Участь Президента України у реквіємі до 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу (фото, відео)

 

Маємо посилювати зусилля задля примноження міжнародної підтримки у боротьбі за повернення Криму Україні – Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко під час реквієму до 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу підкреслив, що нині окупант Росія намагається перетворити Кримський півострів на мілітаризовану зону, і Україна повинна зробити все для посилення міжнародної підтримки у боротьбі за звільнення своєї землі.

«Крим, наш український Крим, перетворено на мілітаристський плацдарм, при цьому не можна виключати й можливе розгортання ядерної зброї на півострові. Інфраструктура для цього вже розбудована. Росія використала останні п’ять років для її відновлення та модернізації», – підкреслив Петро Порошенко.

«У цьому контексті зусилля української влади мають бути спрямовані на збереження і примноження рівня світової підтримки України у її боротьбі проти російської агресії і незаконної анексії Криму. Мають бути спрямовані на посилення світового міжнародного тиску на Росію для звільнення всіх заручників Кремля», – наголосив Глава держави.

Президент також зазначив, що необхідно вимагати від Росії і виконання рішення Міжнародного суду утримуватися від збереження чи запровадження обмежень на право кримських татар зберігати свої представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу.

«Врешті-решт для повного визволення територій України від російської окупації», – підкреслив Президент.

Джерело

 

У Конституції України необхідно закріпити право кримськотатарського народу на національно-територіальну автономію у складі української держави – Президент

«Має бути завершене законодавче закріплення невід’ємного права кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення у складі незалежної української держави», – заявив Президент України Петро Порошенко під час реквієму до 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу.

«Із внесенням змін до Конституції України щодо визначення і закріплення права кримськотатарського народу на національно-територіальну автономію у складі української держави, я твердо переконаний, що ми лише посилимося в наших прагненнях по відновленню державного суверенітету України над Кримським півостровом. Будемо спиратися, в першу чергу на споконвічну єдність українського та кримськотатарського народів», – наголосив Петро Порошенко.

«Крим неодмінно має бути повернуто до України, а український суверенітет має бути відновлено на Кримському півострові. І у цьому я ні однієї хвилини не сумніваюся і не сумнівався. Це точно відбудеться», – підкреслив Петро Порошенко та подякував усім кримським татарам за мужність і єдність.

Джерело

 

Нині кримські татари знову опинилися в «обіймах» російського режиму, який є спадкоємцем сталінського – Президент під час реквієму до 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу

Президент України Петро Порошенко заявляє, що нині кримські татари переживають в Криму такі ж переслідування і утиски, яких зазнавали 75 років назад ще за радянських часів. Про це він сказав під час реквієму до 75-их роковин геноциду кримськотатарського народу.

Глава держави зазначив, що 75 років відділяє нас від жахливого травневого ранку 1944 року, коли почалася жорстоке, несправедливе, принизливе вигнання кримськотатарського народу зі своєї Батьківщини. «Лише декілька днів знадобилось радянському режиму, щоби повністю змінити хід історії цілого народу – кримських татар. А повернення ж додому – затягнулося на довгі десятиліття», – сказав він.

Президент наголосив, що кримськотатарський народ зазнав катастрофічних втрат внаслідок депортації. «Тільки протягом року від голоду, хвороб та виснаження в місцях заслання загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Але ж реальний розмір втрат важко встановити, бо як робилась офіційна статистика в Радянському Союзі, не слід і нагадувати», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також навів слова генерала Петра Григоренка, який у 1968 році не побоявся виступити на захист кримських татар і назвав речі своїми іменами: «Те, що з вами зробили в 1944 році, має цілком певну назву. Це чистісінької води геноцид – один із найтяжчих злочинів проти людства».

«З очевидним – на цілі десятиліття – запізненням лише 12 листопада 2015 року парламент України нарешті визнав депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Я пишаюся, що це сталося за часи мого президентства. А чого чекали до цього? Чому не було політичної волі? Чому не було можливості сказати правду народу і світу?», – сказав Петро Порошенко.

Він також зауважив, що 9 травня Сейм Латвії прийняв заяву щодо вшанування 75-річчя депортації кримських татар і підтримку політики невизнання незаконної анексії Криму, в який депортація татар у 1944 році теж визнана геноцидом. «Наша велика подяка народу, уряду, парламенту Латвії. Це є перші кроки щодо визнання геноцидом по всьому світові. Впевнений, що це лише початок міжнародного засудження злочину», – наголосив Петро Порошенко.

«З болем відчуваю, як важко вам було знов опинитися в «обіймах» російського режиму. Режиму, який є спадкоємцем сталінського. Режиму, який за своєю сутністю є майже таким самим як і радянський, а відтак не менш цинічним, жорстоким та злочинним», – сказав Глава держави.

Він підкреслив, що п’ятий рік поспіль кримськотатарський народ позбавлений можливості вільно, без утисків вшановувати пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу в окупованому Криму. «2015 рік закінчився притягненням окупантами до адміністративної відповідальності активістів за організацію траурного мітингу. Не піддаючись тиску, з 2016 року незламний і вільнолюбний кримськотатарський народ змінив тактику вшанування пам’яті жертв депортації. По всьому Криму люди стали збиратися біля місцевих пам’ятників жертвам геноциду кримськотатарського народу, щоб помолитися та вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання», – зазначив Президент.

За його словами, на сьогодні у рамках політичного і релігійного переслідування в на півострові позбавлені волі 86 осіб, більш як 60 з яких – кримські татари. 170 дітей залишилось без повноцінного батьківського піклування.

«Люди живуть у страху отримати ярлик екстреміста або терориста і ризикують бути запротореними за ґрати або просто зникнути безслідно», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело