Як українські олігархи таємно стали найбільшими власниками нерухомості у центрі Клівленда

Sam Allard, Cleveland Scene, 11.06.2019 

У гучному позові до суду минулого місяця у штаті Делавер адвокати провідного українського банку звинуватили двох його засновників, які володіли ним до 2016 року, у відмиванні сотень мільйонів доларів через шахрайські корпоративні кредити для купівлі активів у США та незаконному збагаченні і самих себе, і своїх помічників.

Ці «зухвалі шахрайські схеми», які у 104-сторінковому документі об’єднали під назвою «Схеми Optima», були досить вдалими і, між іншим, допомогли олігархам та їхнім співучасникам стати найбільшими власниками нерухомості у місті Клівленд (штат Огайо).

Зібравши кошти 20,000,000 українських громадян, які відкрили свої рахунки у «ПриватБанку», олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов роздали корпоративні кредити підставним компаніям, які вони ж контролювали. Вони використали «ПриватБанк», як «свою власну скарбничку», вказано в позові.

Ці кредити пізніше відмили шляхом численних цифрових транзакцій через десятки інших підставних компаній, навмисно створених з цією метою. Рахунками цих компаній керували слухняні співучасники злочину у кіпріотській філії «ПриватБанку».

Таким чином справжнє походження цих коштів було приховано, і згодом переказано до низки компаній з обмеженою відповідальністю у штаті Делавер (власне тому позов подано у суд цього штату). Ці компанії (одна з них — це «One Cleveland Center, LLC») використали для придбання нерухомості та металургійних заводів у США. Коломойський з Боголюбовим є сировинними магнатами — в Україні вони володіють мережею гірничодобувних та металургійних заводів.

Згідно з позовом, безпосередньо у США діяло тріо з Маямі: Мордехай «Мотті» Корф, його зять – Хаїм Шохет та Уріель Лабер. Ці троє осіб керували компаніями «Optima»: Optima International, Optima Ventures та Optima Acquisitions, які створили та якими керували Коломойський і Боголюбов.

«Optima Ventures» є відомою назвою для місцевих мешканців. Цю компанію заснували у 2007 році та використали для придбання нерухомості у США для Коломойського й Боголюбова. Більшість цієї нерухомості була у місті Клівленд.

Хаїм Шохет є обличчям «Optima» у північно-східному регіоні штату Огайо. У 2012 році він сказав виданню «Plain Dealer», що його цілі є двоякими: «заробити гроші для інвесторів, які роблять ставку на місто Середнього Заходу та сприяти покращенню центру міста, на яке більш вагомі покупці не звернули уваги».

Проте свої кошти його інвестори отримали незаконним шляхом, а прибутки їм приносили, як вказано у позові, «масові, систематичні і шахрайські кредитні циклічні схеми». (Шохет в інтерв’ю «PlainDealer» 2012 року, згаданому тут, був вкрай обережним, коли йшлося про структуру та головних інвесторів Optima Ventures).

За своєю функцією ці кредитні циклічні схеми були ідентичними до фінансової піраміди Понці. Була лиш одна відмінність — замість виплати “прибутків” раннім інвесторам за рахунок коштів, отриманих від наступних інвесторів, у цьому випадку українські олігархи та їхні посіпаки у «ПриватБанку» погашали попередні шахрайські корпоративні кредити грошима з нових шахрайських корпоративних кредитів.

«На папері це було погашення кредиту», – пояснюється у позові. «Але насправді – це обман і шахрайство, бо «ПриватБанк» платив сам собі та постійно збільшував свої і без того великі зобов’язання. І це робилося знову і знову, протягом багатьох років».

У грудні 2016 року через дії Коломойського український уряд був змушеним націоналізувати «ПриватБанк». Аби запобігти колапсу банку та зберегти «стабільність (української) фінансової системи», з держбюджету у нього було влито більше $5,500,000,000 коштів платників податків.

Згідно з позовом,  Корф, Шохет і Лабер брали в цьому безпосередню  участь та знали про цю системну корупцію, бо ними повністю контролювали Коломойський і Боголюбов (чи їхня уповноважена особа всередині «ПриватБанку» — Тімур Новіков), і всі вони значно збагатились за ці роки. Всі троє отримали «істотну фінансову винагороду», яку вони використали для купівлі нерухомості у Флориді вартістю у мільйони доларів.

Використовуючи прибутки з шахрайських кредитних схем, Optima придбала такі об’єкти у Клівленді:

One Cleveland Center: 1375 E. 9th St. – придбано за $86,300,000 — у травні 2008 року.

55 Public Square – придбано за $34,000,000 —  у липні 2008 року.

Huntington Building: 925 Euclid Ave – придбано за $18,500,000 — у червні 2010 року.

AECOM/Penton Media Building: 1300 E. 9th St – придбано за $46,500,000 — у серпні 2010 року.

Crowne Plaza Building: 777 St. Clair Ave – придбано спільно з Sage Hospitality Group, що у Денвері.

Ось, як пояснено їхнє придбання у позові:

«29 та 30 квітня 2008 року… два (українські) металургійні заводи, якими володіють Коломойський і Боголюбов, отримали від «ПриватБанку» два кредити обсягом $2,700,000 та $4,300,000, метою яких було «фінансування поточної бізнес-діяльності підприємства». 30 квітня 2008 року Bocatoro Enterprises Ltd. (“Bocatoro Enterprises”), кіпріотська компанія, якою володіють Коломойський і Боголюбов, отримала від «ПриватБанк Кіпр» $40,000,000  кредиту для «поповнення оборотних активів для сплат за контрактами, зокрема й купівлі акцій».

Однак, кошти ці не використали за призначенням. Замість цього, їх змішали з коштами від інших джерел, пов’язаних з Коломойським та Боголюбовим, та відмили за допомогою 42 транзакцій через 15 підставних рахунків, серед яких рахунки таких компаній Коломойського як Divot Enterprises, Ralkon Commercial та Pavanti Enterpirses Коломойського, компанії Боголюбова — Bonique, та їхніх спільних компаній — Blisont Capital та Brotstone.

Згідно з інформацією, Коломойський та Боголюбов і їхні змовники використали PavantiEnterprises, аби незаконно привласнити та переказати перемішані $36,100,000 у США до Multi-State Title Agency Ltd, аби профінансувати придбання One Cleveland [Center] через Optima One Cleveland Center LLC для Optima Ventures.

На своєму піку Optima Ventures контролювала майже 300,000 квадратних метрів комерційної нерухомості у центрі Клівленда — це більше за те, чим володіла відома компанія Forest City Enterprises свого часу.

В останні роки Optima продає свою нерухомість у Клівленді, більша частина якої запустіла й страждає від дуже низького попиту на неї.

Наприклад, будівлю AECOM, яку Optima придбала у 2010 році за $46,500,000, торік продали за $38,000,000 компанії RugyRealty зі штату Нью-Джерсі. Коли Optima придбала AECOM (колишню Penton Media Building), вона була на винайнятою на 90%. Та коли торік її викупила Rugby, лише 57% площ були під орендою, а сама будівля вимагала значної реконструкції.

«Ми повністю оновимо вестибюль, аби він був схожим на ХХІ сторіччя, а не на 1980-ті роки», — сказав голова Rugby, пан Роберт Адес під час купівлі. У його планах також було оновити ліфти, механічні компоненти яких датувалися аж 1972 роком.

The Huntington Building (The 925 Building) торік продали фірмі Millennia Companies пана Френка Сініто за $40,000,000 доларів. Повну перебудову цього приміщення оцінили в $300,000,000. На час покупки «PlainDealer» називала цей об’єкт «чорною дірою у серці відродженого міста».

Та ж ситуація зі запустінням та слабкою орендою є і з 55 Public Square, єдиній будівлі окрім One Cleveland Center, яка досі залишається у власності Optima.

Торік фірма K&D Development планувала купити її, але відмовилася, назвавши проект «нездійсненним».  І хоч у 2008 році Optima придбала будівлю за $34,000,000, торік її  оцінили лишу у $20,000,000. «Plain Dealer» повідомив, що будівля «сильно потребувала оновлення» і що «лише невелика кількість підприємств» орендували з 2-го по 11-й поверхи у 22-поверховій будівлі. Площі John Q Steak house на першому поверсі  залишалися порожніми протягом років…

Optima досі володіє пакетом акцій Westin Hotel (колишня Crowne Plaza), а також One Cleveland Center, який вона рефінансувала у 2010 році. Компанія Optima Management Group, компанія з управління, афілійована з Optima Ventures, також працює над продажем One Cleveland Center.

Наше видання зв’язалося телефоном з місцевим представником, який попросив, аби всі питання до Хаїма Шохета стосовно так званих «схем Optima» було надіслано електронною поштою. Пізно ввечері у вівторок через Optima Management Group він відписав нам:

«Звинувачення у цій справі є частиною організованої контрольованої політичної атаки українського банку проти інвесторів у нашому квітучому бізнесі, брехнею та безглуздим наклепом. Ми хочемо не лише оскаржити, але й повністю спростувати ці безрозсудні звинувачення і продемонструвати, що вони є частиною смердючої кампанії українських політиків, яка нас взагалі не стосується. Ми дуже пишаємося нашим послужним списком чудових об’єктів нерухомості у Клівленді і не дозволимо необґрунтованим звинуваченням очорнити нашу тяжко зароблену репутацію чи відволікти нас від нашої місії продовжувати служити інтересам спільноти Клівленда.»

Подана від імені нинішніх акціонерів «ПриватБанку» скарга в Делавері вимагає відшкодування збитків, які можуть включати всі активи Optima в США. Зокрема йдеться про нерухомість у містах Даллас та Луїсвілл, а також про металургійні активи на додаток до портфоліо в місті Клівленд. Серед цих металургійних активів, які придбала Optima Acquisitions, є й сталеливарний завод у Воррені, штат Огайо, під назвою Warren Steel Holdings LLC. Він припинив свою роботу у 2016 році, а його 162 працівників звільнили через «непередбачені бізнесові обставини».

У 2018 році Коломойський і Боголюбов покинули свої резиденції у Швейцарії та полетіли до Ізраїлю. Зараз вони вже повернулися до України. Обидвоє, як повідомлялося, мають і українське, і ізраїльське, і швейцарське громадянства.

У квітні видання The Daily Beast повідомило, що Коломойський перебуває під слідством ФБР, і що генеральну прокуратуру США північного дистрикту штату Огайо залучено до великого розслідування. Адвокат Коломойського сказав, що його клієнт «категорично заперечує» відмивання будь-яких грошей у США.

Повідомлялося і те, що Коломойський повернувся за мовчазної підтримки нового президента Володимира Зеленського, комедіанта, який зіграв роль українського президента у серіалі «Слуга народу» (який тепер транслюють і на Netflix).

Це популярне шоу в Україні транслювалося на телеканалі, яким володіє… Коломойський.

переклад українською — Петро Козак / Radio Lemberg

На світлині: три теперішні та колишні об’єкти з власності Optima Ventures — Crowne Plaza Hotel, AECOM Building, One Cleveland Center

Джерело