Не опудалом, так тушкою

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Комітет ВР з паливо-енергетичного комплексу прийняв рішення про перенесення запуску ринку електроенергії на 3 місяці.

Знаєте, заповзяття, з яким шановний Ігор Валерійович намагається перенести терміни запуску оптового ринку електроенергії в Україні, вже викликає захват. Стає зрозумілим, як він став мільярдером. Все за Висоцьким: «Там шпионки с крепким телом, ты их – в дверь, они – в окно».

Нагадаю, що роздрібний ринок електроенергії в Україні запрацював з 1 січня поточного року (уточнення Олександра Бабіча читайте в коментаріях – ред.). Оптовий ринок запрацювати мусить з 1 липня. Планується впровадження нової конкурентної моделі ринку і норм Третього енергопакету ЄС, у тому числі в питаннях розподілу компаній за напрямками розподілення і передачі електрики.

13 травня прем’єр Володимир Гройсман підтвердив, що запустити ринок електрики планується вчасно. І відтоді за дату запуску оптового ринку почалася пекуча боротьба аж до дзвінків олігарха Коломойського прем’єру Гройсману та засідань РНБО за участі президента Зеленського, де «більшість учасників засідання зійшлися на тому, що дію закону треба відкладати» – голова РНБО Данилюк. Коли прем’єр Гройсман заявив, що ринок електроенергії буде запущений вчасно, канал «1+1» видав проти нього порцію вишуканої міцної «чорнухи». Вони вміють.

А Ігорю Валерійовичу ринку електроенергії не треба. У Ігоря Валерійовича феросплавні заводи, де ціна електрики до 50% собівартості продукту. Ігорю Валерійовичу новий ринок електроенергії стукає у найбільшу його ерогенну зону – у кишеню.

Тому… Як казав покійний Чечетов: «Оцініть красу гри».

На засіданні РНБО нічого не вийшло, Кабмін Ігоря Валерійовича посилає – доводиться діяти знову через Раду. І от комісія ВР по ПЕК за відсутності журналістів, без анонсу прийняла два рішення – про зелений тариф для домашніх сонячних станцій (СЕС) і про перенесення терміну запуску ринку електроенергії на три місяці.

«Але ж у ВР уже був поданий законопроект про перенесення дати запуску ринку електроенергії, і нардепи його навіть у порядок денний не включили», – заперечите ви. І будете праві. Але.

Розумієте, детальне ознайомлення з обома законопроектами відкриває дивовижну річ. Обидва законопроекти прийняті комітетом ВР по ПЕК – про «зелений тариф»! Очевидно, для запуску «зеленого тарифу» треба приймати їх обоє. Але. Законопроект №10343 містить ще мале-е-е-есенький такий підпункт, яким запуск оптового ринку електроенергії переносить на 1 жовтня 2019 р. Тобто питання перенесення впровадження ринку електроенергії банально вшили в законопроект про «зелений тариф» для СЕС.

Іншими словами, все зроблено за старими добрими заповітами рейдерів – депутати, які голосуватимуть за «зелений тариф», насправді проголосують за перенесення впровадження оптового ринку електроенергії. Їй-Богу, треба уважніше переглядати інші законопроекти, що їх подають до ВР. Фантазії бракує, аби уявити, куди ще зацікавлені нардепи зашиють інтереси Ігоря Валерійовича – у розширення ринку парфумів, у регулювання ринку дитячих іграшок, чи у медичні вимоги до контрацептивів?

Справа тепер за сесійною залою Верховної Ради. Очевидно, тепер нардепів будуть активно агітувати голосувати за закони про «зелений тариф». Як казали в тому анекдоті: «не опудалом, так тушкою».

Наступний хід за прем’єром Гройсманом.


Кирилл Данильченко

Жизнь с новыми лицами в энергетике и эпопея по энергетическому рынку продолжаются. Казалось бы, историческое событие, выполнение обязательств перед партнерами, надо трубить в СМИ на каждом углу. А если переносить, то чтобы страна знала своих героев. Однако комитет по ТЭК собирается за закрытыми дверями – ни анонсов, ни брифинга, ни допущенных журналистов. Что-то упорно и долго обсуждают. И с третьей попытки рекомендуют два законопроекта поддержать. №10357 и №10343.

№10343 особо интересный. Там о зеленом тарифе для домохозяйств. И небольшой такой пустячок. О переносе пуска нового рынка по электроэнергии – пока на три месяца. Пакетом идут вместе. И голосовать по нему рекомендуют пакетом. Дело теперь за Радой, говорят. Верховна Рада уже была – с первого раза не зашло. Кабмин и Гройсман в преддверии выборов обещали запустить, как договаривались, и не видели проблем со сроками. Потом РНБО, тоже за закрытыми дверями, поговорила – то ли никто не решил брать на себя ответственность, то ли не договорились посредине. С этой попытки попробовали увязать зеленый тариф и перенос – может выйдет.

За что люблю команду одного бизнесмена – за настойчивость. Не мытьем, так катанием, а нужно результат выцарапывать. Мне уже просто тупо интересно – закончится как с землей или нет?


Dana Yarovaya

Бугага.

Смотрите, какие бусинки.

С третьей попытки Комитет Верховной Рады по ТЭК за закрытыми дверями (без анонса, в аккредитации журналистам отказывали) проголосовал за законопроект о переносе внедрения рынка энергоресурсов на 3 месяца.
Об этом сенсационном решении нам, как бе, сообщает Виктория Войцицкая своим постом в Фб:

«По домашнім СЕС та перенесенню ринку електроенергіі на 3 місяці комітет ПЕК проголосував ЗА.
Тепер справа за залом, адже ці законопроекти треба включити в порядок денний і проголосувати. Нам потрібно 226 голосів» – говорит нам Виктория.

Смотрите, какие настойчивые ребята. Сначала через ВР – никак, потом попытка через СНБО – никак, потом через КМУ – никак, теперь опять через ВР. Но смотрите, как красиво.

В законопроект №10343 и вписаны домашние СЭС и перенос внедрения энергорынка. Прям как в старые добрые времена при совке – к килограмму гречки в нагрузку дустовое мыло. Прям совмещение проявления заботы о домашних СЭС и о «простом пересічном», и немного об Игоре Валерьевиче. И вот скажите, что они не беспокоятся о «простом пересічном»! Беспокоятся! Вот вам, ребятки, косточка, а предприятия как и прежде будут платить по непонятно как сформированным ценам на электроэнергию и закладывать их в себестоимость своей продукции, кроме Игоря Валерьевича. Это я вам как производитель говорю. И в конечном итоге все это ляжет на плечи того самого «пересічного», но зато «я и моя зелёная команда заботится о людях”.

По поводу отстрочки внедрения энергорынка на 3 месяца. Нет ничего более постоянного чем временное. Пока пройдут выборы, пока сформирую коалицию, пока договорятся, пока сверстают бюджет, потом елка. И не видать нам прозрачного рынка энергоресурсов ещё долго. Как, впрочем, вполне возможно и кредита МВФ (так как это было одно из требований МВФ).

Красиво, ребята.
«Пилите, пилите, Шура, они золотые» ©.

Пойду за очередной порцией попкорна. Меня уже начинает умилять этот цирк. Но креативят ребята, не отнять. Бабушка будет довольна.

Автор