Президент уже місяць не підписує закон про заборону ввезення російських книжок

Володимир Зеленський повинен був за 15 днів підписати чи ветувати документ, але жодної реакції досі немає. Провідні українські видавці й книгорозповсюджувачі закликали президента Зеленського підписати закон про заборону поширення російської видавничої продукції, ухвалений місяць тому. «Не лише лінія фронту, але всі сфери соціально-економічного та культурного життя є полем бою за нашу свободу. І в першу чергу це стосується захисту від російської агресії нашого культурно-інформаційного простору, його звільнення від впливів «русского міра», – говориться у відкритому зверненні до Володимира Зеленського.

Читати далі

Втеча від Хаймарсів

У росіян є кілька потенційних стратегій протидії Хаймарсам. Оскільки їхня ПРО проти них безсила, залишаються, по-перше, спроби знищити самі Хаймарси та їхні боєприпаси (пробують, невдало), а по-друге, спроби захистити від них свої склади. Захистити склади можна або укріпленням (не проти таких ракет), або розосередженням, або відсуванням. Найбільш ефективною стратегією було б розосередження, але окупанти обрали відсування. І це прям класні новини.

Читати далі

Не было никакого «общего культурного пространства»

Культурный СССР издох, наконец, вместе с географическим. Больше не получится перебраться в Москву и сниматься там в кино за грубі гроші. И чесать с гастролями по ёбургам и новосибам – тоже. Теперь – только своё. Своя культура. Своя попса. Своё бульварное чтиво. И сортирные комедии с тупыми сериалами тоже свои. Начинается увлекательное путешествие туда, где мы никогда, почитай, и не были: в страну настоящего украинского масскульта. 

Читати далі

Дежа вю з 2014-го

Якесь бісове, сказав би навіть “грьобане”, але то буде дуже грубо, тож бісове дежавю із 2014-го. Все, що стосується економіки, якось так нагадує 2014-й, що аж лячно. Суто плани, бравурні рапорти, що не мають нічого спільного з реальністю, візіонерство та професійні реформатори, великі плани, як за три місяці перетворити Україну на квітучий сад, повне ігнорування ризиків, повна недовіра до всіх, хто каже щось інше. Єдине, чого немає, це політичних розборок на кшталт літа-14, та навіть не знаю, чи це добре, бо без тих політичних розборок, без розпуску парламента і без неочікуваних результатів виборів не було б того уряду грудня-14, який, несподівано, зміг хоч щось перебудувати. Загалом ситуацію дуже сильно характеризує фраза “втрачено інстинкт самозбереження”.

Читати далі

Петро Порошенко з польським депутатом Павлом Ковалем побували у Часовому Ярі на Донеччині (фото, відео)

Петро Порошенко з депутатом польського Сейму Павлом Ковалем побував у Бахмутському районі Донеччини, зокрема у місті Часів Яр, де 13 липня після ракетного удару по житловому будинку загинули десятки мирних мешканців. «Ми дуже вдячні українській нації за цей опір. Я бачив Бучу… Я вважаю, що всі в Європі мають знати, що українці воюють за Європу, за наші спільні цінності. Моя місія – пояснювати це в Польщі. І не тільки в Польщі, а й в усіх європейських країнах, щоб донести дуже чіткий меседж: сьогодні українці – це справжні європейці, які готові віддати своє життя за наші спільні цінності», – говорить Павел Коваль.

Читати далі

Росіяни люблять нас, як самих себе

Шукати союзників в російській ліберальній тусовці не має особливого сенсу. Не тому, що вони там усі однакові, – вони різні, насправді, – але тому, що абсолютну більшість з них об’єднує єдина емоція відчуття неповноцінності власної держави, яка нікуди не подінеться, допоки Україна не повернеться. Дискурс в них може бути хіба що “як її повернути”, а не “чи треба повертати”. І так, саме тому Путін воює не за міста, а за квадратні кілометри випалених руїн. 

Читати далі

«Європейська Солідарність» вимагає звіту в парламенті від очільників СБУ та ОГПУ

Нічні недільні укази президента Зеленського про відсторонення своїх найближчих друзів і соратників з високих посад виглядають, на жаль, як черговий крок до диктатури і прямо суперечать законам і Конституції України. Хочемо нагадати, що Україна – парламентсько-президентська республіка, а Зеленський не Путін і не Лукашенко, аби своїми указами звільняти своїх вчорашніх друзів, які займають посади голови СБУ та Генерального прокурора. Ми вважаємо вкрай небезпечним прецедентом порушення Конституції і повне «множення на нуль» парламенту, що є прямим шляхом до диктатури російського штибу. 

Читати далі

Вісті з фронтів. 17.07.2022

Командування військ противника, аби уникнути вогневого ураження своїх військ з боку далекобійних артилерійських засобів та РСЗВ Збройних Сил України приступило до системного демонстративного розгортання та облаштування хибних позицій, командних пунктів і складів зберігання боєприпасів. З цією метою використовуються макети, підбиті або застарілі зразки ОВТ, залишки пошкодженого військового обладнання. Загальна чисельність підрозділів військ противника, що відведені на “відновлення боєздатності”, станом на 16.07.2022 р. зросла з 18-и БТГр\ТГр до 23-х БТГр\ТГр.

Читати далі

Санкції на часі. 18.07.2022

Запровадження санкцій проти рф з боку Вільного Світу часто виглядає повільним, наслідки – недостатньо руйнівними, а здатність рф завдавати країнам Заходу проблеми, спираючись на їхню залежність, насамперед, від російських енергоносіїв – надто помітною. Тут варто пам’ятати, що взаємозалежність Заходу і росії формувалось десятиліттями. І розрив цих зв’язків потребує часу. І щоб він стався, залежність доводиться розривати шар за шаром, ідучи на хай тимчасові, але складні соціальні (і, можливо, політичні) наслідки. Тож на процес опускання росії на дно не варто дивитись ані крізь рожеві, ані крізь чорні окуляри.

Читати далі