Про соціально-орієнтований бізнес

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Не хочу впадати в пафос, але неймовірно приємно писати про таке. Про бізнес, який частину своїх прибутків витрачає на благодійні проекти та соціальні програми. Особливо коли ідеться про бізнес, який згнобити намагаються ледь не свідомо всілякими закликами «Не купуй!!!»

Дозвольте представити вам корпорацію «Рошен» – виробника цілої лінійки солодощів, аж до бренду «Київський торт» включно. Щойно корпорація відзвітувала про свою участь у соціальних проектах протягом 2016 – 2018 р.р. з урахуванням контрактів до кінця 2018 р. Що зроблено за цей час? За цей час на соціальні проекти корпорація витратила більше ніж півмільярда гривень.

З загальних 573,3 мільйони гривень було витрачено:

  • 177 мільйони на медицину (клініка «Охматдит», лікарня «Охматдит», Центр дитячої кардіології, тощо),
  • 174,8 мільйони на реконструкцію «Театру на Подолі»,
  • 54,8 мільйони – на відкриття ковзанок у м. Харків і у м. Дніпро,
  • 48,2 мільйони – ремонт Черкаського зоопарку,
  • 17,8 мільйони – реконструкція фонтану у місті Вінниця,
  • 7,9 мільйони – на відкриття дитячих майданчиків,
  • 2,3 мільйони – допомоги школам,
  • 859 тисяч – усе інше.

Ще внутрішні соціальні проекти самої компанії в обсязі 66,4 мільйони грн – медичне страхування, компенсації обідів, екскурсії, тощо.

Віщую галас – так корпорація «Рошен» же належить самі знаєте кому, тож це лише передвиборчий піар.

Заперечу. По-перше, не кислий такий піар, дай, Боже, всім так попіаритися, особливо кандидатам, які ніби не мають коштів на авто, але мають їх, аби всю країну бігбордами обвішати. По-друге, Президент Порошенко вже кілька років корпорацією «Рошен» НЕ КЕРУЄ.

Геть, і не дотичний ніяк.

Корпорація «Рошен» була передана у довірчу власність банківському будинку «Rothschild» з метою її продажу, а після того, як гідних покупців знайти не вдалося (через війну компанію намагалися купити по сильно заниженій ціні), корпорація залишилася у довірчій власності за схемою сліпого трасту. Про це в інтерв’ю «Українській правді» детально розповів виконавчій директор банківського будинку «Rothschild» Джованні Сальветті. Те саме підтвердив в інтерв’ю тій самій «Українській правді» і голова «Рошен» В’ячеслав Москалевський: «Я регулярно звітую перед Ротшильдами, а не перед Порошенко, що тут відбувається… Всі дивіденди, які ми виплатили, пішли в керування Ротшильдам… Вони керують цим пакетом і цими грішми в тому числі».

Іншими словами, так, ідеться НЕ про бізнес Президента Порошенка, а про соціальні проекти компанії «Рошен», з якою асоціюють Петра Порошенка, але до керівництва якої він реально не дотичний.

Проте актуальним лишається питання. От зараз ми маємо проектів на більше ніж півмільярда гривень на користь громадян України. Чи були б вони реальністю, якби Петро Порошенко продав свій бізнес першому-ліпшому за 157 грн, як регулярно вимагали широкі маси прибічників опозиції? А з робочими місцями працівників корпорації що тоді було б, якби не сліпий траст?

Автор