ПнВК. Слідкуємо за руками ВР

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що 8 листопада Верховна рада голосуватиме за впровадження податку на виведений капітал. Позаяк моя власна думка сильно відрізняється й від вболіваючої за цей податок компанії однодумців “ДемСокира”, і від хейтерів цього проекту, викладу її окремо.

По-перше, я вважаю впровадження цього податку кроком правильним і потрібним. Він зніме навантаження з середнього та малого бізнесу. Він стимулюватиме інвестування коштів всередині України, а не виведення їх в офшори та за кордон. Він добряче зменшить прибутки тих, хто воліє наживатися в Україні, а витрачати за кордоном. Виграє від податку на виведений капітал у першу чергу український середній клас, тобто найбільш прогресивна та перспективна верства суспільства. Але.

Я категорично не згодний з тим, що від впровадження податку на виведений капітал зразу ж потечуть молочні ріки та кисільні береги, а олігархи масово вишикуються здаватися в полон під ДФСУ. На мій хлопський розум, у перший же рік запровадження податку країна отримає неабияку бюджетну діру, яку доведеться чимось затикати. Банально тому, що іноземні компанії, що зараз інвестують в Україну, почнуть масово свої активи з України виводити (вони по-іншому тут бізнес робити планували), а наші олігархи почнуть масово затримувати переказ коштів на свої підприємства в України (теж з офшорів) з метою економічного шантажу уряду. Протестами пенсіонерів та робочих, яким не платять з/п, ми в результаті наїмося в смак.

Ба більше, я переконаний, що й міжнародні корпорації, й вітчизняні олігархи вже зараз викручують руки урядові (як власноруч, так і через міжнародні фінансові організації), погрожують наслідками та намагаються впровадження податку на виведений капітал зірвати.

А бюджетна дірка для воюючої країни – це надто дороге задоволення. Керівництво країни, на відміну від ФБ-спільнот, не може не враховувати всіх ризиків і мусить передбачити можливі проблеми.

Тому я думаю, що закон приймуть у якійсь лайт-версії, наприклад, з відстрочкою запуску податку, аби всі зацікавлені особи мали час підлаштуватися під правила гри та не влаштовували країні економічний армагедон. Але.

Все озвучене НЕ відміняє факту, що податок потрібний, що він потрібен для поштовху розвитку середнього класу, а відтак і всього вітчизняного бізнесу, при чому не олігархічного, а як раз самоствореного – тих самих вітчизняних Фордів, Едісонів і Джобсів.

І отут питання – кому невигідне впровадження податку на виведений капітал? Відповідь – у першу чергу українським ОЛІГАРХАМ. Тому, ви як знаєте, а я пильно спостерігатиму, хто і як голосуватиме за впровадження цього податку.

У нас зараз весь наш кандидатник в повному складі просторікує, як він нереально за зміцнення малого та середнього бізнесу. Прийняття податку на виведений капітал – маркер, який точно покаже, хто є хто. Без прикрас і паплюження.

Слідкуйте за руками ВР. Буде цікаво.