Як захистити результати виборів?

Mason Lemberg

Я давно перестав переживати за те, що Порошенко може не виграти вибори.
Виграє.
Міг би програти, якби його основним суперником був би інший кандидат. А в кожного з тих, кого йому тепер пророкують в суперники, – він виграє.

Але з кожним днем все більше мене турбує інша річ. Про те як Порошенко і команда захистять результати.
І мова тут не про потішних “вояк”, які щось там заявляють.

Мова про значно більш банальні речі. Про відсутність реакції на брехню, в яку закутують суспільство і навіть підтакування цій брехні.
Вже 3-й місяць гусня+пенсіонерка+свідки уотергейту мусолять історію про підкуп Порошенком виборців за 1000 грн. Обсираються, але вперто мусолять.
Ту ж саму історію мусолять про адмінресурс: розстріли з рогатки автомобілів гриценка, виключання йому ж світла чи підслуховування зеленського на портативну суперсікретну швабру встановлену в будинку через дорогу.

Паралельно мізки електорату забивають “соціологією” з лідерами у вигляді бабушкі та шута, легітимізуючи такий “вибір” українців.
Ну подумаєш, “соціологи” дослідили “рейтинги”, ну подумаєш, в попередньому “дослідженні” було 15% не визначилися з вибором, а тепер за місяць до виборів і після реєстрації кандидатів кількість тих, які не визначилися, але прийдуть, збільшилася до 25%, але ж написали, що бабуля доганяє Пороха. На 10% зросла кількість невизначених перед виборами? Сірьйозно? Все, повірили, легітимізували повну х*ню.
І ніхто ж тому не протидіє, а навпаки…

То що ми маємо:
– свідоме, цілеспрямоване обгаджування Пороха та завідома делегітимізація виборчого процесу і результатів виборів,
– фейкові рейтинги, які не відображають реальності і які легітимізуються штабом БПП і його виборцями.

А тепер, щоб не говорити про речі абстрактні, поясню на прикладі Львова що мене турбує:
От у Львові Пороху в кращому випадку малюють 20% підтримки, Юлі – 15%, Зелені – 7-10%, Садовому – 6-8% (малювали).
Але кожен, хто знає настої у Львові, знає, що Юлю тут не люблять страшно. Ця нелюбов давня, і навіть на президентських виборах 2010, де Юля була фаворитом, в першому турі у Львові виграв Ющенко.
І навіть противники Порошенка не люблять Юлю значно більше.
А тут їй малюють 15%, а Пороху трохи більше. І ще Зелі малюють більше ніж Садовому, хоч він тут абсолютно непопулярний і це навіть серед своєї основної аудиторії.

От маємо ми такі “рейтинги”.
А тепер уявіть вибори і чесні результати у Львові – Порох – 50%+, Юля – 6%, Зеля – 1,5%.
І так по всій Україні.
І мова не йде тільки про Пороха і про те, що Порох у всіх відіжре голоси. Ні.
Але я не маю сумнівів в тому, що Кривий Ріг проголосує за Вілкула, а не за Зелю.
Не маю сумнівів в тому, що Запоріжжя проголосує за Вілкула, а не за Зелю, безвідносно до того, про що там фантазують ватні личинки. Бо що їм скаже Вілкул старший і Ахметов – за те вони і проголосують

І уявіть що буде коли лідери соціологічних “рейтингів” отримають якихось 12% і 6%, а Порох в рази більше ніж прогнозували?
І яка воніще буде від усіх навколо, скільки історій про запис на портативну швабру буде вкинуто? І чи буде готова з цим справитися АП, яка не може нормально справитися з маніпулятивним сюжетом? І як це відобразиться на подальшому статусі і визнанні легітимності виборів?

Ось це мене і хвилює більше всього на даний момент, більше всіх клоунів, пенсіонерок і їхніх потішних “вояк”.