Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV 04.02.2019 р. (фото, відео)

 

Глава держави: Нам потрібен мир на українських умовах з урахуванням національних інтересів

Президент Петро Порошенко зауважив, що тема миру експлуатується всіма кандидатами на виборах Президента України.

«Абсолютна більшість з них декларують те, що вони знають де мир: ось треба пройти, тут за рогом. Якщо треба, то стати на коліна, попросити, і там мир. Хочу вас розчарувати – там за рогом, особливо коли ви на колінах, стоїть Путін і чекає вас», – наголосив Глава держави в ефірі програми «Свобода слова».

«Кажуть давайте ми в нього (Путіна – ред.) візьмемо, що він хоче, і вийдемо на референдум. Так, візьміть. Він про це чотири роки говорить, якщо ви це не чуєте. Йому не потрібен Крим, йому не потрібен Донбас. Йому потрібна вся Україна – повернення в російське ярмо. Йому потрібна ліквідація нашої церкви. Йому потрібна федералізація України, щоб у Москві вирішували, куди йти Україні, українській державі і народові», – підкреслив Президент.

Глава держави впевнений, що українці як вільний народ ніколи цього не приймуть.

«Нам потрібен мир, як я сказав на форумі, холодний, але мир. Мир на українських умовах, коли російські війська мають піти з нашої землі, коли Україна зможе реалізувати прагнення українського народу на членство в ЄС та НАТО, і Україну в цьому прагненні підтримує весь світ», – наголосив Президент.

«Мир на українських умовах з урахуванням українських національних інтересів, включно з інтересами національної безпеки, точно буде. З нами правда, з нами весь світ і з нами Господь», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Українці навчилися знімати «локшину» російської пропаганди з власних вух – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що українці вже навчилися відрізняти популізм і не вірять йому, а тому зроблять відповідальний вибір під час голосування за кандидатів на найвищу посаду в державі.
«Я переконаний, що Україна ще продемонструє Європі відповідальний вибір, як українці вміють перемагати популізм», – сказав Глава держави в ефірі телеканалу ICTV у програмі «Свобода слова».

Петро Порошенко зауважив, що період проведення виборчих кампаній – це час, «коли квітне популізм». Він зазначив, що наслідки популізму наочно продемонстровано у Венесуелі і це широко висвітлюють на телеканалах всього світу. «Чим займався Уго Чавес, а потім Мадуро? Перше, що він пообіцяв – він націоналізує нафто- і газовидобувні компанії і знизить ціну на газ в два рази. Це була обіцянка Мадуро і він націоналізував компанії. Як тільки він націоналізував – газ пропав. Як тільки сказали знизити ціну на нафту – пропав бензин. Як тільки вони зайнялися продуктами харчування – пропали продукти харчування. Це якийсь феномен Венесуели? Ні. Це феномен популізму», – констатував Президент.

«Якщо ви втручаєтеся в закони економіки, вони діють так само невідворотно, як і закони фізики», – додав він.

Глава держави особливо наголосив, що сьогодні небезпека популізму існує і в Україні. Однак, зауважив він, це не є унікальним явищем для України – небезпека популізму є зараз по всій Європі.

Петро Порошенко нагадав, що Європі вже багато разів пророкували розпад, кризу та крах. Зокрема, під час виборів у країнах ЄС у 2016 та 2017 роках, коли прогнозували перемогу популістів у Німеччині, Національного фронту у Франції, націоналістичних, популістичних, проросійських партій в Австрії тощо.

Однак, нагадав Президент, незважаючи ні на що ці прогнози не виправдалися.

«Я сказав, що цього не буде. Я вірив у відповідальний вибір народів Європи, європейських людей і перемогу на виборах Європарламенту. Саме так і сталося. Незважаючи на шалені рейтинги (таких партій – ред.) до виборів, цього не відбулося. Бо це є відповідальний вибір. Вибір європейських країн, який базується на цінностях», – зазначив він.

Саме тому Глава держави підкреслив, що вірить у перемогу над популізмом в Україні.

«Я особисто як Президент України і як Верховний Головнокомандувач є 100% оптимістом. Не можна перемагати в бою, якщо ти не віриш в перемогу. Все марно, якщо командир не здатен поставити завдання, забезпечити його виконання і знати, що він переможе. Ці закони працюють не лише на війні, але й в економіці також», – сказав він.

«Такий самий оптимізм мені дають і мої відчуття вибору українців. Українці є дуже відповідальні. Їм точно не байдужа доля держави», – сказав Петро Порошенко, висловивши переконання, що жодні популістичні заклики, які «часто-густо базуються на російській пропаганді та елементах російської гібридної війни, бо саме звідти вони отримують і фінансування, і інформаційну підтримку», не вплинуть на вибір українського народу.

«Українці навчилися знімати «локшину» російської пропаганди з власних вух і більше ніколи не купляться. Дуже дорога ціна заплачена за те, щоб Україна мала можливості свого розвитку. Ми дуже добре вивчили уроки 2014 року», – наголосив Президент.

«Якщо ти ставиш великі цілі і великі завдання – ти досягаєш цього результату. А українці вміють ставити перед собою великі завдання, які на першому етапі здаються такими, що їх неможливо здійснити. Це і відсіч російському агресору, це і Томос, це і безвіз, це Угода про асоціацію, це Угода про вільну торгівлю, це децентралізація і багато-багато іншого. В нас точно все вийде», – переконаний Глава держави.

Джерело

 

Президент: Голосування конституційних змін про закріплення руху України до ЄС і НАТО буде розпізнаванням «свій-чужий»

Під час участі в програмі «Свобода слова» ефірі телеканалу ICTV Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів проголосувати за внесення змін до Конституції України, які закріплять незворотність європейського та євроатлантичного напрямку розвитку України.

«Я закликаю в четвер, коли ви будете голосувати, згадати військову систему розпізнавання «свій-чужий». Прохання: голосування за ЄС і НАТО, за зміни до Конституції – це наш український розпізнавач «свій-чужий», українець або росіянин. Все просто. І далі буде легше», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що важливість цього голосування полягає в незворотності українського курсу на інтеграцію до Європейського Союзу та НАТО. «Це є рубікон, після якого повернення до російського ярма вже немає», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що зміни до Конституції в частині європейської та євроатлантичної інтеграції – це є завдання, яке український народ ставить перед українською владою.

При цьому він зазначив, що вірить в спроможність українського Парламенту. «Я вірю в українську Верховну Раду. Коли треба було, в найважчих ситуаціях вона знаходила сили для об’єднання. Двічі Верховна Рада підтримала цей мій президентський законопроект про ЄС і НАТО (законопроект про внесення змін до Конституції України – ред.). І два рази це було більше 300 голосів. Але не можна вважати, що перемога в кишені. За кожну перемогу треба боротися», – сказав Петро Порошенко.

«Я переконаний, що Верховна Рада – українська», – додав він та згадав успішні голосування парламентарів під час розгляду звернення щодо надання Томосу про автокефалію, закону про визволення Донбасу, законів на підтримку Збройних Сил України.

«Прохання: єдність – це те що нам потрібно понад усе» – наголосив Петро Порошенко. При цьому він підкреслив, що варто добре пам’ятати уроки історії, а саме події 100-річної давнини часів УНР, коли «за відсутність єдності український народ заплатив високу ціну жертв Голодоморів, окупації і сталінських концтаборів, знищеного покоління, депортації кримських татар».

«Ми не маємо більше цього допустити», – наголосив Президент та закликав усіх присутніх у студії та телеглядачів звернутись до депутатів, яких вони обрали до Верховної Ради, з проханням підтримати ці законодавчі зміни. «Це буде не моя, не парламентарів, а наша спільна перемога», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Не лише Україні потрібно НАТО, а й Україна потрібна НАТО – Президент

Під час програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV Президент Петро Порошенко наголосив, що і Україна і Північноатлантичний альянс обопільно зацікавленні у поглибленні та розширенні партнерства. «Не просто НАТО потрібно Україні, а й Україна потрібна НАТО», – акцентував Глава держави.

Президент нагадав часи, коли Україну не сприймали в світі як надійного партнера. «В часи, коли я був обраний Президентом, Україна була нерукопотискаєма. Це таке минуле залишив нам режим Януковича. Проти України діяли санкції, і не лише з боку Росії, а й санкції в режимі постачання зброї. Всі ринки для нас щодо постачання зброї були закриті. Зараз, внаслідок нашої роботи, ми маємо потужну світову коаліцію, санкції працюють проти Російської Федерації і Росія платить ціну за свою агресію проти України», – наголосив Президент.

«І не лише воїни на фронті, які боронять українську землю, а є величезний внесок українських дипломатів, які тримають проукраїнську коаліцію в світі. Це те, чого Путін не міг уявити», – також зауважив він. Петро Порошенко наголосив: «Українські дипломати працюють на захист позиції України в міжнародних судах проти Російської Федерації».

При цьому він зауважив, що нині позиція України дуже відрізняється від ситуації і у 2006 і у 2008 роках, бо тоді не лише всередині країни панувала думка про важливість погоджувати наші зовнішньополітичні дії з думкою Росії, але й наші партнери – члени НАТО вважали, що Україна перебуває у сфері відповідальності і впливу Росії. «І сьогодні відмінність полягає в наступному – Україна не буде питати дозволу в Росії. І це мали визнати наші партнери по НАТО», – зазначив Петро Порошенко.

Президент підкреслив важливість солідарної позиції світу в підтримці України. «На останньому саміті НАТО, де я мав честь бути присутнім, виступав 21 керівник держав НАТО. У виступі кожного з них звучало – ми маємо підтвердити рішення Бухарестського саміту НАТО про те, що двері НАТО для України відкриті. Ми маємо наголосити, що це рішення приймає виключно українська влада і український народ. І саме тому так важливо, щоб в четвер Парламент проголосував (зміни до Конституції щодо інтеграції до ЄС та НАТО – ред.)», – зазначив Президент.

Джерело

 

Як Верховний Головнокомандувач віддам наказ прикордонній службі не пустити спостерігачів від Росії на вибори в Україну – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголошує, що влада зробить все можливе, аби захистити вибори в нашій країні від втручання Російської Федерації. Про це він заявив в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV.

Глава держави не погодився з думкою експертів про те, що «російська влада і Путін сидить і чекає на вибори в Україні». «Він не сидить, і не чекає. І на сьогоднішній день це ключовий елемент гібридної війни», – наголосив Петро Порошенко.

На його тверде переконання, після того, як Путін зрозумів, що нині Україна не тільки відновила, а вже й побудувала нову армію, нові Збройні Сили і нині повноцінна агресія коштуватиме Росії набагато більше, ніж у 2014 році, вирішив спробувати вплинути на виборчий процес.

«Ціна, якщо буде прийнято рішення російським президентом перейти в активний наступ, буде значно вище, ніж у 2014 році, бо це вже не та армія. Він вважає, що буде набагато дешевше підірвати стабільність України зсередини і забезпечити свій вплив на волевиявлення українських громадян. Через механізми медійної підтримки, і через механізми фінансового втручання, і через організаційні заходи, через п’яту колону», – сказав Президент, нагадавши, що «і на церкву у Росії були свої плани».

«Ми не дамо цього зробити. Так, як ми не дали цього зробити в травні 2014 року. Так, як ми не дали це зробити у жовтні 2014 року. Ми тоді були набагато слабкішими. І ми не дамо зробити це зараз. Ми захистимо Україну», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко також зазначив, що вважає найвищою оцінкою своєї роботи на посаді Президента і Верховного Головнокомандувача твердження Путіна, що «ми будемо щасливі будь-якому кандидату, крім Порошенка». «Не дочекаєтеся», – заявив Президент.

Президент також заявив, що віддасть наказ Державній прикордонній службі України не пускати спостерігачів від Росії на президентські вибори 2019 року. «Я як Президент України віддам наказ, як Верховний Головнокомандувач прикордонній службі України не пустити (спостерігачів від Росії – ред.). І гарантую вам і українському народу, що наказ Верховного Головнокомандувача буде виконаний», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави закликав молодь займати активну позицію і брати участь у процесах життєдіяльності держави, таких як вибори на найвищу посаду в країні. «Я вважаю, що для нас дуже важливий цей вибір. Вибір для молоді, бо це перше покоління, яке виросло за часи незалежної України, яке не отруєне отрутою авторитаризму, тоталітаризму Радянського Союзу. Вони живуть у справжній Україні і я звертаюся до вас – Ви, дорогі друзі, точно будете жити в Україні – члені Європейського Союзу і члені НАТО. Але від вас залежить як швидко це буде. Я вірю в те, що це може бути дуже швидко, тільки не будьте байдужими», – сказав Петро Порошенко, закликавши «не дозволити росіянам через елементи гібридної війни зупинити наш рух в Європу».

«Я твердо переконаний, що визнаючи помилки, бачачи труднощі, бо не помиляється той, хто нічого не робить, ми впевнено крокуємо вперед. Ми чітко знаємо що і коли робити. Ми чітко знаємо, наскільки важкі завдання стоять перед нами. Але те, що ми зробили, набагато важче було у 2014-2015 роках. І я закликаю до одного – до єдності. Країна має зберегти єдність. Ми дуже високу ціну за це заплатили. Країна має зберегти патріотизм. Український народ має захистити вільний вибір», – також підкреслив Глава держави.

Джерело

 

Ми повернемо ув’язнених українців. Для Путіна вони вже як «валіза без ручки» – Президент

Президент Петро Порошенко наголосив, що ведеться складна робота для звільнення українців, яких тримають в ув’язненні на окупованих територіях Донбасу і в Криму, та українських політв’язнів у Росії за участі Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадима Свириденко та Уповноваженого Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко.

«Ми точно переможемо і вони точно будуть дома, бо для Путіна стає все менше і менше сенсу. Для нього це вже стало як валіза без ручки. Він не знає, що з цим робити і як зберегти обличчя. Ми допоможемо повернути хлопців додому», – сказав Глава держави під час програми «Свобода слова».

На запитання щодо плану спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка про вирішення конфлікту на Донбасі Президент наголосив: «Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави».

Глава держави зауважив, що план був викладений в Мінських домовленостях – саме на них ґрунтуються санкції проти Росії і зараз готується пакет санкцій у зв’язку з агресією в Керченській протоці. «План, який велика кількість людей критикують, не читаючи. В Мінських домовленостях чітко записано – виведення всіх іноземних військ з території України, і там стоїть підпис Путіна. Виведення всього важкого озброєння і воєнної техніки з території України – назад заберіть в Росію. І там стоїть підпис Путіна. Забезпечення відновлення українського суверенітету і влади на території окупованого Донбасу. Там стоїть підпис Путіна», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що лише після цього можливе політичне врегулювання. Президент нагадав, що для створення безпекового компоненту у 2015 році він запропонував використання миротворчого контингенту з мандатом Ради Безпеки ООН. «Чому Україна має на це право? Україна є багаторічним учасником миротворчих операцій по всьому світу. І в 2015 році Президента Порошенка ніхто не підтримав. Сказали, що це дорого і нереально. У 2018-2019 роках ми вже маємо підтримку США, Великобританії, Франції. Проведені переговори, принаймні щодо не застосування вето з боку Китаю. Хто проти? Один – країна-агресора РФ», – сказав Президент.

«Наголошую, може бути безліч планів, але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ… Миротворці мають творити мир і мати мандат відповідальності на всій окупованій території. Наявність миротворців означає роззброєння незаконних збройних формувань, виведення іноземних військ, виведення техніки і забезпечення безпекового компоненту», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Глава держави: Україна має стати великим регіональним лідером, який впливає на події в Європі

Президент Петро Порошенко наголошує, що Європейський Союз є стандартом, який визначає рівень життя людей. Україна рухається до членства в ЄС та НАТО, забезпечуючи розвиток економіки та підвищення соціальних стандартів. Про це сказав Глава держави в ефірі телеканалу ICTV у програмі «Свобода слова».

Президент наголосив, що реальна стратегія розвитку та забезпечення економічного зростання в Україні має відбуватись за п’ятьма напрямками: агропромисловий комплекс; ІТ-сектор; індустріалізація та прихід на український ринок технологій, які працюють на світовий експорт; інфраструктурні проекти та логістика; розвиток туризму.

«Кожен з цих напрямків забезпечує зростання ВВП. Для того, щоб Україна перетворилася у велику країну – регіонального лідера, який впливає на події в Європі», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, Європа вже не може бути безпечною без України, бо Україна є складовою частиною Європи. «Ми дійсно дуже багато зробили. Була збережена єдність країни. Ми захистили суверенітет і територіальну цілісність, зупинивши ворога героїзмом українських воїнів і самовіддачею українського народу», – зазначив Президент. Він також нагадав про проведення децентралізації та підкреслив рішучі кроки, спрямовані на відновлення економіки країни.

Водночас Глава держави зазначив, що рівень добробуту українців залишається низьким. «Коли я стверджую, що бідність для України небезпека аж ніяк не менша, ніж зовнішня агресія – це абсолютна правда», – зазначив він.

«Особливо останнім часом, коли я здійснив 18 поїздок регіонами України, на власні очі бачу з якими проблемами стикається український народ. І велика кількість людей на сьогоднішній день виживає, а не живе повноцінним життям. В першу чергу це стосується пенсіонерів, бо криза і війна по ним вдарила найбільше», – підкреслив Президент. Петро Порошенко також зазначив, що молодь намагається знайти можливість або навчатися, або виїхати за кордон. Він підкреслив, що нині попри високу професійну кваліфікацію українських вчителів та лікарів, рівень оплати їх праці є незадовільним.

«Про це треба чесно говорити з людьми», – сказав Президент. Серед причин такого становища, Петро Порошенко назвав війну: «Коли держава мобілізувала всі свої ресурси для того, щоб забезпечити суверенітет і безпеку громадян». Також елементи гібридної війни, коли Росія в одну мить закрила свої ринки для українських товарів. «На що розраховували росіяни? На те, що зупиниться виробництво і мільйони українців, опинившись на вулиці, допоможуть росіянам змінити в Україні владу», – сказав він.

За його словами, українська влада знайшла адекватну відповідь на ці виклики у вигляді поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі і українські товари вийшли на найбільший ринок у світі – ринок Євросоюзу. Так само Україна розв’язала питання з поставками природного газу з Європи, коли Росія припинила постачати газ.

Глава держави наголосив, що сьогодні вже є підстави для оптимістичного прогнозу на майбутнє. «Ми не просто вижили, а ми відновили виробництво, орієнтуючись на європейські і світові ринки. І сьогодні створили потужний фундамент для того, щоб забезпечити добробут громадян», – сказав він.

«Цифри макроекономіки на сьогоднішній день яскраво демонструють – найгірше вже позаду. У нас найвищі за останні сім років темпи зростання економіки, найнижча за п’ять років інфляція. Відновлені до довоєнного рівня золотовалютні резерви», – зазначив Петро Порошенко. Він також підкреслив, що зростає кількість нових підприємств, які побудовані в Україні.

Джерело

Автор