Петро Порошенко взяв участь у 20-й ювілейній церемонії «Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» (фото, відео)

Нація сильна не тільки тоді, коли в неї є достатньо зброї. Вона сильна також своїми поетами, письменниками, вченими. І протягом останніх п’яти років ми будували не лише армію, а ще й зміцнювали нашу національну ідентичність. Книги та ідеї часом здатні долати найлютішого агресора.Мій заклик до успішних і популярних людей – розповідайте про прочитані книжки, про відвідання книжкових магазинів і бібліотек. Покладіть поруч цікаву книжку, коли даєте інтерв’ю. Сам я підтримую традицію щороку називати десять найкращих новинок. Приєднуйтесь до неї!Нам потрібні книжки, які вчать мислити, співпереживати, шукати і достойно реагувати на все нове у нашому житті. Дякую усім, хто пише і друкує такі книги. Дякую конкурсу «Книжка року»!

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 8. Februar 2019

 

Книги та ідеї часом здатні долати найлютішого агресора – Президент

Президент Петро Порошенко під час 20-ї ювілейної церемонії «Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» наголосив на важливості книг для розвитку суспільства.

«Нація сильна не тільки тоді, коли в неї є достатньо зброї, танків та літаків, артилерії та систем залпового вогню. Нація сильна також своїми поетами, письменниками, вченими», – наголосив Глава держави. Він зауважив, що протягом останніх п’яти років «ми будували не лише армію, а ще й зміцнювали нашу національну ідентичність».

«А боротьба народу за свободу, неначе муза, надихала наших митців. Книги та ідеї часом здатні долати найлютішого агресора. І діють не менш ефективно, ніж зброя в руках воїна», – сказав Президент.

Глава держави звернувся до творців та поціновувачів української книги: «Нам належить продовжувати і розвивати усе зроблене, аби українська книга гідно зустріла виклики ХХІ століття, зайняла в нашому житті те місце, якого вона заслуговує. Нам треба читати і поширювати любов до читання, треба поширювати коло книголюбів серед нових поколінь українців».

Президент підкреслив, що влада може багато що зробити. «Але жоден Президент не здатен примусити людину купувати і читати книжки», – сказав Петро Порошенко. Він підкреслив, що саме тому, у «цій сфері дуже важливим є партнерство держави й суспільства, напрацювання спільних ініціатив».

«Мій заклик до успішних і популярних людей – розповідайте про прочитані книжки, про відвідання книжкових магазинів і бібліотек. Покладіть поруч цікаву книжку, коли даєте інтерв’ю. Сам я підтримую традицію щороку, може це нескромно, але називати десять найкращих новинок. Приєднуйтесь до неї», – сказав Президент.

Джерело

 

Глава держави: Живе українська книга – значить живе українська мова, значить живе Україна

Президент Петро Порошенко переконаний, що активне створення саме українського контенту у книговидавництві, виробництві телевізійного та радіо продукту стає не менш важливим для захисту української державності, ніж оборона військовими української землі на сході країни.

«Урок історії можна сформулювати так: живе українська книга – значить живе українська мова, значить живе Україна», – наголосив Петро Порошенко під час виступу на 20-ій ювілейній церемонії «Всеукраїнський рейтинг «Книжка року».

«Вже майже шістсот років, як над людством зійшла «галактика Гутенберга». І всі ці століття саме книга формувала людей, формувала суспільства, вона принесла нам великі ідеї свободи, демократії, права, освіти, науки. І вдивляючись у біографії творців української культури, учасників української революції, героїв УПА, правозахисників, дисидентів-шестидесятників, ми помічаємо дуже спільну точку відліку у формуванні їхніх особистостей. Яка це точка? Це читання української книги», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що агресія Росії проти України почалася ще задовго до 2014 року. «Вона почалася із захоплення нашого телебачення. Вона почалася із захоплення нашого радіо. Вона почалася із захоплення нашого книговидання, із захоплення книгорозповсюдження, які майже цілком і повністю були поставлені на службу так званому «русскому миру», – зауважив він.

«Щоб захистити і зберегти Україну, ми мусили переломити ситуацію. Нашою відповіддю став український контент, що вже зараз, і я вас з цим вітаю, домінує на радіо і поступово розширює свій простір на українському телебаченні. Фільми українського виробництва збирають, нарешті, повні зали кінотеатрів», – сказав Президент.

Петро Порошенко зауважив, що українське кіно нині має не лише підтримку із державного бюджету, а й повні зали кінотеатрів і любов українського глядача. Він зауважив, що це і є яскравим свідченням кардинальних змін в українському кінематографі.

«А українські книжки не просто заповнили полиці у книжкових магазинах, вони кожного дня здобувають собі нових і нових читачів. Без перебільшення можна говорити про перехід кількості в якість. Здобувають популярність нові автори, які пропонують актуальні теми, збагачують мову, виходять у зовнішній світ», – також наголосив він, додавши, що зростає і кількість перекладів зарубіжних видань, серед яких «нон-фікшн» і бестселери останніх років.

За його словами, цілий ряд видавництв стали брендами, що демонструють вдале поєднання змісту і поліграфічного оформлення. «Ми нетерпляче очікуємо їхніх новинок, які стають подіями в культурному житті України. Все це, поза сумнівом, додало в останні роки експертам вашого конкурсу великої роботи. Але це приємне навантаження», – зауважив Президент.

«Для мене найкращим показником важливості усього зробленого за п’ять років є українські книжки, які наші воїни читають на фронті, на передовій. Я це бачив на власні очі. І тримають книжку… Хочу відкрити вам таємницю, музику там слухати неможна, бо ти маєш слухати ефір, в тому числі обстріли російсько-терористичних військ. А книгу, книгу читати можна», – особливо відзначив Петро Порошенко.

«Хто був там, той звертав увагу на цілі міні-бібліотеки в бліндажах, і вони там поруч зі зброєю і набоями, як найкраща українська зброя. А ще треба бачити, як зустрічають у прифронтовій зоні зібрані волонтерами, надані авторами і видавцями книжки для дитсадків, шкіл, лікарень», – зауважив він.

Джерело

 

Президент: Головна запорука майбутнього української книги – зростання достатку українців

Під час виступу на 20-ій ювілейній церемонії «Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» Президент Петро Порошенко зауважив, що дані світової статистики свідчать про прямий зв’язок між доходами людей і кількістю виданих книг на душу населення.

«Найголовніша запорука майбутнього української книги – це зростання достатку наших співгромадян. Книга має бути доступною на сході й на заході, в місті і в селі, для пенсіонера і для дитини», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що вдалося відновити зростання економіки. «Економіка починає давати нам ресурс для боротьби з проблемою, яка аж ніяк не менше, ніж російська агресія, для боротьби з бідністю. Україна стає привабливим полем для інвестицій у різні сфери. Це означає створення нових високооплачуваних робочих місць, це означає попит на книги», – сказав Петро Порошенко.

«Якщо ми збережемо ці позитивні тенденції, не дамо популістам зруйнувати все зроблене і повести нас дорогою Каракаса, Венесуели, де книги, як і все решта, давно зникли з полиць магазинів. Бо популістам не потрібні книжки, їм потрібні агітки для маніпуляцій свідомістю людей», – сказав Президент та наголосив, що «нам потрібні книжки, які вчать мислити, співпереживати, шукати і достойно реагувати на все нове у нашому житті».

«Україна має бути великою країною, регіональним лідером, великою країною вільних і заможних людей», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави подякував усім, хто «пише і друкує такі книги, хто розповідає про них і вибирає кращі з кращих, конкурсу «Книжка року» і усім творцям української книги». Він висловив вдячність організаторам конкурсу «за багато років сумлінного служіння українській книзі і українській культурі тоді, коли ця справа була дуже невдячною».

«Тоді, коли держава відвернулася і від української книги, і від українських книговидавців – ви і тоді робили абсолютно неймовірні кроки для того, щоб популяризувати книгу», – сказав Президент. Він звернувся до засновника конкурсу Костянтина Родика: «Щиро дякую, бо ваша справа дуже потрібна усім, хто творить і захищає не просто українську книгу, а європейське майбутнє нашої держави, бо це те, про що пишеться у справжніх українських книжках».

«Ми впевнено і послідовно рухаємося своїм шляхом. Наш шлях до Євросоюзу, наш шлях до НАТО, бо ми належимо до європейської цивілізації. І до речі, вчорашній день дав нам нове підтвердження нашої єдності і незворотності обраного курсу», – також зазначив Глава держави і подякував народним депутатам, які вчора підтримали його ініціативу та закріпили в Конституції норму про вступ до Євросоюзу і НАТО.

Джерело