Відмінити не можна впровадити

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

За результатами першого засідання РНБО президент Зеленський вирішив не приймати ніяких рішень по ринку електроенергії. Відповідні рішення він пообіцяв через два тижня. Що це означає?

В часи, коли автор цих рядків працював майстром ремонтників на заводі, він дуже гарно знав термін «сходити за посиланням». Що це означало? Уявіть ситуацію, коли керівництво наказує вам сходити у певний цех або ділянку і шляхом переговорів там чогось добути. А ви точно знаєте, що не добудете там нічого – вас без обговорення зразу пошлють у пішу еротичну пригоду. Що вам робити в такій ситуації? В такій ситуації ви йдете таки куди наказують і озвучуєте там перелік бажань. Звісно, вас посилають. Ви приходите до свого керівництва і, чесно дивлячись йому в очі, заявляєте: «Я ходив, а вони мене послали». І лишається керівництву або цю ситуацію з’їсти, або втрутитися самому, на своєму рівні. Чому засідання РНБО нагадало мені такий «похід за посиланням»? Судіть самі.

Засідання РНБО було анонсоване, як присвячене трагедії на шахті «Лісова» (ДП «Львіввугілля»), там загинули два гірняки. Проте на засідання РНБО, за словами голови Незалежної профспілки гірняків України Михайла Волинця, не був запрошений жоден з профспілкових лідерів шахтарів. Дивне вийшло засідання – про безпеку у гірничій галузі, але без тих, хто на цій самій безпеці знається як ніхто. Про що ж там тоді говорили?

Про це повідомив офіційний сайт президента України. Засідання РНБО насправді було присвячено обговоренню питання, через яке останніми тижнями йде справжня підкилимна боротьба – аж до дзвінків олігарха Коломойського безпосередньо прем’єру Гройсману, звинувачення уряду в прийнятті рішень на користь структур олігарха Ахметова з боку представника президента в Кабміні Андрія Геруса і нардепа Сергія Лещенка тощо. Нагадаю, що закон «Про ринок електроенергії», на підставі якого від 1 липня поточного року мусить бути впроваджений новий ринок електроенергії, розроблений за участі європейських експертів і запроваджує положення Третього енергопакету ЄС. Впровадження конкурентного ринку електроенергії – одне з зобов’язань України, зафіксоване в межах Меморандуму про співробітництво України і ЄС, і є умовою надання Україні допомоги у 500 мільйонів євро.

Відтак зрозуміло, чому на засідання не запросили лідерів профспілок гірняків. Вже згаданий Михайло Волинець – прибічник впровадження ринку електроенергії. Обговорення перенесення впровадження ринку електроенергії на засіданні РНБО пан Волинець прокоментував так: «Перенесення ринку не вирішує проблеми вугільної галузі, а навпаки – посилює її».

Що ж відбувалося на засідання РНБО? Очевидно – зацікавлені особи на чолі з президентом Зеленським намагалися переконати все ще повноважного голову уряду Володимира Гройсмана (у відставку ВР його не відправила) відкласти впровадження ринку електроенергії. Про це прямо заявив голова РНБО Данилюк: «Більшість учасників засідання зійшлися на тому, що дію закону треба відкладати. Питання тільки – на три місяці, на дев’ять місяців, на рік. Але також була й позиція, що треба готуватись до того, що закон буде впроваджений». Данилюк повідомив, що остаточну позицію по ринку електроенергії формуватиме уряд і прем’єр-міністр.

А що сам прем’єр-міністр? А прем’єр Гройсман вже після заяв Данилюка повідомив, що уряд готовий до впровадження ринку електроенергії: «Всі ті підприємства, державні компанії, які мають до цього відношення, сьогодні абсолютно зрозуміли, що вони повинні це зробити, і це буде зроблено. Регулятор повністю підготував нормативну базу». Простіше кажучи, «позиція, що треба готуватися до того, що закон буде впроваджений», про яку говорив Данилюк, – це позиція прем’єра Гройсмана та уряду. Який мусить формувати остаточну позицію.

Так що сталося на РНБО? Стався той самий «похід за посиланням». Група зацікавлених можновладців запитала прем’єра Гройсмана: «Борисичу, ви нас часом не пошлете?» «Пошлю», – відповів їм Гройсман. Після чого можновладці пішли казати «А він нас послав» своєму «босу». Подейкують про олігарха Коломойського. І реакція не забарилася.

Ситуація по ринку електроенергії завмерла на позиції «відмінити не можна впровадити». Поставити кому мусить уряд. Противники реформи заходилися тиснути на прем’єра через ЗМІ – у суботу на самому чесному каналі «1+1» вийшла програма, де на Гройсмана вилили тону чорнухи в стилі… ну власне «1+1». Проте Борисович давно показав, подібного тиску він не боїться. Закликав його Зеленський піти у відставку – Гройсман подав. Відмовилася ВР відставляти прем’єра – закатав рукави і твердо впроваджує свою лінію. Відтак мусимо сподіватися, що кому в питанні енергореформи прем’єр Гройсман поставить таки там, де треба. І керуватися він буде інтересами не власників застарілих енергозатратних підприємств, а інтересами розвитку економіки України.