Робочий візит Президента України до Республіки Біларусь (фото, відео)

Українсько-біларуський кордон – це кордон дружби, і в жодному разі не маємо допустити, щоб Росія використала його – Президент

Українсько-біларуський кордон – це кордон дружби і в жодному разі не маємо допустити, щоб Росія використала його. Про це Президент України Петро Порошенко заявив у Гомелі під час зустрічі з представниками української громади Біларусі.

«Це є кордон дружби, і ні в якому разі не маємо допустити, щоб для України з території Біларусі була будь-яка загроза. Ми не чекаємо, знаємо, що цього не буде і звичайно ми не хочемо, щоб Росія використала Біларусь для того, щоб зайти нам у фланг», – сказав Глава держави, додавши, що «кордон є для нас дуже важливим».

Петро Порошенко зазначив, що радий зустрічі з українцями Біларусі та подякував їм «за ту роботу, яку вони роблять для консолідації».

«Спасибі перш за все за те, що ви підтримуєте Україну. Нам зараз конче потрібна ця підтримка. Спасибі, що вашими молитвами і вашими зусиллями ми тримаємо добрі стосунки з Біларуссю. Для нас це також важливо», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що свого часу він ухвалив рішення про проведення переговорів щодо миру в Україні у Мінську. «Щоб ті надії, які пов’язує Україна з миром, з припиненням агресії Росії проти незаконної анексії Криму, для того, щоб припинити вторгнення на сході нашої держави, ми прийняли свого часу рішення для того, щоб робити переговори саме у Мінську. І для того, щоб відчути ту підтримку, яку нам демонструє сьогодні світ, у Біларусі для того, щоб трохи відкрити ворота Європи по відношенню до Біларусі», – сказав він.

«Ми з добрими намірами приїхали до Біларусі для того, щоб продемонструвати стратегічність і відповідальність», – додав Петро Порошенко.

«Ми спираємося на вас, ви – точно розраховуєте на нас. Бо на сьогоднішній день Україна розвивається такими темпами, економіка зростає, армія побудована, церкву свою будемо мати. З Божим благословенням, бо церква незалежної держави – це один з атрибутів незалежності», – також підкреслив Глава держави.

На початку зустрічі з громадою Петро Порошенко вшанував пам’ять видатного українського поета та художника Тараса Шевченка. Глава держави встановив квіткову композицію до пам’ятника великому Кобзареві.

Присутні біля пам’ятника Кобзарю разом з Президентом виконали Гімн України.

Джерело

 

Відбулася зустріч Президентів України та Біларусі у Гомелі

У Гомелі відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка та Президента Біларусі Олександра Лукашенка у форматі «віч-на-віч».

На початку переговорів Глава Української держави подякував за ініціативу проведення Першого форуму регіонів України та Республіки Біларусь та відзначив його результативність. Зокрема, за словами Президента, вже було підписано низку угод між областями і планується ухвалення ще декількох документів.

Петро Порошенко також зазначив, що співробітництво між Україною та Біларуссю базується на дружбі. «Ми абсолютно впевнені, що відносини вийшли на серйозне зростання. Економіка наших країн підкреслює, що приріст складає більше 23% рік у рік у валюті», – зауважив Президент України. За його словами, відбувається зростання постачання української продукції у Біларусь. «Для нас дуже важливо зберегти ці тенденції», – додав Петро Порошенко.

Глави обох держав візьмуть участь у роботі Першого форуму регіонів України та Республіки Біларусь.

Вітаю учасників Форуму регіонів України і Білорусі у Гомелі. Такі заходи дозволяють говорити, що кордон між нашими країнами був, є і буде – лінією миру. Для України Республіка Білорусь є стратегічним торговельним партнером, а саме 5-м торговим партнером України у світі. Двосторонній товарообіг між нашими країнами в минулому році досяг 4,5 млрд доларів США, а в цьому році ми плануємо переступити позначку в 5,3 млрд доларів. Впевнений, ми могли б з легкістю подвоїти наш товарообіг. Цьому сприяло б відновлення експорту українського металопрокату у Білорусь і скасування обмежень торгівлі сільськогосподарською продукцією. Домовилися з Олександром Лукашенком створити робочу групу, щоб прибрати перепони, які заважають взаємній торгівлі.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 26. Oktober 2018

Джерело

 

Україна та Біларусь підписали низку двосторонніх документів

В ході робочого візиту Президента України Петра Порошенка до Біларусі було підписано низку двосторонніх документів про співпрацю між Україною та Республікою Білорусь.

У присутності Глав двох держав було підписано Угоду між Україною та Біларуссю про реадмісію, метою якої є створення правових підстав, необхідних для встановлення та розвитку міждержавного співробітництва у сфері реадмісії осіб, що дозволить мінімізувати негативні наслідки, які породжуються незаконною міграцією, та підвищити ефективність спільної боротьби з незаконною міграцією шляхом удосконалення правового регулювання цієї діяльності.

Угода на основі взаємності визначає швидкі й ефективні процедури ідентифікації і безпечного та організованого повернення осіб, які перебувають на територіях України та Республіки Біларусь нелегально.

Підписання Угоди сприятиме подальшому розвитку добросусідських відносин між Україною та Республікою Біларусь, а також дотриманню Україною своїх обов’язків перед світовою спільнотою щодо запровадження ефективних важелів здійснення державної політики в сфері реадмісії осіб.

Документ підписали Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк та Міністр внутрішніх справ Республіки Біларусь Ігор Шунєвич.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Міністр закордонних справ Республіки Біларусь Володимир Макей підписали План консультацій між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ Республіки Біларусь на 2018-2019 роки.

Документ укладено з метою взаємодії між зовнішньополітичними відомствами двох країн шляхом проведення двосторонніх консультацій у визначений період.

Також було підписано Угоду між Міністерством молоді та спорту України та Міністерством спорту і туризму Республіки Біларусь про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту.

Документ підписується з метою удосконалення нормативно-правової бази українсько-біларуського співробітництва у сфері фізичної культури і спорту та забезпечення необхідних правових умов для розвитку двосторонніх українсько-біларуських зв’язків у сфері фізичної культури і спорту через центральні органи виконавчої влади та громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості.

Підписи під документом поставили Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Перший заступник Міністра спорту і туризму Республіки Біларусь В’ячеслав Дурнов.

Джерело

 

Президент України закликав Росію вивести свої війська з Донбасу

Президент Петро Порошенко закликав Російську Федерацію вивести війська з окупованої частини українського Донбасу. «Приберіть свої війська, Росія, з нашої території», – наголосив Глава держави на Першому форумі регіонів України та Біларусі під час робочого візиту до Республіки Біларусь.

«Чого зараз вимагає увесь світ? Виконання Мінських домовленостей», – наголосив Президент.

«Саме в Мінську був досягнутий і підписаний документ, який назавжди увійде в підручники дипломатії – Мінські домовленості», – зазначив Петро Порошенко та додав, що саме термін «Мінські домовленості» увійшов в подальші документи Ради Безпеки ООН.

«Ми маємо зробити усе, щоб припинити війну, щоб перестали вбивати українців, щоб були виведені російські війська і щоб почалося політичне врегулювання через вибори», – сказав Петро Порошенко, та на голосив, що це має відбутися «не через фейкові вибори, які хоче провести Росія, а справжні вибори».

Глава держави особливо підкреслив, що завдяки «саме домовленостям в Мінську були звільнені з в’язниць тисячі заручників».

Президент України також подякував Президентові Біларусі Олександру Лукашенку за підтримку ініціативи проведення в Мінську переговорів між Україною і РФ щодо припинення агресії Росії проти України.

«Я хочу подякувати своєму доброму і давньому другу. І великому другу українського народу. Я це кажу не просто так. Бо частина життя Олександра Григоровича пройшла в Україні… Він не є байдужим до України», – сказав Петро Порошенко та згадав як відбувалися тривалі та виснажливі мирні переговори в Мінську за підтримки Президента Біларусі.

При цьому Глава української держави відзначив надзвичайно важливу роль особисто Президента Біларусі в процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Джерело

 

Україна та Біларусь можуть збільшити товарообіг до 10 млрд доларів – Президент на Першому форумі регіонів у Гомелі

Президент Петро Порошенко підкреслює, що Україна розглядає торговельно-економічне співробітництво з Республікою Біларусь одним із пріоритетів. Про це Петро Порошенко сказав під час участі у Першому форумі регіонів у Гомелі в рамках робочого візиту до Біларусі.

Глава держави також зауважив: «Глибоко переконаний, що наша дружба, дружба між Президентами, між державами і між народами буде лише міцніти і розвиватися».

«Для України Республіка Біларусь є стратегічним торгівельним партнером, а саме 5 торговим партнером в світі… Цього року ми досягли 4,5-4,6 млрд доларів. Але чи задовольняє це мене і Олександра Григоровича (Лукашенка – ред.)? Точно ні. Ми з ним домовлялися про інші цифри», – додав Петро Порошенко.

За словами Президента, єдине, що зможе задовільнити українську та біларуську сторони – це темпи росту. «Якщо рік до року темпи росту складають 23%, то це вже більш-менш прийнятно і досягає тих цифр, про які ми з вами домовилися. І цього року, ми сподіваємось, що це буде 5,3 млрд, наступного року – не менше 7 млрд», – розповів він.

Глава держави відзначив представлену виставку продукції машинобудування і наголосив на важливості спільного виробництва, включно зі спільними підприємствами. «Дуже важливо, що у бюджеті України передбачено компенсацію за придбання складної сільськогосподарської техніки, якщо вона виробляється, в тому числі і на спільних підприємствах. Треба поглиблювати локалізацію», – сказав він та додав, що 40% – це цифра, яка цілком досяжна при розвитку машинобудівного комплексу в Біларусі та Україні.

«Подивіться, потужні трактори у 300-400 кінських сил. Чому їхати за ними на Захід? Їдьте у Біларусь», – зауважив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що Україна потужна аграрна держава. Він поінформував, що під час переговорів зі своїм колегою сьогодні обговорював інформацію про обсяги врожаю зерна, цукрових буряків, кукурудзи, плодово-овочевої продукції, який зібрала Україна та Біларусь. «Ми на сьогоднішній день стрімко рухаємося до того, щоб аграрний комплекс і переробна промисловість займали перші місця в українському експорті і в поставках один одному на території України та Біларусі», – зазначив Петро Порошенко.

«Я впевнений, що ми могли б з легкістю подвоїти наш товарообіг. І цифра 10 млрд доларів є цілком реальною. Значною мірою цьому сприяло б відновлення експорту українського металопрокату в Республіку Біларусь, а також скасування обмежень як на торгівлю сільськогосподарською продукцією, так і на торгівлю деревиною», – сказав Президент. Глава держави повідомив про домовленість з Президентом Біларусі терміново доручити урядам держав створити робочу групу для того, щоб «розчистити всі антидемпінгові обмеження, розчистити будь-які перепони, які заважають взаємній торгівлі».

Президент висловив думку, що ця робоча група збереться найближчим часом.

Він також зазначив, що українсько-біларуська співпраця не обмежується виключно торгівлею. «Діють спільні українсько-біларуські виробництва, зокрема тракторів «МТЗ» – в містах Миколаїв та Ніжин. І я впевнений, що їх робота буде відновлена. Зернозбиральних комбайнів «Гомсельмаш» теж потрібно відновлювати. Попит є. 100 машин Україна може замовляти і треба сьогодні дати доручення менеджерам, щоб попрацювали. Ліфтового обладнання у Вишгороді, тролейбусів «МАЗ» у Дніпрі, і багатьох інших», – перерахував Президент.

Глава держави висловив переконання, що ця співпраця взаємовигідна, бо сім українсько-біларуських підприємств увійшли до реєстру найбільших платників податків України. «Прозорість, взаємовигідність, чітко засвідчений економічний сенс», – додав він.

Джерело

 

Кордон між Україною і Біларуссю є лінією миру, що посилює довіру і співробітництво між двома державами – Президент на форумі у Гомелі

Президент Петро Порошенко впевнений, що проведення Першого форуму регіонів України та Республіки Біларусь у Гомелі є вдалою ініціативою, яка символізує дружні і партнерські відносини між двома державами, між регіонами та підприємствами України і Біларусі.

«Саме такі заходи як цей форум дозволяють говорити, що кордон між нашими країнами був, є і точно буде лінією миру, лінією дружби, яка посилює довіру і співробітництво між нашими державами», – наголосив Глава держави.

Президент додав: «Користуючись нагодою, я хочу висловити подяку і відзначити активну роботу в спільній українсько-біларуській демаркаційній комісії, що свідчить про високий рівень взаєморозуміння і довіри між нашими державами».

Джерело

 

Президент на Першому форумі регіонів у Гомелі: Можемо говорити про традицію проведення таких форумів, і наступний відбудеться в Житомирі

Президент Петро Порошенко привітав рішення про створення спільної українсько-біларуської робочої групи з питань міжрегіонального співробітництва, основним завданням якої стане подальший ефективний розвиток співпраці між регіонами двох країн. Президент також розповів, що оцінка ефективності діяльності кожного голови обласної державної адміністрації в Україні відбувається за визначенням ефективності міжрегіонального співробітництва.

«Сьогодні Гомель став першим містом, який прийняв захід нового формату українсько-біларуського співробітництва – регіональний форум України і Біларусі. На цей день він перетворився на центр проведення єднання культур двох дружніх народів. Впевнений в успіху Форуму і сподіваюся, що незабаром ми зможемо говорити про традиції їх щорічного проведення по черзі в кожній з наших країн», – сказав Президент, повідомивши, що наступного року захід відбудеться в Україні в місті Житомир.

Він зауважив, що сьогодні заплановано підписання 12 угод різних рівнів. «Окремо хочу подякувати за підписання Угоди між Україною та Республікою Біларусь про реадмісію. Це точно дозволить мінімізувати негативні наслідки, які породжуються незаконною міграцією, та підвищити ефективність спільної українсько-біларуської боротьби з нею», – розповів Президент.

За його словами, сьогодні підписуються 9 угод на рівні областей і міст про співробітництво в торгово-економічній, науково-технічній та гуманітарній сферах. «Це ще раз доводить, що розвиток міжрегіонального співробітництва є надзвичайно ефективним», – додав Президент. Водночас Глава держави наголосив, що не варто вимірювати успіх Форуму виключно кількістю підписаних договорів і контрактів. Виставка творів українських і біларуських майстрів ремісничого мистецтва, концерт творчих виконавців яскраво демонструють самобутність і спільність двох культур. Президент подякував за гостинність біларуській стороні під час проведення днів української культури.

«Нас зближують дійсно давні історичні зв’язки. Наприклад, хочу нагадати, що видатний український гетьман, автор першої європейської конституції Пилип Орлик народився на біларуській землі, в Мінській області. Ми домовилися, що найближчим часом буде розглянуто питання щодо встановлення в Мінську пам’ятника цьому видатному українському і біларуському діячу» – розповів Президент.

Глава держави відзначив важливість трансляції біларуського телеканалу в Україні. «І дуже важливо, щоб ми також домовилися про те, що початок трансляції і українського каналу на території Республіки Біларусь відбудеться найближчим часом», – додав він.

Джерело

 

Президент запросив біларуських інвесторів взяти участь у приватизації в Україні

«Зараз Україна є країною можливостей для іноземних інвесторів та компаній. Дослідження, проведене виданням «Інституційний інвестор» показувало, що у 2018 році Україна буде першою країною у світі серед ринків, що розвиваються, для інвесторів», – зазначив Президент Петро Порошенко під час участі у Першому форумі регіонів у Гомелі в рамках робочого візиту до Біларусі.

Глава держави наголосив, що в Україні забезпечується економічне зростання. Він навів цифри щодо зростання ВВП – за підсумками трьох кварталів воно склало 3,8%. За його словами, зростає платоспроможний попит; зростають можливості внутрішнього ринку; надійно тримається національна валюта; обмежений бюджетний дефіцит; стабільна банківська система; стабільне податкове законодавство; інфляція не змінилася і складає менше 9%; капітальні інвестиції за півроку зросли на 26,5%.

«Крім того, проведена за моєю ініціативою судова реформа надійно захищає інвестора. Інвестор твердо може захистити свої права у суді. Проведено реформу поліції, проведено реформу децентралізації, проведено реформу дерегуляції. Значним чином покращився інвестиційний клімат», – розповів Петро Порошенко.

Президент нагадав про прийняті закони «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про акціонерні товариства». «Закон «Про валюту і валютні операції», який повністю лібералізує цей ринок – хочеш конвертуй валюту, хочеш виводь закордон. Зняті обмеження, які були ще введені на початку 90-х років», – пояснив він.

Глава держави зазначив, що об’єктами малої приватизації є будівлі, промислові майданчики, рекреаційні заклади: «Я переконаний, що біларуські підприємці скористаються цією нагодою і візьмуть участь у приватизації».

Президент також окремо подякував за умови, які створюються українським підприємцям в Біларусі, зокрема складання і виробництво ковшових навантажувачів в Мінській області, зварювальних електродів в місті Світлогорськ, обладнання для сільськогосподарських ферм в Пінську тощо. За його словами, на Форум приїхали делегації більшості регіонів України, беруть участь понад 250 українських підприємців, і на виставці представлена продукція понад 60 українських виробничих підприємств і компаній. «Це є та увага, яку демонструють інвестори, виробники по відношенню до ринків один одного», – зауважив він.

Джерело