Робоча поїздка Президента України до Львівської області (фото, відео)

Президент підпише закон про припинення дії договору про дружбу з Росією

Урочистості з нагоди 150-річчя «Просвіти»

Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство «Просвіта». Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, є і будемо!Митрополит Андрей Шептицький з нагоди 70-річчя заснування «Просвіти» у 1938 році освятив прапор цієї організації з написом: «В силі духу – перемога народу!». Ці слова актуальні і тепер. Я впевнений: ми вийдемо переможцями з нинішньої боротьби за незалежну українську державу.Від усього серця вітаю усіх з ювілеєм «Просвіти». Дякую вам, дорогі «просвітяни», за надзвичайний внесок в розбудову нашої України, за підтримку українського духу, за незламність віри у боротьбі за українську мову, культуру та державність.

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 8. Dezember 2018

 

Президент Петро Порошенко підпише, прийнятий Верховною Радою закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Глава держави також підпише закон, згідно з яким борцям за незалежність України у XX столітті присвоєно статус учасників бойових дій. Про це Петро Порошенко повідомив під час участі в урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

«Звичайно, є певний символізм в припиненні, нарешті, дії Договору про так звану дружбу з Росією. Відповідний закон я вніс до Верховної Ради, він позавчора був проголосований, і в понеділок мною буде підписаний. Це історична подія. Рівно як і вихід із СНД», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також нагадав, що за останні роки в Україні проведено декомунізацію з масовим «ленінопадом» і забороною комуністичної партії, яка винна в Голодоморі, Великому терорі, денаціоналізації та багатьох інших злочинах.

«Кілька років тому, за моєї ініціативи, нарешті, на державному рівні ми визнали армію УНР та УПА учасниками національно-визвольних змагань. А буквально позавчора Верховна Рада ухвалила законопроект, згідно з яким борцям за незалежність України у XX столітті присвоєно офіційний, державний статус учасників бойових дій – на рівні з тими героями, які нині боронять країну від російської агресії», – також зазначив Президент, додавши, що ще чотири роки тому складно було уявити собі, що це може бути зроблено так швидко.

«То ж ви розумієте, що за мною діло не стане, і я цей закон підпишу, щойно він надійде до мене з парламенту. Негайно», – запевнив Глава держави.

Джерело

 

Реванш проросійських сил на виборах може заблокувати наш рух до Європи – Президент

Президент Петро Порошенко закликає не допустити реваншу проросійських сил в Україні, аби не дати їм шансу розвернути рух України до Євросоюзу та НАТО в протилежний бік. Про це Президент сказав під час участі в урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

«Завдяки перемозі Революції Гідності Україна зробила вирішальний крок до свого майбутнього. Високопосадовці ЄС, лідери країн-партнерів і союзників не раз наголошували, що за чотири роки Україна наблизилася до Євросоюзу більше, ніж за попередні двадцять три. На Брюссельському саміті НАТО цього року всі глави держав та урядів Альянсу, які брали слово, твердо закликали надати перспективу членства для України і Грузії. Це вони підтвердили, ухвалене ще у 2008 році в Бухаресті рішення, що двері Альянсу для України відчинені», – наголосив Президент.

Він нагадав слова Миколи Хвильового: «Геть від Москви! – Дайош Європу». «Геть від Москви!» – це безвіз, який є рубіконом, остаточне «прощавай» Російській імперії та Радянському союзу. Вже стали мемом слова, які я в день запровадження безвізу виголосив у своїй промові на Європейській площі: «Прощай, немытая Россия!», – зауважив Президент.

За його словами, добре ілюструє слова «Геть від Москви!» і Угода про асоціацію з Євросоюзом, яку Президент підписав у перший місяць перебування на посаді, тією ручкою, яку Президент Литви Даля Грібаускайте привезла з Вільнюсу. «Угода, яка мала бути підписана у листопаді 2013 року (у Вільнюсі – ред.), і не підписання якої вивело мільйони українців на майдани і вулиці під час Революції Гідності», – зауважив Президент.

«Геть від Москви!» – це Томос. «Геть від Москви!» – це сильна українська армія. «Геть від Москви!» – це відмова від російського газу. Що дозволило нам виграти 4,5 млрд доларів у російського «Газпрому». Чомусь попередня влада боялася йти на ці кроки…», – також зазначив Петро Порошенко.

«Геть від Москви!» – це україномовний культурний продукт. «Геть від Москви!» – це повернення до власної історії», – сказав Президент.

Глава держави наголосив: «Геть від Москви!» – це є моя пропозиція, яка внесена до Верховної Ради із закріплення курсу до ЄС та НАТО в Конституції України, як невідворотного процесу. Бо ми розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі та НАТО незворотно й остаточно гарантує нашу незалежність від Росії».

Водночас Президент підкреслив: «Але, на жаль, це чітко розуміють і наші вороги. Тому вони планують реванш на президентських і парламентських виборах, щоб заблокувати наш рух до Європи. А якщо пофортунить – так ще й розвернути Україну назад».

Петро Порошенко висловив впевненість, що «навіть нетривала зупинка на нашій дорозі до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу автоматично означала би наше повернення у сферу впливу Росії».

«Запобігти такому сценарію – це священний обов’язок всіх українських патріотів. Я наголошую, що я сам зроблю для цього все можливе. Але в цій боротьбі дуже розраховую на вашу підтримку, кожного з вас. Бо це не лише справа Президента, це спільна, загальноукраїнська справа. І спільна, загальноукраїнська відповідальність. Це як: «Свій до свого по своє», – сказав Президент.

Джерело

 

Ми створюємо ще один стовп української незалежності – Президент про заснування єдиної української православної церкви

«Томос про автокефалію – це ще один Акт проголошення незалежності України. І саме тому це так важливо. І не тільки для майбутніх чи сучасних вірних цієї церкви. Це важливо для кожного українця. Бо ми з вами ще один стовп української незалежності створюємо», – підкреслив Президент Петро Порошенко під час участі в урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

Глава держави наголосив, що всі розуміють, що автокефалія це є державницьке питання, це питання нашої, незалежності. «Врешті-решт це є питання нашої національної безпеки. Саме під цим кутом слід розглядати інші аспекти гуманітарної політики, які віддаляють нас від імперії, від колоніального минулого, які зміцнюють національну ідентичність», – зауважив він.

Петро Порошенко зазначив, що лише тиждень – після сотень років очікувань і десятків років боротьби – зараз відділяє Україну і українців від Об’єднавчого собору, на якому буде засновано, створено українську автокефальну помісну православну церкву, яка буде визнана світовим православ’ям і яка буде незалежна від Москви.

Він нагадав, що кілька років тому розпочалися переговори зі Вселенським Патріархом Варфоломієм. «Маємо результат. Його Всесвятість та Синод, перш за все підтвердили незаконність анексії Київської митрополії Москвою, що була проведена ще 17 столітті. Це було незаконно і неканонічно. Вони, як і ми, не визнають жодних претензій РПЦ на Україну», – підкреслив Президент.

«Рішення про надання автокефалії Православній Церкві України – ухвалено. Томос, грамоту, яка це підтверджує – написано. Об’єднавчий собор – призначено. І зараз колосальна відповідальність лягає на ієрархів церков», – наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що і держава, і він як Президент свою справу зробили. «Можливо навіть більше, ніж могли», – додав Петро Порошенко, зауваживши, що і Його Всесвятість Варфоломій свою справу зробив. «Можливо навіть більше, ніж міг, враховуючи той шалений тиск і погрози, які сьогодні йому надходять з Москви», – також підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що після того як Синод Вселенського Патріархату прийняв рішення щодо надання автокефалії українській церкві, в Росії негайно була скликана рада безпеки РФ з одним питанням – загроза Російській православній церкві в Україні. «Я впевнений у тому, що українці самі дадуть собі раду без вказуючого перста з Московії, від президента Росії і від Кирила», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що для українців є неприйнятним, коли в храмах відбуваються молитви за російську владу, за російських військових, які щоденно вбивають українців. «Це неможливо прийняти і не приймемо», – зауважив він.

Джерело

 

Діяльність Товариства «Просвіта» назавжди вписана в історію українського державотворення – Президент привітав зі 150-річчям створення Товариство

«Нас зібрала у цій залі визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство «Просвіта». Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці є і ми будемо», – звернувся Президент Петро Порошенко до присутніх на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування Товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

Глава держави зазначив, що діячі «Просвіти» піднялися над імперськими кордонами і побачили єдиний український народ зі своїм історичним корінням, власною мовою, оригінальними культурними традиціями. «Єдність українського народу від Карпат по Кубань та його окремішність від народів польського та російського», – кредо діяльності «Просвіти», яке сформулював на її перших зборах Анатоль Вахнянин. Від нього Товариство не відступило ні на йоту. І не дарма 150 років «Просвіти» так перегукується із століттям Злуки, що наближається», – зауважив він.

За його словами, «просвітяни» – тисячі й тисячі учителів, панотців, студентів, лікарів, підприємців, службовців дали нам приклад того, що не слова, а віра та тяжка праця творять націю та державу. А з діяльністю Товариства пов’язали себе і видатні українці Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Юрій Федькович.

Глава держави зазначив, що зусиллями діячів Товариства зводилося на ноги українське громадянське суспільство, народжувалася сучасна нація: «Засновувалися різноманітні спілки та рухи. Масово відкривалися бібліотеки, школи та публічні читальні. Працювали курси навчання для неписьменних, друкувалися книги та підручники. Було започатковано діяльність народного театру, музеїв та друкарень, різних курсів і шкіл. Проводилися народні свята, зʼїзди і краєзнавчі походи».

«Вихована «Просвітою» патріотична молодь готувалася взяти до рук зброю для боротьби за незалежність України. З товариством пов’язане створення «Соколу», «Січі», «Пласту», – додав Президент та зауважив, що просвітницька робота з полоненими з наддніпрянської України під час Першої світової давала свій результат – тисячі їх поверталися додому вже не малоросами, а свідомими українцями, які стали згодом до лав війська, що боронило УНР.

«Так, перша у ХХ столітті українська держава, ослаблена внутрішніми чварами політиків, впала під навалою з півночі. Україну знову поділили чужі країни. Національне відродження в УРСР розстріляли і виморили голодом. Це була та ціна, яку наш великий народ заплатив за відсутність єдності в української еліти. І Голодомор, що був геноцидом українського народу, і концентраційний табори НКВС і багато іншого… Але в українців залишилась велика надія, і цю надію берегла «Просвіта». В роки Другої світової виховане товариством нове покоління патріотів знову стало на боротьбу за свободу і незалежність України», – сказав Президент.

За його словами, на збережених і переданих новому поколінню історичних прикладах героїзму в боротьбі за незалежність України вчимо зараз і нову українську армію, нові Збройні Сили, справжнє патріотичне українське військо. «В України є нова армія – добре підготовлена, оснащена зброєю, професійна, патріотична, з умінням достатнім, щоб стримати російську агресію. Вона вже входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати», – сказав він.

Петро Порошенко додав, що цього року офіційним вітанням наших Збройних Сил стало: «Слава Україні! Героям слава!». «Це неймовірна гордість, яку ти відчуваєш за свій народ. І вчора, коли я приймав великого друга українського народу Президента Литовської Республіки Далю Грібаускайте і ми обходили стрій Почесної варти Президент звернулася до наших воїнів: «Слава Україні!», – розповів Глава держави.

«Ці слова об’єднують нас з усіма поколіннями, які боролися за самостійну Україну», – сказав він.

Глава держави також зауважив, що у новітній історії України справу «Просвіти» продовжило Товариство української мови імені Тараса Шевченка, яке очолив Дмитро Павличко. «Я хочу скористатися цією можливістю і подякувати всім ветеранам-«просвітянам», які здобували незалежність України», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що «просвітяни» завжди робили і продовжують робити велику справу, бо їх небайдужості, досвіду, сил та енергії Українська держава потребує і зараз.

Президент вручив високі державні нагороди членам Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Джерело

 

Глава держави: Закон про українську мову має бути на всі покоління українців

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості підтримки, забезпечення розвитку і захисту української мови. Про це Глава держави сказав на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування Товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

«Не вкладається в голові, як же сталося, що вже в незалежній Україні українській мові пробиватися крізь вікові шари тотальної русифікації випало так важко? 23 роки ми не могли знайти шляхи, які б підтримували, забезпечували розвиток і захищали українську мову. Як в незалежній Україні міг бути ухвалений закон в одному логічному ряду із Валуєвським циркуляром та Емським едиктом. Природно, що Конституційний Суд скасував той закон від 2012 року», – зауважив Петро Порошенко.

«Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він дійсно потрібен, хоча скажу чесно, я не був прихильником того, щоби його розгляд відбувався в переддень виборчої кампанії. Не хочу, щоб хтось спекулював на цій темі. Бо мова – це точно не тема для спекуляцій», – підкреслив Глава держави.

Президент особливо наголосив: «Стратегічний для України закон має бути позбавлений будь-якої кон’юнктури. Закон про українську мову має бути на віки, на століття, на покоління українців».

Цей закон має бути узгоджений з європейськими моделями мовної політики з огляду, на наше майбутнє членство в Євросоюзі, зауважив Президент, додавши, що переконаний і не має жодного сумніву в цьому.

«Докорінний злам в мовній політиці стався в 2014 році після Революції Гідності. З перших днів президентства, після обрання нової Верховної Ради на дострокових виборах 2014 року українська влада впроваджує в життя ефективні і результативні кроки із подолання наслідків русифікації та посилення і зміцнення позицій української мови», – сказав Президент.

Петро Порошенко нагадав, які дискусії точилися при прийнятті закону про мовні квоти на радіо і телебаченні, як говорили і про недостатню кількість українського продукту, і про його нібито «неформат». Він додав, що в 2013 році частка україномовних пісень на радіостанціях становила менше 5%, Тепер – 55%, і це навіть значно більше, ніж вимагає закон.

За його словами, українці почали слухати українські пісні. «Перевиконання радіостанціями мовних квот говорить про одне – їхнє запровадження повністю відповідає суспільному запиту», – додав він. Президент зазначив, що українські співаки та музиканти виявилися спроможними швидко цей попит задовільнити. «А мова наша українська просто стала модною на радіо», – зауважив Президент.

Після першого вдалого кроку, пов’язаного з радіо, почали вирішувати мовне питання і на телебаченні, зазначив Глава держави. Водночас він зауважив, що підсумки підбивати зарано, але прогрес – очевидний. Українською почали знімати серіали власного виробництва.

Петро Порошенко також зазначив, що і частка школярів, які здобувають освіту українською мовою, становить 91%, а частка першокласників – 95%. «Після ухвалення нового Закону «Про освіту» ви бачили і чули, який ми витримали натиск з боку сусідів. Хочу наголосити, що мовна стаття освітнього закону повністю відповідає європейським практикам, що підтвердив висновок Венеціанської комісії», – також сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що після ухвалення законів на підтримку кінематографу почало відроджуватися вітчизняне кіно, і відроджується воно саме українською мовою. «Цей ренесанс стає можливим завдяки фінансовій підтримці держави, а також іншим талановитим митцям, режисерам, акторам, які отримали можливість для реалізації творчого потенціалу в найрізноманітніших жанрах», – сказав він.

Президент також зауважив, що одна із найсвіжіших стрічок цієї осені встановила касовий рекорд для вітчизняного фільму: півтора місяці демонстрації, понад 50 мільйонів гривень від продажу квитків і шістсот тисяч глядачів.

«Особливі зусилля докладаємо до створення патріотичних кінострічок. Бо нам є про що знімати, є героїзм українського війська, є щирість і відкритість українських волонтерів, є, насправді, вчинки українських громадян, вселенського масштабу», – сказав Петро Порошенко. Він повідомив, що 69 кінопроектів відповідного спрямування, які пройшли конкурсний відбір, отримають державну фінансову підтримку.

Президент зауважив, що рекордсмен вітчизняного прокату воєнна драма Ахтема Сеїтаблаєва «Кіборги» має один сценарний прийом. «Напевно, ви звернули увагу, що в україномовній в цілому картині російською мовою говорять не лише «сєпари», не лише росіяни. І це свідомо. Бо дуже важливо продемонструвати, що зі зброєю в руках Українську державу, українську землю боронять і російськомовні українці. Нею говорять і українські герої фільму, які водночас є і героями оборони Донецького аеропорту», – зауважив він.

«Це не видумка сценариста. Це є правда. І вони теж патріоти України. І саме тому наша мовно-гуманітарна політика, розвиток української мови органічно поєднує з повагою до прав громадян України, які спілкуються російською, кримськотатарською, польською, румунською, болгарською, словацькою і багатьма іншими мовами. Держава не втручається в мовну політику приватного спілкування. А в публічній сфері при незмінній повазі до державного статусу української – ми залишаємо широкий простір для використання інших мов», – сказав Петро Порошенко.

«Але державна мова, з повагою до неї, буде лише одна – це буде наша українська мова», – підкреслив Президент.

Він особливо наголосив, що хоче, щоби ці слова почули і тут у Львові, і на Луганщині, і на Донеччині, і в Криму, і в Севастополі, в інших регіонах. «Тому що ми єдина країна, а українська мова ще більше зміцнює дорогоцінну єдність української політичної нації. Історія вчить нас, що найбільша наша сила – у єдності. І саме вона є найефективнішою зброєю у протистоянні з ворогом», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що і книжкова продукція українською мовою почала активно розвиватися, чому сприяло, в тому числі і рішення про обмеження ввезення в Україну книг із Росії. «Україномовні книги та брошури становлять 78% від загальної кількості накладів, що видаються в Україні. Відсоток добрий, але загальними обсягами тиражів я вкрай незадоволений. За кількістю книжок на душу населення ми все ще пасемо задніх. Протягом найближчих років Уряд зобов’язаний виправити цю ситуацію», – також наголосив він.

Джерело

 

Президент на Львівщині вшанував пам’ять героїв, які загинули у боротьбі за Україну

У рамках робочої поїздки до Львівської області Президент Петро Порошенко вшанував пам’ять героїв, які загинули у боротьбі за Україну.

Петро Порошенко встановив лампадку до пам’ятника Героям Небесної Сотні та ставши на коліно хвилиною мовчання вшанував пам’ять тих, хто загинув захищаючи європейське майбутнє України.

Глава держави також уклоном голови вшанував пам’ять українців, що віддали життя за свою державу, біля пам’ятника мужнім героям, що розташований у селі Жовтанці. На честь героїв на пам’ятному знаку зроблено напис: «Здобудеш Українську державу, або загинеш у боротьбі за неї. Героям України – вічна слава».

Також Петро Порошенко відгукнувся на пропозицію служителів місцевої церкви і разом із жителями селища взяв участь у молитві за всіх борців за волю і незалежність України у храмі Успіння пресвятої Богородиці. Настоятель храму, отець Ярослав подякував Главі держави за зусилля задля створення в Україні єдиної автокефальної церкви. «З Божою допомогою ми бачимо, що цей час настає і будемо молитися, щоб 15 грудня Божа ласка і Святий дух зійшов на наших архієреїв і вони вибрали єдиного предстоятеля», – сказав він.

«Хай Бог дарує вам здоров’я, добра, спокою нашій державі», – звернувся він до Президента.

Глава держави зазначив, що дуже радий тому, що порушив графік поїздки і мав можливість помолитися разом із присутніми. «Я дуже радий сьогодні бачити всіх вас. Бачити у цьому храмі, спільно помолитися за Україну, скористатися цією можливістю, щоб подякувати і священикам вашої церкви, які щоденно моляться за Україну, за перемогу нашого війська, моляться за владу, моляться за український народ», – сказав Петро Порошенко.

Рішення Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію українській православній церкві Глава держави назвав справжнім дивом, яке сталося з Божою поміччю. Петро Порошенко зазначив, що це не просто нова церква, на яку український народ чекав тисячу років. «Це об’єднання всіх церков. І це диво, коли ієрархи, які десятки років не спілкувалися між собою, Господь їх зібрав і благословив і вони направили звернення до Його Всесвятості, щоб він дарував нам автокефалію», – зауважив Президент.

Петро Порошенко підкреслив: «Вірю, що й нашим ієрархам церков Господь пошле мудрість і ми з вами будемо мати церкву».

«Прошу вас, моліться за те, щоб це відбулося, бо це не просто подія церковного життя. Це подія створення духовної незалежності нашої держави. Незалежності від Москви», – закликав Петро Порошенко присутніх віруючих.

«Цей Томос і ця церква для того, щоб українці об’єдналися. Для того, щоб Україна була єдина. Бо коли вона єдина – вона непереможна», – сказав Петро Порошенко. Він подякував кожному з присутніх за їх молитви. Президент також подякував місцевим жителям за зустріч і можливість поспілкуватися, додавши, що дуже зворушений їх прийомом.

Джерело

 

Такі проекти – як політичне щеплення від «русского мира» – Президент переглянув виставу «Ремінісценції.UA» про історію боротьби українців за свою державу

Надзвичайно вражений і схвильований від перегляду вистави «Ремінісценції. UA». Впевнений, що цей проект має увійти в історію як політичне щеплення від «Руського міра», як символ відродження української нації. Цей проект варто подивитись, щоб зрозуміти, яка величезна відповідальність лягає на плечі всієї української нації.Також радий привітати Софію Федину із державною нагородою Орденом Княгині Ольги III ступеня. Софія презентувала сьогодні виставу «Ремінісценції. UA» – знаю її з часів Майдану, як волонтерку, яка провела багато часу на фронті, допомагаючи нашим десантникам.

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 8. Dezember 2018

 

Під час робочої поїздки на Львівщину Президент Петро Порошенко відвідав і переглянув сучасну постановку «Ремінісценції.UA» режисера-хореографа, народної артистки України Ірини Мазур. Вистава розповідає про 300-літню історію боротьби українців за свою державу у протистоянні з Російською імперією.

Глава держави висловив переконання, що такі вистави мають важливе значення для збереження історичної пам’яті про становлення української державності. «Я впевнений, що це має увійти в історію як політичне щеплення від «русского мира». Як символ відродження української нації. Як проект, який варто подивитися для того, щоб зрозуміти, яка величезна відповідальність лягає зараз на плечі всієї української нації. На плечі Президента, на плечі Уряду і Верховної Ради, але й на плечі кожної людини, яка має за високу честь називати себе українцем», – звернувся він до глядачів.

«Для того, щоб нагадати, яку високу ціну заплачено за те, щоб ми зараз, об’єднавшись, мали можливість відродити і будувати нову Українську державу», – зазначив Петро Порошенко. Глава держави зауважив, що 5-10 років тому більшість українців не знали що таке розстріляне відродження, що трапилося з представниками нашої нації в радянських таборах на Соловках, що таке «бойчуківці» і чому Микола Хвильовий твердо заявив: «Геть від Москви! – Дайош Європу!».

Президент висловив переконання, що нова українська армія, створена за 4,5 роки, безвізовий режим, який ми отримали здійснивши реформи в країні і є «остаточним прощавай Російській імперії і Радянському союзу». Відродження української мови, у тому числі завдяки мовним квотами, які захищають її розвиток, відродження української культури – це є втіленням заклику: «Геть від Москви!».

«Геть від Москви!» – це і рішення Вселенського православного Синоду про надання автокефалії українській помісній православній церкві і Томосу», – додав він.

«Нам треба пам’ятати події, які відбулися 100 років тому. Господь тоді нам дарував державу… І все могло відбутися 100 років тому. Але не відбулося, бо єдності не було. Почалися чвари, протистояння всередині України. А яку ціну за це заплатила наша велика нація ви бачили зараз», – сказав Президент наголосивши, що в ті часи було загублено життя мільйонів українців, саме через роз’єднаність нашого суспільства.

«Сьогодні українська армія, українські волонтери, український народ і українська нація сто відсотків не просто дають відсіч російській агресії, а будують нову державу», – наголосив Петро Порошенко.

«Єдине, що нам потрібно – єдність українського народу, єдність української еліти і відповідальність української влади і кожного українця за подальшу долю нашої держави, за майбутнє нашої України», – також наголосив Президент.

Він підкреслив, що саме тому ініціював зміни до Конституції щодо членства України в Європейському Союзі і НАТО. «Це буде зобов’язання кожного представника влади, починаючи від Президента, Уряду, Парламенту рухати нашу державу вперед до Європи. І ми точно це зробимо», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави додав: «Ми не дамо можливості Кремлю і Московії підірвати нас з середини. Бо вони зрозуміли, що на фронті Україну не переможеш. Тому треба зробити спробу всередині, п’ятою колоною нас підірвати – або московською церквою, або популістами, або зрадниками».

«І жодна агресія ні в Чорному, ні в Азовському морях, ні вздовж нашого кордону не зможе перешкодити нам захистити державу, будувати Україну і рухати її в Європу»,- підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що з часу оголошення воєнного стану, резервісти, ветерани АТО з різних куточків нашої країни заявили про готовність повернутися до лав Збройних Сил, щоб захистити Батьківщину. «Це є символ того, як змінилася наша країна. Україна змінюється. Ми йдемо до перемоги. Ми точно не дамо ворогу жодного шансу», – сказав Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що прибув на виставу не з пустими руками – з відзнакою для однієї із солісток постановки Софії Федини, яку нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Петро Порошенко відзначив внесок артистки у підтримку українських військових. «Людина, з якою пліч-о-пліч були на Майдані, яка провела багато часу на фронті, допомагаючи українським десантникам, людина, яка має Божу ласку і талант», – сказав про артистку Глава держави та привітав її з нагородою.

Глава держави також зазначив, що сьогоднішній перегляд вистави та відчуття доброї, фантастичної атмосфери глядацької зали – один із тих моментів життя, які запам’ятовуються. «Задля таких моментів варто жити. Бачити об’єднану Україну, об’єднану нашу залу, бачити тверду віру в нашу перемогу», – сказав він.

Джерело

 

Президент у Львові вручив високу державну відзнаку керівникові Державної заслуженої академічної капели «Трембіта»

Під час робочої поїздки до Львівської області Президент Петро Порошенко вручив високу державну відзнаку – почесне звання «Народний артист України» директорові – художньому керівнику Заслуженої академічної капели України «Трембіта» Миколі Кулику.

«Дуже небагато таких людей в світі, а в Україні буквально одиниці. Микола Васильович очолив, став художнім керівником і головним диригентом «Трембіти» ще тоді, коли не відродилася Україна», – зазначив Президент.

Глава держави наголосив, що Микола Кулик несе цю високу місію вже понад 28 років. «Коли я дізнався, що сьогодні ввечері буде концерт, я не міг не бути тут для того, щоб подякувати за це служіння Музі, служіння нації і служіння державі», – сказав Президент, відзначивши його надзвичайно важливу роль.

Почесне звання «Народний артист України» присвоєно Миколі Кулику за значний особистий внесок у державне будівництво, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю.

Джерело