Теорія “безкоштовного (дешевого) газу” – приклад номенклатурного комунізму

Mason Lemberg

Про те чому теорія “безкоштовного (дешевого) газу” є прикладом номенклатурного комунізму та обкраданням самих себе.

В попередньому пості писав про це коментом, але, судячи по рівню деградації українських політиків, треба повторити це окремо.

Є ви, середньостатистичний українець, який живе в місті, в 2-кімнатній квартирі, площею 50 кв.м. Ваш рахунок за тепло в опалювальний період складає близько 1500-2000 грн в місяць, що еквівалентно спожитому газу в об’ємі 300 кубів.
Є ваша мама/бабуся, вона живе в селі, в якому немає газу. Опалює вона вугіллям та/чи дровами. Вугілля вона має купити сама, за свої гроші. Наскільки мені відомо, в багатьох містах Донбасу теж немає газу, і там опалюють вугіллям.
Є ваш друг, він живе в особняку за містом, район забудували відносно недавно, газ туди ще не провели, в друга електричне опалення.
Є Юлія Тимошенко. Юлія Тимошенко живе в елітному районі Конча-Заспа в орендованому особняку, площею 700 кв.м. Не здивуюся, якщо там є ще всякі басейни і т.д. За місяць Юлія Тимошенко напалює 5000 кубів газу в опалювальний період.

А тепер давайте подивимося, чи справедливо розподіляються загальні суспільні блага у випадку, якщо газ для всіх безкоштовний. Та сама історія буде у випадку, якщо газ для всіх буде значно дешевший ринкової вартості, бо не має особливого значення, чи не заплатили за газ нічого, чи заплатили якусь смішну суму.

В такому випадку:
Ви отримаєте свої 300 кубів газу. Безкоштовно (по версії Рабіновича). За 600 грн (по версії Тимошенко). За 300 грн (по версії Тягнибока). Право-консервативна партія Свобода, бугага 😆
Зекономите на оплаті за газ/тепло, тобто отримаєте благ від держави, на суму 2000 грн (Прізідєнт Рабінович), 1400 грн (Прізідєнт Тимошенко), 1700 грн.(Прізідєнт Тягнибок).
Ваша мама/бабця отримає благ від держави на суму 0 грн. І змушена буде купляти вугілля за свої гроші.
Ваш друг отримає благ від держави на суму 0 грн. І сам платитиме за електроенергію.
Юлія Тимошенко отримає благ від держави на суму 30 000 грн (Прізідєнт Рабінович), 20 000 грн (Прізідєнт Тимошенко), 25 000 грн.(Прізідєнт Тягнибок).

Одною з функцій влади є справедливий розподіл благ між громадянами. Існує багато концепцій “справедливого розподілу благ” – капіталістична, соціалістична, їхні підвиди, але нібито всі вони мають здійснюватися в ім’я справедливості. Звісно, в кожної з цих теорій своє розуміння поняття “справедливість”.
Але теорія безкоштовного чи дешевого (суттєво заниженого по відношенню до ринкової вартості) газу не має нічого спільного зі справедливим розподілом благ. Це не соціалізм, тим більше не капіталізм, це якийсь номенклатурний комунізм, де обмежене коло осіб безкоштовно користується левовою часткою ресурсів, що належать всім.

Вже не кажучи про те, що “безкоштовне/занижене у вартості” ніяк не сприяє економії та енергоефективності, це історія про проїдання.

Тому в цій ситуації немає ніякого більш справедливого виходу ніж змусити всіх оплачувати за спожите по ринкових цінах і надавати адресну допомогу соціально незахищеним категоріям.