася попереднім Президентом і була на його стороні. Вона б не прийняла нового президента належним чином.

ТРАМП: Ну, щодо неї буде проведено деякі речі. Я попрошу пана Джуліані подзвонити вам, і я також попрошу Генерального прокурора Барра подзвонити, і ми розберемося у цьому. Я впевнений, що ви все з’ясуєте. Я чув, що з прокурором поводилися дуже погано, і він був дуже чесним прокурором, тому удачі вам з усім. Ваша економіка ставатиме все сильнішою, наскільки я можу передбачити У вас багато активів. Це чудова країна. У мене є багато українських друзів, це неймовірні люди.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Я хотів би сказати вам, що у мене теж є кілька українських друзів у США. Фактично, минулого разу, коли я був у Сполучених Штатах, я зупинявся у Нью-Йорку біля Центральному парку, і я жив у Trump Tower. Я поговорю з ними і сподіваюся побачити їх знову в майбутньому. Я б також хотів би подякувати вам за ваше запрошення відвідати США, зокрема Вашингтон. З іншого боку, я також хотів би запевнити вас, що ми дуже серйозно поставимося до цієї справи і працюватимемо над розслідуванням. Що стосується економіки, то у наших двох країн є великий потенціал, і однією з важливих для України проблем є енергетична незалежність. Я думаю, що ми можемо дуже успішно співпрацювати зі Сполученими Штатами з питань енергетичної незалежності. Ми вже працюємо над співпрацею. Ми купуємо американську нафту, але я дуже сподіваюся на майбутню зустріч. У нас буде більше часу і більше можливостей для обговорення цих можливостей і для того, щоб ближче познайомитися. Я хотів би подякувати вам за вашу підтримку.

ТРАМП: Добре. Так, дуже вам дякую і я ціную це. Я скажу Руді та Генеральному прокуророві Барру подзвонити. Дякую. Коли б ви не захотіли приїхати у Білий дім, звертайтесь. Дайте нам дату, і ми організуємо це. З нетерпінням чекаю на зустріч з вами.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Дуже вам дякую. Я був би дуже радий приїхати і був би радий зустрітися з вами особисто і пізнати вас краще. Я з нетерпінням чекаю нашої зустрічі, і я також хотів би запросити вас відвідати Україну та завітати до міста Києва, це прекрасне містом. У нас прекрасна країна, яка б вітала вас. З іншого боку, я думаю, що у вересні ми будемо в Польщі, і, сподіваюся, ми зможемо зустрітися у Польщі. Після цього, для вас було б дуже добре приїхати в Україною. Ми можемо взяти мій літак і полетіти в Україну, або можемо взяти ваш літак, який, напевно, набагато кращий за мій.

ТРАМП: Добре, ми над цим попрацюємо. З нетерпінням чекатиму на зустріч з вами у Вашингтоні, і можливо у Польщі, тому що я думаю, що ми будемо там у цей час.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Дуже дякую, пане Президенте.

ТРАМП: Вітаю з фантастичною роботою, яку ви виконали. І я не знаю, що тут треба більше робити, співчувати чи вітати [переклад останнього речення контекстуальний, фраза є двозначною. – прим. перекладача]

ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Дякую, пан Президент до побачення.

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial