#читаємо_вголос Denis Pyatigorets

Редактор

Рада вчора призначила ̶д̶е̶і̶н̶с̶т̶а̶л̶я̶ц̶і̶ю̶,̶ ̶м̶і̶с̶т̶и̶ф̶і̶к̶а̶ц̶і̶ю̶,̶ ̶п̶р̶о̶ф̶д̶е̶ф̶о̶р̶м̶а̶ц̶і̶ю̶ інавгурацію на 20 травня.
Чому на 20? Бо так захотіли депутати, а не новообраний. Новообраний хотів іншу дату. І почав ̶в̶і̶д̶е̶о̶б̶л̶о̶ж̶и̶т̶и̶ наполягати. А депутати сказали – а от ніфіга. Такий стиль спілкування – то не для нас. Тому і 20 травня.

А чому ж не 28 травня? Чому НФ відкликав свою ж постанову? Відповідь отримали вже сьогодні – НФ вийшов з коаліції.

Навіщо?



Щоб у відповідності до Конституції Голова ВР оголосив про припинення існування коаліції і запустив таймер 30 днів на формування нової. І якщо за 30 днів вона не сформується – в Президента мало б наступити право розпустити раду. Але! Але вступає інша норма головного закону – не можна оголошувати позачергові вибори за 6 місяців до чергових.

Отже, нас чекають два варіанти.

Варіант 1 – Новообраний не буде розпускати Раду. Все буде, як буде. В такому варіанті новообраний з одного боку ризикує втратити частину рейтингу, бо 73% виборців живуть за принципом – ми тебе обрали – тепер роби нам харашо, а ми постоім і посмотрім. А якщо нам не буде харашо, то ми больше не проголосуєм. Ілюстрацією для цієї тези може бути відео на каналі Зе!Президент, де мій земляк Русік запрошує людей до «народовладдя» – «Верньом власть народу». На цьому відео лише 250 тис. переглядів. А відос з «Якщо буде мільйон переглядів – Президент розгляне можливість розпуску Ради» – за 5 днів так і не набрав мільйон переглядів. Висновок – виборці не хочуть «повертати собі владу», вони хочуть «пажіть как люді». Тому Новообраному потрібно буде діяти до 31 жовтня. А це доволі важко. Ще й з недружньо налаштованим парламентом.

Але з другого боку – в Зе!Команди з’являється час для того, щоб більш розумно укомплектувати власний список до ВР, провести повноцінний відбір кандидатів на мажоритарку, більш якісно підібрати кадри для крісел на печерських пагорбах та на місцях (Голови ОДА та РДА). І, звичайно, під час цього процесу новообраний мусть завалювати популістськими законопроектами Раду, щоб вона все провалила, а він ліпив відмазки – «я хотів, а вони – гади». Сильно це рейтинг не спасе, але трохи загальмує його падіння.

Варіант 2 – Новообраний таки розпускає Раду. Підстава – якесь там рішення суду про те, що Коаліція існувала на де-юре, але де-факто припинила своє існування вже давно. Цей варіант має дві слабкі сторони:

Перша сторона – Рада буде судитися. І підстав для цього більш ніж достатньо. І голова – 19 стаття Конституції. А там написано, що будь-яка посадова особа має діяти виключно «в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Тобто якщо є чітко прописана процедура визнання відсутності коаліції та розпуску Ради, не можна видумувати щось нове по типу «рішення суду».

Друга сторона – ЦВК. Там не горять бажанням виконувати незаконні по суті укази. Навіть, якщо буде рішення суду. ЦВК – колективний орган. І плювати вони хотіли на рішення судів, якщо на їхню думку ці рішення були видані «під зовнішнім впливом третіх осіб» і не відповідають «духу Конституції». Згадайте вибори в ОТГ 23 грудня 2018 року і як тоді ЦВК філігранно запустило виборчий процес попри ухвалу суду. І самий прикол – вони колективний орган. В них немає персональної відповідальності за рішення.

Отже варіант з розпуском ради також є достатньо стрьомним.

Висновок – в обох варіантах буде цікаво. Для людей нічого зміниться в їхньому житті, але цікаво буде точно #читаємо_вголос Denis Pyatigorets

Поділитися:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial