Отже, маємо Януковича-2

Костюк Олександр

Ну що ж, маємо Януковича-2. Тих, хто в цьому сумнівається, навіть переконувати не буду. Всі маркери кричать про це.
Повернення Портнова.
Неприхована радість та оплески регіоналів в Раді. Судячи з перших дій узєлєнского, головне для них – це кремлівський псевдореферендум про капітуляцію України перед росією. Інше практично не цікавить. Не виходить референдум – то хоч соцопитування, прикриваючись яким, можна буде здати державу. Ця теза №1 звучала на інавгурації, №1 в першому виступі Богдана (голови АП), №1 в усій політиці.
№2 – це контроль над ВР, терміново і з порушенням всіх законів і Конституції.
№3 – призначення «своїх» на всі ключові посади.

Отже, маємо Януковича-2. Тільки на порядок гіршого. Тому що Янукович був хоч трохи самостійною фігурою, мав почуття самозбереження, вів хоч якусь самостійну політику. Зеленський, як показав перший тиждень його діяльності, вміє лише більш-менш прийнятно озвучити написаний йому текст. В іншому він нікому не потрібен, і їм пожертвують в першу-ліпшу хвилину.

З іншого боку, суспільство вже не те, що у 2010-му. Кожен рух команди узєлєнского розглядається під мікроскопом, викликає миттєву реакцію. Тому діяти зможуть не так поступово, підготовлено та ґрунтовно, як в 2010-14-х. Діяти мусять швидко, доки суспільство не встигло оговтатись.

Дії будуть (і вже є) приблизно тими ж, які були у «команди Януковича». Тільки більш стрімкими:

  1. Встановлення контролю за всіма гілками влади: виконавча, законодавча (ВР), судова, ЗМІ, місцева влада (мери ключових міст), НБУ, Кабмін. Впровадження контрольованих кремлем людей на всі ключові посади у всі силові структури. Руйнація силових структур та ЗСУ. Руйнація економіки України (Коломойський вже закликає до дефолту), в процесі якої «команда» не забуватиме і про власні кишені.
  2. Легалізація кремлем вже здійснених ним захоплень. Бажано – зняття санкцій, впровадження Донбасу в Україну на умовах кремля. Розповсюдження проросійських бойовиків по всій території України. Для того й ведуться розмови про «мір», «пєрєстать стрєлять», референдуми та соцопитування.
    Але не це є головне. Це лише проміжна мета.
    Головне завдання кремля:
  3. Організація громадянської війни по всій території України. Як тільки завдання 1 і бажано 2 будуть виконані, миттєво почнуть переходити всі червоні лінії. Всі закони, правила та права будуть порушуватись жорстко і демонстративно. Державні інтереси будуть здаватись нахабно і беззастережно. З однією метою – викликати суспільний вибух і масові протести. Біда в тому, що в 2014-19-му влада прикладала всі зусилля, щоб пригасити протистояння, масові заворушення. Тепер все буде навпаки. Згадайте, як прокремлівське керівництво силових структур здійснювало провокації та навмисне роздмухувало конфлікт взимку 2013-го.

Яким має бути спротив українських патріотичних, державницьких сил?

Чітко організований, централізований, структурований політичний спротив. Суспільство повинно чітко зрозуміти цілі кремля №1,2 та 3, чинити максимальний спротив на етапах 1 і 2 та не піддатися на пункт 3. Спротив має бути координованим з єдиного центра. Не можна дати себе розколоти. Не можна довіряти провокаторам, зашквареним псевдонаціоналістам та радикалам. І часу на розкачку немає. Кожен день відбувається руйнація української держави.

В цій ситуації надважливим є «просвітлення» наших співгромадян, які під впливом ворожих інформаційних технологій стали виборцями Зеленського чи противниками державницьких українських політиків. В зв’язку з цим хочу озвучити важливу думку: НЕ МОЖНА ОБРАЖАТИ ТА ЗНЕВАЖЛИВО СТАВИТИСЬ ДО ПРИХИЛЬНИКІВ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Це – на руку кремлю. Це підґрунтя для майбутніх громадянських протистоянь. За моїми спостереженнями, кремлівські тролі навмисне підігрівають та роздмухують це протистояння. З одного боку вкидають заклики «вішати порохоботів». З іншого боку запевняють прихильників Зеленського в тому, що порохоботи вважають їх «ідіотами та бидлом», а себе – «елітою». І ми в гарячці політичних пристрастей втягуємось в цю кремлівську гру.

В більшості своїй ці люди просто обмануті. Обмануті з одного боку тотальною інформаційною кампанією з дискредитації державницьких сил, зокрема Порошенка. З іншого боку – просуванням на посаду Президента Зеленського за допомогою сучасних інформаційних технологій, алгоритмів, які, оцінюючи вік, соціальний статус, уподобання користувача соцмереж, розсилали від імені Зеленського цільову рекламу з обіцянками, відповідними кожній цільовій аудиторії (часом цілком протилежні).

Перші дії командизєлєнского вже приводять до тями багатьох. Не потрібно продукувати агресію, яка викликає лише протидію. Потрібно пояснювати. Знаю, як це нелегко. Але маємо розуміти – узеленський сильний лише підтримкою обдурених людей. Більшість з громадян України зацікавлені в збережені миру та спокою, не зацікавлені в руйнівному громадянському конфлікті. Це є точка нашого дотику, нашої взаємодії, незалежно від мови чи політичних переконань.

Дуже важливими є вибори у ВР. Дуже важливим є розуміння ситуації серед рядового та середнього складу силовиків та ЗСУ. Дуже важливою є позиція великого та середнього бізнесу, власників центральних та регіональних ЗМІ.

Найкращим варіантом була б нейтралізація кремлівських сил, які прийшли до влади, без масових протистоянь. Тому потрібно створити правовий інструмент для такого усунення: Закон про імпічмент Президента. Верховна Рада нинішнього скликання ще здатна це зробити.

 

Фотошоп © Facebook VAN ORTON

Автор