Робоча поїздка Президента до Івано-Франківської області (фото, відео)

Президент на Прикарпатті вшанував пам’ять героя Небесної Сотні Романа Гурика

Під час робочої поїздки до Івано-Франківської області Президент Петро Порошенко вшанував пам’ять героя Небесної сотні Романа Гурика. Разом із батьками Романа Глава держави поклав квіти до пам’ятника студентам та викладачам, котрі загинули у боротьбі за незалежність України.

«Роман став символом героїзму та мужності Майдану. Весь український народ і весь світ пам’ятає Романа і його побратимів, усіх героїв, що віддали своє життя не лише на Майдані, а даючи відсіч російській агресії, в боротьбі за свободу і незалежність нашої держави», – сказав Президент під час зустрічі зі студентами та професорсько-викладацьким складом університетів Івано-Франківщини.

Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Виступаючи перед студентами Глава держави наголосив, що «саме молоде покоління визначає курс держави».

«Ви, дорогі студенти, є майбутнє України. І саме тому ваші орієнтири надзвичайно важливі для нас», – наголосив Президент.

Глава держави нагадав, що саме студенти були першими, хто вийшов на захист європейських цінностей і європейського майбутнього України під час Революції Гідності. «Рівно 5 років саме студентська молодь стала рушійною силою, яка стала на захист європейського напрямку нашої держави», – зазначив Петро Порошенко

2 жовтня 2014 року в Івано-Франківську у день народження героя Небесної сотні Романа Гурика перед центральним корпусом Прикарпатського національного університету урочисто відкрили обеліск, присвячений студентам та викладачам, котрі загинули у боротьбі за незалежність України.

Роман навчався у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Народився Роман Гурик 2 жовтня 1994 року в родині Ігоря та Ірини Гуриків. Прадід Романа і два прадідових брата були вояками УПА. Прадідові брати загинули у 19 років від рук московських загарбників.

Джерело

 

Європа, так само як і Україна, зацікавлена у повноцінному членстві в Євросоюзі нашої держави  – Президент на зустрічі зі студентами Івано-Франківщини

Вже тиждень частина України живе в умовах воєнного стану. Президент України, влада в цілому демонструють, що цей стан означає. Збройні Сили, цивільний захист населення проводять інтенсивну перевірку готовності, проводяться заходи з посилення оборони кордонів, портів, об’єктів інфраструктури. Армія отримує і прискорено освоює нове озброєння. Але при цьому економіка функціонує в звичайному режимі, немає паніки на валютному ринку, не переривається ні транспорт, ні зв'язок. Немає ні комендантських годин, ні припинення діяльності медіа. Однак, ситуація дуже непроста і загроза з боку Росії зростає. Провокація в Керченській протоці не була випадковою. І заходи, що вживаються, є абсолютно необхідними. Спілкуючись зі студентами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, хочу вкотре подякувати українським героям Військово-морських Сил. Вірність присязі, мужність та послідовність – це справжні сини України. І зараз ми всі маємо об’єднатися і разом докласти усіх зусиль, аби витягти їх із російського полону.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 4. Dezember 2018

 

Президент Петро Порошенко в ході робочої поїздки до Івано-Франківської області провів зустріч зі студентами Івано-Франківщини та відповів на їх запитання.

Глава держави висловив переконання, що Європа без України не може бути повноцінною. «Щодо руху України до ЄС та НАТО. Не вірте нікому, хто каже, що вступ України до ЄС і НАТО є неможливим. Це просто неправда. Це нам намагаються обрубати крила», – сказав Президент.

«Твердо переконаний, що як тільки ми будемо відповідати критеріям, які необхідні до вступу до ЄС, це питання буде поставлено відповідно до статі 49 Римського Договору. І ми отримаємо рішення. Без сумніву. Чому? Бо Європа не є повноцінною без України. І Європа в тому так само зацікавлена, як і Україна зацікавлена бути повноцінним членом Європейського Союзу», – наголосив Глава держави.

При цьому Президент зазначив, що він ініціював зміни до Конституції саме для того, щоб гарантувати незмінність європейського та євроатлантичного напрямку розвитку України.

«Вступ до ЄС і НАТО є не лише метою нашої політики, а є зобов’язанням, обов’язком української влади, включно з Президентом, Парламентом і Урядом, робити усе можливе, щоб стати повноцінним членом ЄС та НАТО», – додав Петро Порошенко. При цьому він нагадав свою участь в останньому Саміті НАТО в Брюсселі, коли «19 лідерів держав і урядів виступили за те, щоб тримати двері НАТО для України і Грузії відкритими».

Джерело

 

Президент: Україна протистоїть російській пропаганді, що схожа за своїми методами на «геббельсівську»

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна так само, як і весь світ зіштовхнулася з масовою пропагандою та розповсюдженням фейкової інформації, яку використовує Росія у гібридній війні з нашою країною.

Глава держави подякував студентам за підтримку пріоритетів, які є визначними для державотворення. «Чи може бути держава без мови? Ні. Це Колосс на глиняних ногах, якого дуже легко знищити. Чи може бути держава без армії? Ні. Якби ми були членом Воєнного союзу, ще б так сяк… А коли ми віддали ядерну зброю і нічого не отримали навзаєм. Будапештський меморандум виявився папірцем. І армію розкрали і знищили. Саме існування нашої української держави виявилося під питанням. Не просто під загрозою. Навіть під питанням», – зазначив він.

«І з чого має починати Президент? Захищати мову, захищати армію і побудувати церкву. Що я і робив. Я дуже дякую українському нардові, що він це підтримав», – сказав він.

Петро Порошенко, відповідаючи на питання як Україні протидіяти масштабній пропагандистській антиукраїнській кампанії, що розв’язана Росією, адже вона використовує методи пропаганди, схожі на ті, які використовувалися пропагандистом нацистів Йозефом Геббельсом, погодився із таким порівнянним. «Система пропаганди росіян дуже подібна, на жаль», – сказав Президент.

«Чи є це проблема України, або тільки України? Ні. Всі зараз говорять про втручання Росії у вибори в США. Всі говорять про втручання Росії в референдум в Нідерландах. Всі говорять про втручання Росії в Брекзіт про вихід з Європейського Союзу», – заважив він.

«Все, що можна зруйнувати, будь-які системи, які базуються на західних цінностях – у Росії наче кістка в горлі. Саме тому зараз ми всі об’єднуємося для того щоб протистояти унікальній політиці дезінформації. Коли використовуються демократичні стандарти для того, щоб зруйнувати демократію», – сказав Президент.

«І це проблема, яка зараз стоїть перед усім західним світом, включаючи Україну. І ми маємо з цим боротися», – додав Петро Порошенко.

Він нагадав, про заборону трансляції в Україні російських пропагандистських каналів, бо вони не є засобами масової інформації, вони є пропагандою ворога. Так само і були заборонені російські соціальні мережі, бо вони були базою, яка в повній мірі використовується ФСБ.

«Ми будемо співпрацювати, в тому числі і через створення спеціальних трастових фондів, які будуть запроваджувати певні заходи для боротьби з російською пропагандою», – зазначив він.

Президент також звернувся до студентів: «Не дивіться російських каналів. Нічого там правильного не буде».

Джерело

 

Президент в Івано-Франківську зустрівся з представниками ділових кіл

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Івано-Франківської області зустрівся з представниками ділових кіл.

Глава держави відзначив важливу роль бізнесу в напрацюванні стратегії реформування економіки України. Президент зауважив, що на перших зустрічах з підприємцями вони скаржилися, зокрема щодо проблем із поверненням податку на додану вартість, говорили про необхідність реформування валютного ринку та захисту від необґрунтованих перевірок.

В результаті були ухвалені рішення про врегулювання повернення ПДВ та валютний ринок, закони про припинення безпідставних перевірок, так звані «маски-шоу стоп». Ці закони, в тому числі передбачають відповідальність правоохоронців у випадку нанесення шкоди підприємцям. Крім того, проведення судової реформи, гарантує бізнесу і громадянам право на справедливий захист. Також реформовано систему державних закупівель.

Окремо Глава держави акцентував на важливості захисту людей. «З одного боку, це захист з точки зору безпеки. З іншого боку, це захист з точки зору рівня життя. Це не лише платоспроможний попит, а це відновлення справедливості. Тоді, коли мене питають, що робити зараз, коли внаслідок нібито відкриття кордонів велика кількість українців виїжджає на роботу за кордон, я завжди відповідаю, що є два шляхи: повернутися до СРСР і встановити «залізну завісу», або підвищити зарплату разом з продуктивністю праці всередині країни».

Глава держави також відзначив важливість детінізації заробітних плат. За його словами, в першому кварталі 2019 року Україна має всі шанси встановити середню зарплату на рівні 10 тис. грн. Президент зауважив, що такі темпи мають зберігатися, щоб виграти у конкуренції за робочу силу.

Також, за словами Глави держави, нині опрацьовуються нові ініціативи, щодо податку на виведений капітал та запровадження органу фінансових розслідувань.

Президент наголосив, що Україна зайшла на потужний європейський ринок: «Ніхто нам там не закриє ринок, не обмежить постачання, не буде перешкоджати. Це вже буде запорукою нашого зростання. Це підготовча кампанія до членства в ЄС».

Він також подякував тим, хто в непрості часи інвестував і продовжував створювати робочі місця: «Ми з вами по один бік барикад».

Джерело

 

Президент: Відкриття Міністерством фінансів інформації про місцеві бюджети – один з ефективних способів боротьби з корупцією

Під час засідання Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області Президент Петро Порошенко повідомив, що «днями було запропоноване одне з важливих рішень для поглиблення процесу децентралізації, а саме – зростання ролі громадського контролю у цьому процесі».

«Я звернувся до Міністерства фінансів. Дякую Уряду та Прем’єр-міністру за підтримку щодо надання можливості громадського контролю за місцевими фінансами», – сказав Петро Порошенко.

«Міністерство фінансів відкрило доступ до місцевих бюджетів. Тепер громада, і я закликаю бути небайдужими, громада може на власні очі побачити і належно оцінити і заробітні плати керівників, і суми на депозитах», – повідомив Президент. При цьому він зазначив, що з моменту децентралізації заробітна плата селищного голови зросла в кілька разів, але це часто не призводить до ефективного використання коштів місцевих бюджетів та вирішення невідкладних проблем громади.

«Зарплата була 4000 грн., а після об’єднання в ОТГ – 39 000. Все, децентралізація завершилася. Що трохи залишилося – на депозит. Перед виборами – куплю голоси і ще раз оберусь», – прокоментував Президент ситуацію із використанням коштів місцевих бюджетів в окремих громадах.

Глава держави підкреслив: «Я не для цього робив децентралізацію. Я думаю, що такому голові буде важко відповісти на питання куди поділися гроші. Нехай пояснить, чому на вулиці немає світла, а гроші на депозиті. Нехай пояснить чому садок не відремонтований, а старості виплачують шалені премії», – сказав Президент та закликав громадян жорстко вимагати змін у житті міст і сіл, наполягати на використанні коштів для вирішення найгостріших проблем.

«Аргумент, що грошей немає – більше не працює. Президент через децентралізацію гроші дав», – додав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що він та його команда впроваджували і продовжують впроваджувати реформу децентралізації для того, щоб наблизити владу до людини. «Людина для того, щоб вирішити власні питання чітко розуміє, що в межах однієї громади знає до кого звернутися і знає з кого спитати», – підкреслив він та додав, що буде зроблено усе, щоб люди не страждали від бездіяльності місцевої влади.

Водночас Глава держави зауважив, що ця реформа поки ще далека до завершення, але вона належить до числа тих, позитивні результати яких суспільство вже помітило.

Він особливо підкреслив, що Івано-Франківська область демонструє хороші показники серед регіонів України в питанні утворення об’єднаних громад. Утворено 30 об’єднаних територіальних громад, до яких увійшло 136 місцевих рад, що становить 26,4% від їх загальної кількості. Перспективним планом заплановано утворення 59 ОТГ. На сьогодні продовжується робота щодо усунення так званих «білих плям», перспективним планом область охоплена на 94,3%.

«Не буде у нас «білих плям». Децентралізацію як механізм захисту людей ми доведемо до ефективної імплементації», – наголосив Президент.

Він повідомив, що бюджети ОТГ зростають удвічі швидше, ніж інші бюджети в області. Загалом, об’єднання громад дало можливість збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на 1 жителя відповідної території у порівнянні з 2015 роком в середньому в 6 разів.

Джерело

 

Економіка рухатиметься вперед, якщо на виборах відповідальні політики і виборці дадуть відсіч популістам – Президент

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області наголосив, що за всіма прогнозами, протягом найближчих років в Україні триватиме економічне зростання.

«Так, під час війни, так – економічне зростання», – наголосив Президент. «Ми робимо титанічні зусилля для покращення інвестиційного клімату, щоб бізнес приходив в Україну і щоб комфортно себе почував», – додав він.

Глава держави навів приклади оцінок представників міжнародних компаній, які доводять, що ситуація кардинально змінилася на краще за тими напрямками, які раніше були абсолютно корумповані, зокрема в системі відшкодування податку на додану вартість. Нині ПДВ в автоматичному режимі вчасно повертається.

«Вперше в історії України автоматичне відшкодування ПДВ отримали 99% суб’єктів господарювання», – підкреслив Президент. При цьому він додав, що «раніше 30% від цього йшло на фінансування корумпованої влади». «Виявилося, що для цього достатньо лише політичної волі і ефективної роботи Верховної Ради», – зазначив Президент.

«Економіка відновиться і піде вперед, якщо на виборах відповідальні політики і виборці дадуть відсіч демагогам і популістам, якщо суспільство не дозволить зруйнувати так важко досягнуту макроекономічну стабілізацію», – сказав Президент.

Він нагадав, що у 2014-2015 роках банківська система на 80% була неплатоспроможною. За його словами, завдяки ефективним та професійним діям влади вдалося «видалити цю ракову пухлину, яка вразила усю фінансову систему країни».

«Тому надзвичайно важливим буде зараз вибір – не дати обдурити популістам і демагогам українців», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Кожна територіальна громада має визначити свої пріоритети – Президент про планування розвитку територій на 2019-2021 роки

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Івано-Франківської області зазначив, що з урахуванням вже набутого досвіду, необхідно подолати непередбачуваність в реалізації політики розвитку регіонів та затвердити чіткий план перспективного розвитку.

«Тому ставлю завдання всій регіональній владі, зокрема й на Івано-Франківщині – розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. І не просто розробити, а обговорити їх із громадами, і прийняти їх до виконання на рівні громад», – сказав Президент. При цьому він наголосив, що важливо врахувати особливості Прикарпатського регіону.

«Знаю, що тепер активно проходить обговорення проекту концепції Державної програми розвитку територій українських Карпат на період до 2023 року. Такий документ стане дорожньою картою розвитку гірських населених пунктів. Його положення мають бути враховані в плануванні розвитку громад», – наголосив Президент.

«Кожна територіальна громада визначить свої переваги і пріоритети. Без втручання з Києва. Самі», – сказав Президент та наголосив, що це може бути і туризм, і створення промислових зон.

«На їх основі у ваших планах з’являться першочергові об’єкти, які і будуть видимими для всіх маркерами розвитку. Наявність перспективних планів із затвердженими громадою проектами, механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій», – наголосив Петро Порошенко та підкреслив, що держава знайде можливість співфінансувати перші проекти, аби заохотити громади і показати правила гри.

«Йдеться не про те, щоб якось знову поставити під контроль кошти місцевого самоврядування. Навпаки – держава надасть фінансову допомогу тим, хто запропонує для реалізації особливо значимі проектів», – зауважив він.

«Потенціал України – це в першу чергу потенціал її регіонів. Івано-Франківщина, Прикарпаття це край прекрасної природи, талановитих, мудрих, патріотичних людей. Спираючись на них, спираючись на громади, ми багато зробимо для їхнього добра і для процвітання всієї України», – сказав Президент.

Глава держави також додав, що одним із пріоритетів програми реформ в державі є розвиток сільської медицини. Зокрема, Державним бюджетом передбачено кошти для будівництва сільських амбулаторій та реалізації проекту телемедицини. Він зазначив, що на сільську медицину з програмою телемедицини у Івано-Франківській області передбачено 295,7 млн. грн. Ці кошти будуть спрямовані на будівництво 26 амбулаторій сімейної медицини для надання первинної медико-санітарної допомоги.

«Чому пріоритет Івано-Франківщина? А де в горах лікаря знайти? Яким чином? Сільська медицина – це не просто машина швидкої допомоги чи відремонтована, або побудована амбулаторія, або найпростіший комплект для діагностики. Це телемедицина – коли пенсіонерці стало зле, вона завернулася до медичного працівника і завдяки телемедицині вона може якнайшвидше отримати консультацію лікаря з районного центра, або з обласного центра, або з Києва. Уявіть скільки життів буде врятовано через запровадження президентської програми сільської медицини», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

Автор