4,6 млрд грн аліментів стягнули на користь українських дітей виконавці Мін’юсту у 2018 році

За 2018 рік співробітники виконавчої служби Мін’юсту стягнули 4,6 млрд грн боргів зі сплати аліментів на користь українських дітей. Це майже вдвічі більше за показник 2017 року, коли дітям було повернуто 2,4 млрд грн заборгованості. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Минулого року ми запровадили положення законів #ЧужихДітейНеБуває, спрямованих на повернення найменшим українцям коштів, які вони мали б отримувати від рідних батьків. Результат не забарився. За минулий рік нашими виконавцями на користь дітей було стягнено 4,6 млрд грн. Це майже вдвічі більше, ніж у 2017 році, коли з неплатників було стягнуто 2,4 млрд грн», – зазначив Павло Петренко.

Досягти цього результату вдалося завдяки запровадженню нових інструментів впливу на боржників. Ключовими серед них є заборона виїжджати за межі країни, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати усім неплатникам, які мають заборгованість хоча б 4 місяці, або 3 місяці, якщо це стосується тяжко хворої дитини або дитини-інваліда.

Також було запроваджено систему економічних санкцій, коли сума боргу автоматично збільшується від 20% до 50%, в залежності від строку заборгованості. Ефективними виявилися й такі методи, як запуск публічного реєстру злісних неплатників аліментів, арешт і реалізація арештованого майна боржника та призначення суспільно корисних робіт.

«Судами винесено більше 3 тисяч постанов про притягнення боржників до суспільно корисних робіт. А це може бути і прибирання вулиць, і наведення порядку на кладовищах, і облаштування громадських просторів. Важливо, що оплата за такі роботи йде саме на погашення боргу перед дитиною. Ще 12,5 тисяч боржників оголошено у розшук», – підкреслив Міністр юстиції.

Він наголосив: важливою складовою прийнятих законодавчих змін стало зрівняння в правах брати участь у виховання дитини, бачитися з нею чи виїздити за кордон на відпочинок обох батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

«Цього року ми продовжимо цю надважливу роботу. Адже наше спільне завдання – забезпечити гідне дитинство кожній дитині. І якщо батьки самі не хочуть виконувати свої обов’язки перед власними нащадками, то держава має примусити їх це робити», – заявив Павло Петренко.

Джерело

Автор