Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV 15.04.2019 (фото, відео)

 

Глава держави: Вибори Президента будуть вільними, а результати волевиявлення громадян – захищені

Президент України Петро Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV наголосив, що президентські вибори будуть вільними, а результати волевиявлення громадян – захищені.

На запитання щодо звинувачень у спробі зриву виборів, Президент зауважив, що несе персональну відповідальність за захист конституційних прав і свобод громадян.

«До першого туру ми чули величезну кількість звинувачень про те, що у нас нібито і великі фальсифікації, і великі підкупи, і неможливість встановити волевиявлення. Я сказав – ми цьому маємо протидіяти відкритістю і прозорістю», – нагадав Глава держави.

За словами Петра Порошенка, для цього було запрошено понад 2 тис. іноземних спостерігачів, які мають бути в кожній окружній комісії і мати можливість вільно відвідувати дільниці.

«На першому турі вибори були визнані зразковими. Ніколи ще Україна не проводила таких відкритих і прозорих виборів. Наголошую, що саме такими будуть і вибори у другому турі», – заявив Президент.

«Ми надали можливість окружним комісіям у випадку недостатнього кворуму самим швидко кооптувати необхідну кількість членів дільничних виборчих комісій», – наголосив Глава держави. Він додав, що нині через гарячу лінію набирають волонтерів для роботи членами комісій і спостерігачами.

«Наголошую, що це є моя персональна відповідальність. Вибори будуть вільними. Результати волевиявлення громадян будуть захищені. І ніхто в жодній області не зможе зупинити або перешкодити виборчому процесу», – резюмував Глава держави.

Джерело

 

Президент незадоволений роботою департаменту Генпрокуратури щодо розслідування злочинів проти активістів Революції Гідності: Мені потрібен результат

Президент України Петро Порошенко під час участі у програмі «Свободи слова» на телеканалі ICTV наголосив, що незадоволений роботою департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який розслідує справи злочинів проти активістів Революції Гідності.

На запитання як Глава держави оцінює результати розслідування злочинів проти активістів Майдану, Президент підкреслив, що під час Революції Гідності також був на Майдані: «Ми по один бік барикад».

Він наголосив, що розслідування справ щодо переслідування активістів на Майдані є важливим. Президент нагадав, що після втечі Януковича, Парламент прийняв рішення про амністію. «Амністію з обох боків. І величезна кількість тих, хто переслідував активістів до 20 лютого, захистилися амністією», – зауважив він.

«Але ми маємо точно притягти до відповідальності тих, хто причетний до вбивств Героїв Небесної Сотні, хто причетний до дуже жорсткого і брутального побиття в Маріїнському парку, на Грушевського, та до інших подій», – сказав Глава держави. Петро Порошенко подякував за роботу активістам.

«Я не задоволений роботою департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який сконцентрував у себе всі справи і несе персональну відповідальність за якість розслідування. Мені здається прізвище прокурора – Горбатюк. Він дуже ефективно співпрацював з родинами Небесної Сотні, з громадськими активістами. Але мені потрібен результат, щоб ті, хто переслідували, опинилися у в’язниці. Ці злочини не мають терміну давності. Ми точно з вами маємо все зробити, щоб справедливість була відновлена, а зло покаране», – зауважив Петро Порошенко. Він додав, що якість розслідування є незадовільною.

Президент також висловив застереження, що з командою його опонента на виборах претендують на повернення до влади ті, хто працював в Адміністрації Януковича, був у його команді і підозрюються у наданні злочинних наказів. «Буду робити все можливе, в тому числі і для того, щоб, не дай Боже, трапився прихід таких людей до влади – ми аж ніяк не могли би дозволити, щоб вони таким чином зіпсували розслідування», – сказав він.

Щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк, Глава держави зазначив: «Президент не розслідує справи, але Президент створює максимум, що від нього залежить, для захисту конституційних прав і свобод громадян».

Президент розповів, що під час зустрічі з активістами отримав інформацію щодо підозрюваних вбивць. «Я говорив і з батьком пані Катерини. Він мені підтвердив, що вбивці, виконавці цього жахливого злочину – ніхто не має сумніву, що це саме вони. Окремо обговорювали питання притягнення до відповідальності замовників, організаторів, і на сьогоднішній день також кожному з них вручена підозра», – розповів Глава держави.

Президент зауважив, що коли активісти звернулися до нього з проханням звільнити з роботи посадових осіб, незалежно від того чи є на сьогоднішній день у органу слідства обґрунтовані підозри щодо них, він їх звільнив. «І я наполегливо порадив кожному з них пройти детектор брехні і оприлюднити результати, щоб і активісти мали можливість дізнатися про це», – сказав Петро Порошенко.

«Ключова позиція – Президент не садить у в’язницю, але Президент точно не дасть нікому сховатися під парасолькою або перебування при владі, або зв’язків в правоохоронних органах», – додав він. За його словами, під час останньої зустрічі з активістами він подякував за співпрацю.

«Впевнений в тому, що ми з вами маємо об’єднати зусилля для того, щоб захистити активістів, а не навпаки – під час нашої суперечки, щоб вигравали треті. Вони точно не зацікавлені в тому, щоб правда була відновлена», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Ми не дамо згорнути процеси по притягненню агресора Росії до відповідальності в міжнародних судах – Президент

Президент України Петро Порошенко наголошує, що не дозволить за будь-яких обставин згорнути роботу по притягненню до відповідальності країни-агресора Росії у міжнародних судах. Про це Глава держави заявив в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Дійсно зроблено величезний масив роботи і сьогодні в міжнародних судах розглядаються і справи по притягненню Росії до відповідальності за расову дискримінацію в Криму кримських татар і українців. Міжнародний трибунал за збиття літака МН17. За порушення прав українських інвесторів на території окупованого Криму і Донбасу. І багато-багато інших підстав, які відбуваються в координації Уряду, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів і Міністерства закордонних справ», – сказав Президент.

«Я твердо наголошую, що ми не дозволимо згорнути ці процеси. Навіть, якщо буде хтось робити будь-яку спробу зняти відповідальність з країни-агресора. Назвати, що це не країна-агресор, а «ті, хто допомогли просто трохи пересунути кордон». Я впевнений, що це не є позиція, яка є державотворчою», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент вкотре зазначив, що важливо почути позицію кандидата Зеленського по всім цим питанням. «На сьогоднішній день наш великий народ має право знати, яка позиція кандидата в Президенти по ключовим питанням. Куди ми рухаємось назад в Росію чи у Європейський Союз? Яка буде принципова економічна політика? Яка буде політика безпеки? Що буде з армією? З технічним оновленням і модернізацією Збройних Сил?.. Що буде із залученням одразу ж після президентських виборів миротворців, які принесуть мир на Донбас? Що буде з реалізацією Мінських домовленостей, які забезпечать виведення окупаційних військ, важкої техніки і артилерії, роззброєння незаконних збройних формувань, нарешті припинять вбивство українців, повернення додому наших військовополонених, які незаконно тримаються в Росії?», – підкреслив він.

«В червні спливають санкції проти Російської Федерації. В червні нам потрібно знову буде мобілізовувати весь світ. І у нас немає абсолютно часу на будь-яку розкачку. Щоб Україна не залишилася сама в цьому протистоянні», – підкреслив Петро Порошенко та додав, що українці мають розуміти, як і хто цими питаннями буде займатися.

Джерело

 

Президент наполягає на законодавчому врегулюванні видобутку бурштину: Мають дотримуватись ліцензії, сплачуватись ліцензійні збори та податки у державний бюджет

Президент України Петро Порошенко наголошує, що питання видобутку бурштину в державі повинно бути приведено у цивілізовані рамки та чітко законодавчо врегульоване. В ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV Глава держави підкреслив, що у галузі видобутку мають діяти ліцензії, сплачуватись ліцензійні збори, а також податки у державний бюджет.

Глава держави наголосив, що ще у 2015 році у Верховній Раді України були зареєстровані 4 законопроекти щодо впорядкування видобутку бурштину, до яких був долучений Уряд, включно з Міністерством фінансів.

«Ми намагалися зробити усе можливе для того, щоб у Верховній Раді прийняти закон, яким забезпечити, щоб видобуток бурштину здійснювався виключно державними підприємствами на підставі впорядкованих ліцензій, які б мали видавати і Міністерство екології, і Міністерство фінансів», – наголосив Президент.

При цьому він підкреслив, що Верховна Рада жоден з тих законопроектів, включно із президентським, який був визначений як невідкладний, не розглянула і не підтримала. «Ми намагалися усе зробити, що він (президентський законопроект про впорядкування видобутку бурштину – ред.) пройшов. Після того, як він не пройшов, зараз з об’єктивними тенденціями, коли ціни на бурштин впали, сьогодні різко скоротився видобуток бурштину», – повідомив Президент.

Глава держави наголосив, що він наполягає на приведенні цієї діяльності до цивілізованого законодавчого врегулювання. «Ми маємо забезпечити дотримання ліцензій. Ми маємо забезпечити сплати до державного бюджету ліцензійних зборів. І ми маємо впорядкувати експорт», – сказав Петро Порошенко.

При цьому Президент нагадав, що до незаконного видобутку бурштину були причетні «і місцеві керівники поліції, і місцеві керівники Нацгвардії, і, на жаль, окремі керівники Служби безпеки України та представники прокурорських органів».

«За два роки з того часу, у нас більше 70 працівників, які безпосередньо були причетні до цього були заарештовані. Справи були передані до суду і вони понесли відповідальність», – підсумував Президент.

Джерело

 

Президент екс-міністру фінансів Данилюку: Ви маєте конфлікт інтересів, працюючи на штаб кандидата Зеленського

Президент України Петро Порошенко заявляє, що представник штабу його опонента на виборах Володимира Зеленського Олександр Данилюк має конфлікт інтересів, пов’язаний із справою націоналізації «Приватбанку». За словами Глави держави, екс-міністр фінансів володіє всією інформацією щодо позиції держави у цьому питанні, але зараз працює на іншу сторону, з якою держава вирішує питання у Лондонському суді.

Глава держави звернув увагу, що пан Данилюк обізнаний із позицією держави у Лондонському суді щодо цього, а нині він працює разом із людиною, яка у цьому суді представляє інтереси колишнього власника банку.

«Ви маєте розуміти, що пан Данилюк, коли готувався позов до Лондонського суду, де-факто забезпечував позицію України. Захист інтересів держави в Лондонському суді проти «Приватбанку», проти Коломойського. А на сьогоднішній день, коли звільнився, перейшов до штабу, одним із керівників якого, і це визнано, працює Андрій Богдан, який представляє Коломойського в суді проти України і представляє Зеленського в штабі», – заявив Президент.

«В юриспруденції, Олександре, це називають конфлікт інтересів. Конфлікт інтересів – це означає злочин. Бо ви, володіючи таємничою інформацією щодо позиції держави пішли працювати в штаб, де працює пан Богдан, який представляє Коломойського», – також наголосив він.

«І от я вважаю, що коли це не обговорюється, ми маємо величезні ризики держави», – підкреслив Глава держави. Він повідомив, що сума позову з боку Коломойського складає 5 млрд доларів, а позов держави Україна складає 2,5 млрд доларів.

«От що є на кону», – наголосив Петро Порошенко.

Відповідаючи на запитання, які є загрози і ризики у зв’язку із намаганнями зараз денаціоналізувати «Приватбанк», Глава держави зазначив: «Ми почули інформацію зі штаба пана Зеленського про ставлення до «Приватбанку». І після того, як ми це почули одразу ж з’явилися позови в українській судовій системі. У першій інстанції, не реформованій… І займаються цим юристи пана Коломойського для того, щоб негайно спробувати провести ренаціоналізацію «Приватбанку», тобто повернути «Приватбанк» власникам».

«Чим це загрожує? Я твердо переконаний, що це загрожує кризою банківської системи. Я твердо переконаний, і пан Данилюк це дуже добре знає, що питання націоналізації «Приватбанку» було одним із ключових у нашій співпраці з Міжнародним валютним фондом», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, таке рішення відіб’ється на понад 20 мільйонах вкладників банку. «Я твердо переконаний, що ми просто цього не допустимо. Ми захистимо Україну. Ми захистимо банківську систему», – наголосив він.

Президент наголосив, що рішення про націоналізацію банку було справедливим: «Попередніми власниками, паном Коломойським банк був доведений до банкрутства. Гроші були виведені, гроші вкладників, більше сотні мільярдів гривень коштів вкладників банку, були виведені Коломойським», – констатував Глава держави і висловив переконання, що суд не підтримає рішення на користь колишніх власників.

Джерело

 

Повний випуск програми