Свавілля на ім’я Саакашвілі

Тарас Чорновіл

Повернувши громадянство України Саакашвілі, Зеленський розмріявся, що знайшов шавку, яка буде обгавкувати Порошенка. Яке ж воно розумово убоге. Товариш Сааков дійсно трохи погавкає на Петра. Але не довго. В його черепі такий обшир планів і така завищена самооцінка, що йому воювати з колишніми президентами не спідручно. Він же зразу почне очікувати й добиватися визнання свого “мега-планетарного значення”. А коли його не отримає… Отут уже таке почнеться!

Порошенко колись зробив помилку, надавши Саакашвілі громадянство. Його ще можна зрозуміти. Ми ж усі тоді пам’ятали іншого Міхо, того, яким він був ще на початку свого президентства – реформатора, активного й креативного й навіть деколи трошки скромного. А те, що люди можуть так фатально змінюватися (особливо за роки майже абсолютної влади), всі ми забуваємо. Але повторювати ще раз таку ж помилку інших – це вже реальні танці на граблях.

Зеленський не просто повернув українське громадянство шанувальнику амстердамських утіх, він домудрувався придбати собі статус БАРИГИ. І йому, на відміну від Порошенка, ця номінація від крейзі-Міхо підійде ідеально…

А ще ж скоро, не сьогодні, а десь за місяць-другий, преЗЕ.. почнуть, окрім усіх інших гріхів, згадувати, що повертаючи громадянство Саакашвілі, він оперативно й скурпульозно виконав побажання путіна:

“МОСКВА, 29 апреля. /ТАСС/. Президент России Владимир Путин посоветовал избранному президенту Украины Владимиру Зеленскому в отстаивании прав человека начать с грузин, например, с Михаила Саакашвили.

“Что касается свобод, в этом смысле лучше начать даже не с России, не с россиян, а, допустим, с грузин или с бывших грузин. Например, было бы справедливо вернуть украинский паспорт, человеку, который в прошлом был грузином, а сегодня считает себя украинцем, имею в виду Саакашвили Михаила Николаевича”, – сказал глава российского государства журналистам.

Путин напомнил, что Саакашвили “был незаконно лишен гражданства, выслан незаконно из страны и его следовало бы вернуть, восстановить его в правах нарушенных, также, как и многих других граждан Украины, которые были вынуждены покинуть территорию страны и уехать в земли обетованные, спасаясь от преследования сегодняшнего украинского режима”.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

«Саакашвілі, звісно, бяка. Але ж громадянства його позбавили незаконно! Це ж було політичне рішення!» – таку тезу нам зараз вкладає в голови низка блогерів класу «паркан» (тобто тих, хто «сидить на паркані» – мовляв, не підтримує нікого) і, на жаль, певна кількість тих, хто підтримує Порошенка. Мовляв, доводиться розплачуватися за помилку.

Так от, подібне твердження – маячня від заголовної літери до ком і пробілів. Можна довго сперечатися про політичну доцільність позбавлення громадянства екс-губернатора Саакашвілі, але юридичне підґрунтя було залізобетонне. Нагадаю факти, дещо призабуті багатьма блогерами.

Екс-губернатор Саакашвілі був позбавлений громадянства указом президента Порошенка від 26 липня 2017 р. на підставі статті 9 закону «Про громадянство України»: «внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів». У чому справа?

На це питання ще тоді, 26 липня 2017 р., на своєму ФБ написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко: «Нещодавно Генеральна прокуратура Грузії передала українській стороні факти, які не були їй відомі під час прийняття рішення про надання Міхаілу Саакашвілі громадянства України, і які Міхаіл Саакашвілі навмисно приховав».

Що конкретно приховав Міхаіл Саакашвілі розтлумачила Держміграційна служба. Заповнюючи анкету на набуття українського громадянства, екс-губернатор не вказав, що на момент отримання громадянства він перебував під слідством у Грузії й ба більше – у Грузії він був заочно заарештований. Тобто відверто обдурив українську державу, а це – законний привід позбавити його громадянства. Dura lex – sed lex.

Ба більше. Нардеп Ар’єв опублікував фото анкети, де Міхаіл Саакашвілі власноруч розписався, що він попереджений про можливості втрати громадянства через надання неправдивих відомостей відповідно до Закону України. Публікація фото анкети Ар’євим стало приводом для скандалу – Саакашвілі заявив ніби на анкеті не його підпис, і що анкету підроблено. І відповідь нардеп Ар’єв заявив, що саме ця анкета знаходиться в справі Держміграційної служби, і якщо вона заповнена не Саакашвілі, то й підстав для позбавлення Саакашвілі громадянства ставало зразу в разі більше. Саакашвілі стверджував, що Ар’єв опублікував фальшиву анкету, Ар’єв у відповідь заявив, що анкета справді могла містити підпис НЕ Саакашвілі, бо заповнював її не він – заповнювали його помічники.

Чи подав заяву про фальсифікації анкети сам Саакашвілі чи його поплічники під час міхо-майданчику – інформації я не знайшов. Про суд, який би виніс рішення по цій справі – й поготів. Відтак позбавлений громадянства екс-губенатор Саакашвілі був цілковито законно. І наразі жоден суд не довів протилежного.

Відтак, треба зазначити, президент Зеленський знову вкотре підтерся законами України і вчинив як диктатор, який захотів – відмінив указ свого попередника. У демократичному суспільстві таке неприпустимо.

Відтак депутати від політсили Петра Порошенка просто зобов’язані оскаржити в суді повернення громадянства екс-губернатору Саакашвілі.

Одне з двох – або країна живе за законом, або – за свавіллям. А свавілля – меч двосічний. Рано чи пізно він б’є по самих свавільниках.

Не забувати про це я радив би і фан-клубу Зеленського, і самому Зеленському.