Президент присвоїв звання Герой України військовому Андрію Соколенку та активісту Дмитру Гончаренку посмертно

Президент України Петро Порошенко підписав укази про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” полковнику Андрію Соколенку та громадському діячеві, волонтеру, учаснику Революції Гідності Дмитру Гончаренку посмертно.

Звання Дмитро Гончаренко отримав за громадянську мужність та патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, суверенітету та територіальної цілісності України, жертовне служіння Українському народові.

Дмитро Гончаренко брав активну участь у Євромайдані, а пізніше заснував громадську організацію «Васильківська самооборона «Відсіч». Навесні 2014 року очолював екіпаж з волонтерської гуманітарної допомоги у м.Сєверодонецьк, який захопили терористи. Активіст потрапив у полон, його жорстоко катували, вимагаючи надати інформацію про інших волонтерів і військових. Дмитра Гончаренка розстріляли і кинули в річку за декілька днів до звільнення м.Сєверодонецька у липні 2014 року. У квітні 2018 року після проведення експертизи рідні і волонтери поховали загиблого героя у м.Васильків Київської області.

Також звання Герой України отримав Андрій Соколенко за виняткову особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. Військовий героїчно загинув у травні 2015 року внаслідок підриву на фугасі автомобіля в районі с.Троїцьке на Луганщині, в якому військові та волонтери розвозили гуманітарну допомогу на передову лінію.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №206/2019
Про присвоєння А. Соколенку звання Герой України

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №207/2019
Про присвоєння Д. Гончаренку звання Герой України

Джерело

Автор