Петро Порошенко взяв участь в публічній дискусії в прямому ефірі «Суспільного телебачення» (фото, відео)

Питання НАТО та ЄС зараз – це той фактор, який об’єднує країну. І в жодному разі нам не можна дозволити це об’єднання дискредитувати. Бо якщо ми зараз повернемося з 70% підтримки українцями курсу до ЄС і НАТО до 30% – це стане катастрофою. Закріплення у Конституції руху до ЄС і НАТО – це чітке зобов’язання для будь-кого на посаді Президента України. Він не може рухати країну в іншому напрямку! Така ініціатива – це моя ідея, як певний запобіжник, певна точка неповернення… Однак, реальною точкою неповернення стануть саме ці вибори: якщо курс буде пройдено, ми точно змінимо країну таким чином, що повернутися до РФ чи СРСР буде неможливо.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 17. April 2019

 

Президент застеріг від можливої відмови від виплати 2,5 млрд доларів «Нафтогазу» за рішенням Стокгольмського арбітражу в обмін на новий транзитний контракт з Росією: Це хибна модель – приймати ультиматуми Росії

Президент України Петро Порошенко під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в прямому ефірі «Суспільного телебачення» зауважив, що гарантії РФ не варті паперу, на якому написані.

На запитання чи вважає кандидат доцільною можливість відмовитись від 2,5 млрд доларів, які на користь НАК «Нафтогаз» за рішенням Стокгольмського арбітражу має виплатити компанія «Газпром» в обмін на новий транзитний контракт з Росією, Глава держави сказав: «Абсолютно тверде розуміння – ні. Бо це є українські гроші. Вони переплачені і це абсолютно хибна модель приймати такі ультиматуми з боку Росії. Хто їх може прийняти? Слабкий Президент, некомпетентний, якого обдурять».

«Гарантії РФ – не варті паперу, на якому вони написані. Бо тут у нас є рішення суду відповідно до контракту, який підписаний Росією, РАО «Газпром». Вони його просто не виконують», – додав Президент.

Глава держави наголосив, що такі пропозиції руйнують і створюють надзвичайно небезпечний прецедент, коли вигравши суд, який довів, що Україна права, потім українська сторона «стає на коліна і повзе вибачатися перед Росією, щоб підписати черговий контракт, який так само не буде виконуватись».

«Це є некомпетентність і небезпека», – додав Петро Порошенко.

Щодо питання про припинення діяльності та появи в Україні російських компаній під європейськими брендами Президент зазначив: «Якщо європейські компанії до нас зайдуть і будуть працювати під керівництвом навіть громадян Росії – я аж ніяк не таврую громадян Росії, що вони мають бути вислані або будуть позбавлені можливості працювати. По-друге, думаю, що діяльність СБУ має бути посилена, бо якщо в зв’язку з діяльністю цих компаній створюється загроза національній безпеці, у нас є механізм санкцій, і мене не зупинить, що «вовк російської компанії» покритий «овечою шкурою» і намагається так замаскуватися».

Глава держави зауважив, що РНБО ухвалить рішення щодо санкцій і діяльність компанії, яка створює загрозу національній безпеці, буде негайно заборонена.

Джерело

 

Президент: Моє завдання – забезпечити, щоб ніхто не перешкоджав розслідуванню корупційних злочинів в оборонній сфері

Президент України Петро Порошенко наголошує, що його завдання як Глави держави та Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України забезпечити проведення неупередженого розслідування фактів корупції в оборонному секторі, а вже справа правоохоронних органів – розслідувати, довести і притягнути всіх винних до відповідальності.

За його словами, з цією метою в Державному концерні «Укроборонпром» вже здійснюються конкретні кроки. «Аудит розпочався. Аудит розпочався з того, що прийнято відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким зобов’язали «Укроборонпром» надати відповідні документи. В тому числі, йдеться про зняття грифу «таємно». І підібрати тих аудиторів, які будуть мати доступ до державної таємниці для того, щоб зробити чистий, неупереджений аудит, який викликає довіру», – сказав Глава держави під час участі у публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в прямому ефірі «Суспільного телебачення».

Петро Порошенко зауважив, що це непросте рішення було прийняте незважаючи на те, що зазначений аудит коштує мільйони доларів, які треба сплатити з державного бюджету, тобто з коштів платників податків.

«Запущено аудит. Прийнято рішення Уряду для того, щоб він був профінансований. До аудиту допущена одна з найбільших чотирьох всесвітньо відомих компаній, якій довіряють у світі», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що зазначені рішення були ухвалені для забезпечення не майбутнього аудиту, а для перевірки фактів, що вже були оприлюднені журналістами. «Перевірити: а чи правда це, чи ні. Бо з будь-якими матеріалами розслідування треба йти в правоохоронні органи. А стаття у найшанованішому виданні – це просто інформація, тим більше, що вона взята з витоку, який відбувся у правоохоронних органах», – сказав він.

«Моє завдання – забезпечити, щоб ніхто не перешкоджав розслідуванню», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що за три роки не було жодного випадку, коли б мало місце втручання Президента у розслідування будь-яких правоохоронних органах та додав, що таких розслідувань проводиться багато.

«Там, де є розслідування по «Укроборонпрому», стосується директорів заводів, а це великі позиції, стосується директорів фірм або стосується навіть пана Гладковського, було сказано: «Винен? Розслідуйте і притягуйте (до відповідальності – ред.)». В розслідуванні не було жодного прогресу. За рік до виборів був організований інформаційний витік. Рівно за місяць до виборів, не випадково, ця інформація була оприлюднена», – констатував Глава держави.

Натомість реакція Президента на оприлюднені факти була набагато швидшою, констатував він. «Пройшов місяць. Реакція Президента абсолютно чітка: перше – терміново Гладковського звільнено. Не тому, що доведена його вина, в нас за Конституцією це виключно через суд. А тому, що є підозра, що він може перешкоджати слідству. І саме було прийнято таке рішення», – сказав Петро Порошенко.

Крім того, всі працівники «Укроборонпрому», включно з Гладковським, були зобов’язані пройти детектор брехні.

Також були ініційовані зміни до законодавства, відповідно до яких має бути знято гриф секретності з тих розділів державного оборонного замовлення, які не будуть перешкоджати рівню обороноздатності держави, підкреслив Глава держави.

Наступним важливим кроком Президент назвав призначення на посаду заступника секретаря РНБО легендарної особистості – героя АТО, героя війни полковника Сергія Кривоноса. «Який боронив Краматорський аеропорт, якому довіряє суспільство і який має надзвичайні повноваження щодо забезпечення перевірки, притягнення до відповідальності і реформування «Укроборонпрому». З чого він почав? Саме з аудиту, зняття секретності, перезавантаження спостережної ради і забезпечення прозорості там, де це може бути. Впевнений в тому, що це лише початок процесу», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

На жаль, це ще можливо – Президент про можливість реваншу проросійських сил на виборах

Президент України Петро Порошенко закликав громадян України не допустити 21 квітня реваншу старих політичних сил та намагань розширити президентські повноваження, повернувши редакцію Конституції від 1996 року. Про це він заявив під час під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища. Кандидат Володимир Зеленський вкотре не приїхав на відкриту дискусію.

На запитання яким чином в подальшому буде реалізовуватись курс євроатлантичної інтеграції України, закріплений у Конституції, Глава держави зауважив, що на сьогоднішній день працює відповідно до президентських повноважень, визначених редакцією Конституції від 2004 року.

«Я не прагнув, не прагну і не буду прагнути збільшення повноважень. Більше того, ми будемо їх зменшувати. Наприклад, в частині децентралізації, коли ми будемо ліквідовувати посади голів обласних і районних державних адміністрацій, реалізовувати далі програму децентралізації і запроваджувати інститут префектів, які будуть мати контрольні функції в тому числі і щодо збереження суверенітету територіальної цілісності і незалежності нашої держави», – підкреслив Президент.

«Але це те, що буде робити Порошенко. А якщо в планах іншого кандидата, опонента буде повернення до Конституції 1996 року, як робив вже один з попередників, я думаю, що це буде узурпація влади. І ці плани також існують, і ми маємо твердо усвідомлювати відповідальність вибору 21 квітня», – наголосив Президент.

Президент подякував Верховній Раді і суспільству за підтримку конституційних змін щодо курсу України на членство в ЄС та НАТО.

«Конституція як закон прямої дії є чітким зобов’язанням, в тому числі для Президента. Він не може рухати країну в іншому напрямку. І це була моя ідея як певний запобіжник, як певний рубікон. Точка неповернення», – сказав він.

«Але, на жаль, я маю розчарувати вас. У нас це не є ще точкою неповернення. Точкою неповернення є ці вибори. Якщо ми їх пройдемо і якщо курс буде збережений, то ми точно змінимо країну таким чином, що вже повернутися до РФ або до Радянського Союзу – хто про що мріє – буде неможливо. Зараз, на жаль, це ще можливо», – наголосив Петро Порошенко.

«Подивіться, як вони підняли голову? Мріють, що у них буде реванш», – підкреслив Глава держави та додав, що це спричинить ризики, пов’язані з життям кожного із 45-мільйонної країни.

Глава держави зауважив, що у Президента достатньо повноважень щодо національної безпеки і оборони. «Треба припинити дискусію – нас візьмуть чи не візьмуть? Кардинально. Це як в тому анекдоті: «Чому ти, Господи, мені не допомагав? – Так купи (лотерейний – ред.) квиток». Давайте, ми купимо свій квиток. Давайте, виконаємо домашнє завдання. Давайте, проведемо ті реформи, без яких ми навіть говорити не можемо про те, щоб було повноправне членство (в ЄС та НАТО – ред.)», – підкреслив Президент.

Джерело

 

У нас величезні здобутки в оборонному секторі – Глава держави

Президент України Петро Порошенко наголошує, що за останні п’ять років було не просто відроджено українське військо, налагоджено його підготовку та забезпечення, а й відновлено виробництво оборонної продукції.

Він підкреслив, що йдеться про «той прогрес, який ми продемонстрували, в тому числі і щодо розвитку ракетних технологій, використання напрацювань, які були в наших конструкторських бюро».

Глава держави зазначив, що йдеться, зокрема, про успішні випробування крилатої ракети. Він зауважив, що таких ракет в Україні не було, бо ракету Х–55 ми віддали ще на початку нашої незалежності в кінці 90-х років. За його словами, зараз успішно пройшли випробування абсолютно нових і унікальних ракет «Вільха – М», які мають і набагато збільшений радіус дії, і набагато вищі показники точності.

«Це те, чого нам конче не вистачало в 2014 році. І те, що було розпродано, розграбовано. Багатьох це просто не цікавить, що тоді відбувалося», – наголосив Петро Порошенко.

«Якщо говорити про об’єктивність – як вирізалася зброя за ціною металобрухту, як розпродавалися шпиталі, як знищувалися військові містечка, як розпродавалися цілі ракетні комплекси… Це не просто переписка. Це злочини, які не мають терміну давності», – додав він.

Сьогодні ж ситуація кардинально інша, констатував Президент. «Сьогодні, я хочу наголосити, що в нас є величезні здобутки і в системі радіоелектронної боротьби, і в системі протиповітряної оборони, і в системі ракетних ударів, і в системі модернізації нашої бронетехніки, і в багатьох-багатьох інших», – сказав він, зауваживши, що у цьому велика заслуга саме працівників оборонно-промислового комплексу, адже вони за короткий термін здійснили випуск, провели випробування і поставили продукцію на серійне виробництво.

«Я твердо переконаний, що за ці п’ять років ми не просто «з нуля» відродили армію, а відродили з «мінусових» позицій», – підкреслив Глава держави. Він повідомив, що у 2014 році під час російського наступу «багато було моментів, коли в нас від лінії фронту до Києва не було жодної бойової частини».

«І ми намагалися в 2014 році значно активізувати розбудову підрозділів територіальної оборони – готувалися до найгіршого сценарію. І мені приємно, що тоді нам вдалося мобілізувати державу і мобілізувати волонтерський рух, щоб були найкращі прояви добровольчого руху. І в цих умовах ми зробили неможливе», – наголосив Петро Порошенко.

«Бо на створення однієї бригади натівські генерали казали, що потрібно мінімум п’ять років, а щоб створити армію – потрібно десятки років. І коли вони приїжджають і бачать що вдалося зробити за три, чотири, п’ять років… Йдеться не лише про систему забезпечення, не лише про систему підготовки, не лише про систему переозброєння, не лише про систему запуску оборонної промисловості, а й про рівень мотивації, рівень координації. Рівень взаємосумісності з країнами НАТО на сьогоднішній день просто вражає», – додав Президент.

Він ще раз підкреслив той факт, що нині саме Збройні Сили України користуються найбільшим рівнем поваги і довіри з боку суспільства. «Заслуженої довіри і заслуженої поваги, а з іншого боку – сьогодні є гарантом суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Надійним гарантом, на відміну від тих папірців-меморандумів, які були підписані на початку існування нашої держави», – сказав Глава держави.

Щодо законодавчих змін Петро Порошенко назвав доленосним ухвалення закону про національну безпеку. «Я впевнений в тому, що модернізація сектору оборони і безпеки, а не лише Збройних Сил, відповідно до стандартів НАТО є тим дороговказом, який приведе нашу країну до повномасштабного членства в організації Північноатлантичного альянсу», – резюмував він.

Джерело

 

Антикорупційна структура в умовах, коли вона не дала очікуваних суспільством результатів підлягає перезавантаженню – Президент

Під час спілкування з громадськими активістами та представниками громадських ініціатив в ефірі «Суспільного телебачення» Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості антикорупційної структури, яка була створена протягом останніх п’яти років. При цьому він підтримав позицію громадськості щодо недостатніх її успіхів у боротьбі з корупцією.

«Спільними зусиллями ми зробили безпрецедентні кроки, які не мають аналогів в світі. Було створено Національне антикорупційне бюро з широченними безпрецедентними повноваженнями, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка нікому не підпорядкована, і є абсолютно незалежною, в першу чергу від Президента і політиків», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави, відповідаючи на питання щодо незадовільної роботи НАЗК, сказав: «Я солідаризуюся з громадськими активістами. І я не задоволений його роботою. Ви створили як хотіли. Чому корупціонери не в тюрмі? Народ питає з Президента. А Президент для цього немає жодних повноважень».

При цьому Глава держави наголосив, що його завданням було «проявити політичну волю і створити антикорупційну структуру», що і було зроблено.

«Я пишаюся, що саме до дня виборів, ми зробили останній крок, підписавши Указ про призначення суддів антикорупційного суду. Весь світ сьогодні схвалює прозорість і ефективність процедури, в тому числі і з використанням Ради міжнародних експертів», – наголосив Петро Порошенко.

«Я вважаю, що антикорупційна структура в умовах, коли вона не надала тих результатів, яких очікував від неї Президент і суспільство, підлягає перезавантаженню», – підкреслив Президент.

Глава держави також подякував організації «Трансперенсі Інтернешнл» за її активну участь в проведенні реформ в антикорупційній сфері та нагадав, що відповідно до даних цієї організації Україна вперше продемонструвала позитивну динаміку у впроваджені антикорупційної політики.

Джерело

 

Зростання економіки має бути відображено на зростанні рівня життя людей і добробуту – Президент

Президент України Петро Порошенко під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в ефірі «Суспільного телебачення» зазначив, що готовий продовжити реалізацію стратегії подолання бідності та захисту найменш захищених верств населення.

«Людина повинна мати можливість чесно заробити в Україні», – наголосив Президент. «Це, зокрема стосується лікарів – необхідно підняти престиж їх роботи. Сьогодні вже є сімейні лікарі, які мають заробітну плату 15, 18 чи 20 тис. грн.», – зазначив Петро Порошенко.

«Зростання економіки має бути відображено у вигляді зростання рівня життя людей і зростання добробуту. За рахунок чого? Кажуть, що давайте зараз знову скасуємо всі податки і підвищимо заробітну плату. Це ще одна модель, яка сьогодні дуже популярна у моїх опонентів», – зауважив Петро Порошенко. Він нагадав, що вже було суттєво скорочено навантаження на заробітну плату і одночасно було захищено місцеве самоврядування за рахунок детінізації заробітної плати.

«Яку я зараз хочу запропонувати свою модель? Це буде не нова, це те, за що я рік б’юся. Я не відступлю від податку на виведений капітал, бо я вважаю, що це є подвійні стандарти по відношенню до моєї держави і я не можу це допустити. Я не розумію чому від Італії до Естонії, від Латвії до Грузії – їм можна, а Україні не можна. Коли це є надзвичайно ефективний і потужний механізм, який забезпечує стимулювання інвестицій у виробничі фонди», – наголосив Президент.

«І друга позиція – це є значне спрощення системи обліку, а значить і втручання перевіряючих і правоохоронних органів у діяльність бізнесу. Не лише малого бізнесу, який на спрощеній системі оподаткування, але всіх», – зауважив він. За його словами, якщо підприємець заплатив всі податки і зарплату, то до нього не може бути питань правоохоронців. «Є потужне лобі, яке працює проти мене. І це лобі не лише російських, а іноземних компаній, які зараз вимушені будуть платити податки при виведені коштів з України, своїх високоприбуткових інвестицій. Я не хочу проти них боротися, я хочу сказати – що закон один для всіх. І саме так має бути», – наголосив Глава держави.

Президент відзначив важливість створення Національного бюро фінансової безпеки, що закріпить принцип заборони правоохоронцям підходити близько до бізнесу, бо будуть працювати аналітики, розширення повноважень місцевого самоврядування.

«Я готовий і далі рухатись, але тоді коли буде мир», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

І у мене є питання чому корупціонери не сидять, але в повноваженнях Президента немає права дзвінком до судді запроторювати за грати – Петро Порошенко

Під час спілкування з громадськими активістами та представниками громадських ініціатив в ефірі «Суспільного телебачення» Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості продовження реформи системи правосуддя в Україні.

Глава держави зазначив, що при підготовці та реалізації судової реформи був використаний найкращий світовий і європейський досвід. «Кожна літера судової реформи пройшла експертизу Венеціанської комісії», – сказав Петро Порошенко та подякував громадським активістам за роботу в цьому напрямку.

Президент також зазначив, що роботу Верховного суду, який пройшов реформування, на сьогодні можна оцінювати «скоріш позитивно», попри справедливу критику громадськості щодо роботи всієї судової системи України. «Там немає таких скандалів чи жахливих рішень, які супроводжували старий Верховний суд», – додав він.

«Я не кат і не суддя. І в повноваженнях Президента, принаймні Президента Петра Порошенка, немає права дзвінком телефону до судді запроторювати за грати. Те, чого від мене вимагають… Я як раз проти цього боровся. Ми європейська країна. І суд має бути незалежним. І питання – чому корупціонери не сидять, у мене таке саме до керівників антикорупційних структур», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що в розслідуванні багатьох антикорупційних справ присутній політичний та іміджевий чинник, коли «деякі активісти і навіть прокурори, йдуть на прес-конференції. «І в результаті знищують справи, знищують відповідні структури», – сказав він.

Президент наголосив на важливості завершення судової реформи в судах першої інстанції та застеріг громадськість від спроб повернення «старої судової системи часів Януковича».

Джерело

 

Автор