Це все придумав Манафорт!

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Визнаю чесно, коли керівництво ВО «Батьківщини» заголосило з посиланням на «The Guardian» про кампанію чорного піару від Пола Манафорта проти Юлії Тимошенко, я поставився до цього зі скепсисом. Звісно, як політтехнолог Януковича Манафорт займався в тому числі й чорним піаром щодо політичних противників проФФесора… і що? Всі пані роблять це. Всі політтехнологи намагаються облити брудом противників свого замовника. Що тут сенсаційного?

Як виявилося, я був зависокої думки про адресну аудиторію цієї мульки. Це для мене заява «Манафорт очорняв Тимошенко» виглядає банальністю рівня «Дон Жуан кохався з жінками». А от для чималої кількості наших громадян саме ім’я Манафорта – практично індульгенція будь-яких минулих витівок Юлії Володимирівни. Ви можете покласти переконаного прибічника Юлії Володимирівни на лопатки аргументами. Ви можете володіти темою та перелічити всі подвиги Юлії Володимирівни, які свідчать, що ніякий вона не прибічник вільного ринку, що з Москвою у ЮВТ завжди обирала дружити, і, що вона так часто міняла свої твердження на протилежні, що вірити їй щонайменше наївно. І отут в бій іде останній аргумент.

«Це все придумав Манафорт за гроші, вкрадені у українців». І все. Нічого більше не треба пояснювати чи-то доказувати. Що не кажи, у відповідь чутиметься, що «ета всьо придумал Черчі…», вибачте, Манафорт. А якщо Манафорт, то!..

Я от вирішив припустити на секунду, що Манафорт таки справді займався паплюженням доброго ім’я Юлії Володимирівни, і спробував уявити, як він це робив технічно. От що у мене вийшло.

По-перше, Манафорт мусив би дати неймовірну кількість бабла працівникам Стокгольмського арбітражу, а разом з ним – всіх можливих судів, аби ті загубили судове подання уряду Юлії Тимошенко проти компанії «Vanco», бо інакше не поясниш, як так сталося, що компанію «Vanco» викинули з Прикерченського шельфу (убивши весь інвестиційний позитив від «Криворіжсталі») і навіть не подумали закріпити своє рішення судовою постановою? В суд подавала сама «Vanco», а не уряд Тимошенко. Чим себе і підставив.

Манафорту треба було б заднім числом підробити звіт Рахункової палати, за яким угоди про держзакупівлі на суму біля 80,3 мільярди грн були укладені урядом Тимошенко за процедурою закупівлі у одного учасника.

Манафорту довелося б фальсифікувати звіт Слідчої комісії Верховної ради (в складі представників всіх фракцій крім БЮТ), за яким на момент підписання Московських газових угод компанія ЄЕСУ лишалася винною «Газпрому» біля 405 мільйонів доларів США, і що після підписання угоди цей борг намагалися списати шляхом ліквідації компанії, а «Газпром» цього взагалі не помічав.

І, звісно, Манафорт ну просто мусив би викрасти та знищити ухвалу Верховного суду України, якою були закриті всі справи ГПУ часів Кучми про шахрайські оборудки Юлії Тимошенко часів ЄЕСУ і періоду її перебування на посаді віце-прем’єра по ПЕК. Бо саме відсутність цієї ухвали як явища дає змогу екс-заступникові генпрокурора Миколі Обиходу досі стверджувати, що ніякої ухвали ВС не існувало взагалі, – справи проти Юлії Тимошенко були закриті розпорядженням особисто генпрокурора Піскуна в обмін на підтримку БЮТом у ВР його кандидатури.

Але саме цю справу Манафорту довелося б тримати у таємниці! Так само як історію про експортні квоти для депутата Веревського (власника «Кернел-Груп») та про «антиінфляційний закон нардепа Сігала», який дозволив збільшувати оптову ціну на м’ясо, від чого виграли сам нардеп Сігал (власник ТМ «Гаврилівські курчата») та чоловік Юлії Тимошенко (власник перепелиних ферм). Ще про «Спецоператор податкової звітності», аферу депутата БЮТ Антона Яценка щодо сплати податків в часи, коли ДПАУ керували представники БЮТ С. Буряк і С. Власенко. Чому? Та тому що і Піскун, і Сігал, і Веревський, і Яценко, і Буряк, і чимало інших «цікавих» нардепів БЮТ невдовзі перебігли під знамена Януковича, здобувши від «Партії регіонів» гарантії недоторканості, а інакше вони ніколи б не дезертирували.

Але й це не все. Полу Манафорту знадобилося б винайти машину часу. Бо інакше йому ну ніяк не вдалося б організувати, наприклад, написання книжок «Фарисеї, або Неоголошена війна Україні», «Монолітне болото» та «Макуха» Дмитра Чобота, «Изолгавшаяся» Миколи Обихода, а зрештою і «Юля. Второе дыхание» А. Кокотюхи та «Помаранчева принцеса» Попова і Мільштейна, – там безліч цікавих обставин з життя Юлії Володимирівни.

І все це – одна людина! Мені одному здається, що американцям його не судити, а наймати треба – як секретну ефективну зброю?! Але…

Звісно все перелічене робив НЕ Манафорт. Та й не зміг би зробити. Бурхлива діяльність Юлії Тимошенко залишила стільки повідомлень в пресі, документальних слідів та й просто живих свідків, що Манафорту просто й придумувати нічого не знадобилося б. Найгірший чорний піарник Юлії Тимошенко – сама Юлія Тимошенко.

Звинувачувальний акт спеціального прокурора Мюллера (США) свідчить – так, Манафорт вів чорну піар-компанію проти Юлії Тимошенко, але в першу чергу в США і з метою позбавити Юлію Володимирівну підтримки адміністрації президента Обами та переконати Держдеп США підтримати президента Януковича. Невдало вів, до речі. Не в останню чергу тому, що чорнити Юлію Тимошенко Манафорту довелося всупереч піарникам самої Юлії Володимирівни з числа американських компаній відповідного профілю. «Лобізм в інтересах Тимошенко був оцінений в 215 тисяч 940 доларів. Всю цю суму за Тимошенко внесла фірма “Trident Foundation”, за винятком 5 тисяч доларів, які заплатив її чоловік. Оплата коштом “Trident Foundation” в інтересах Юлії Тимошенко може підпадати під статтю 23 закону “Про запобігання корупції”, якою запроваджено обмеження щодо одержання подарунків. Загалом, починаючи з 2012 року, за лобізм інтересів Юлії Тимошенко на адресу компанії “Wiley Rein LLP” від різних осіб та фірм, в тому числі офшорних, було переказано 1 мільйон 150 тисяч доларів. І жодної копійки цих коштів не переказано з офіційного рахунку партії “Батьківщина”» © Сергій Лещенко, народний депутат і екс-журналіст, якого точно не назвеш симпатиком чинної влади.

І ще одна цитата. «Почерк інструкцій штабісти Порошенка взяли з інструкції Манафорта, яка розповсюджувалась під час правління Януковича… Зокрема, як розколювати країну за релігійною, мовною, територіальною ознакою, а також, як на цьому вигравати» – це нардеп Сергій Соболєв («Батьківщина»). І от виступаючи перед виборцями у Кривому Розі Юлія Тимошенко заявила, що намагання Президента Порошенка зі зміцнення української мови і створення Української помісної православної церкви – це спроба розколоти країну за мовною та релігійною ознакою, як за Януковича. Проста логіка підказує, що НЕ розколювати Україну – значить робити те, чого хоче Москва…

То хто ж насправді діє за заповітами Пола Манафорта?

P.S. Із майже повним списком «подвигів» Юлії Тимошенко, підробити які не здатен жоден Манафорт, ви можете ознайомитися в книжці Дмитра Калинчука «Секрети газової бабці». Подробиці – тут.

 

Автор