Хочу побажати Юлії Володимирівні другого терміну

Mason Lemberg

Юлія Тимошенко: «Кожен, хто грабував країну, понесе за це відповідальність».

Ну що ж (тільки те, що підтверджене рішеннями міжнародних судів):

  1. Ось тут рішення американського суду, в якому говориться про те, що пан Лазаренко, будучи прем’єр-міністром, віддав ексклюзивне право компанії ЄЕСУ (Тимошенко) на постачання газу. Для цього Тимошенко уклала контракти з Газпромом і постачала газ населенню, а зібрані кошти відправляла на офшорні рахунки. Зокрема в рішенні наводиться факт переводу $140 млн Тимошенко на кіпрський офшор, а з нього $162 млн пішли на рахунки Лазаренка. Загальна сума розшукуваних коштів $250 млн. Для 90-х – це шалені гроші.
    Також зазначу, що компанія ЄЕСУ уклала контракти з Міністерством оборони Росії на загальну суму $750 млн. Ці контракти виконані не були, а Росія відкрила кримінальну справу проти Тимошенко, яку раптово закрили в 2005 році.
  2. Рішення Стокгольмського арбітражного суду:
    “відхилили позовні вимоги “Газпрому” на суму у 56 млрд доларів за умовою “бери або плати”, яка змушувала “Нафтогаз” оплачувати навіть неотриманий газ у 2009-2017 роках.” Обсяги, визначені контрактом від січня 2009 року, зобов’язували Україну оплачувати 52 млрд кубів російського газу, незалежно від того, чи потрібен нам цей газ чи ні.
    Таким чином, Стокгольмський арбітраж визнав, що тільки цей пункт газового контракту, укладеного Тимошенко, приводив до невмотивованих збитків в розмірі $56 мільярдів (сума позову до Газпрому по цьому пункту).
  3. Лондонський міжнародний арбітражний суд відмінив ключові положення акціонерної угоди акціонерів Укрнафти, внаслідок чого Коломойський втратив контроль над другим (після Укргазвидобування) видобувником нафти і газу в Україні. До чого тут Тимошенко? До того, що саме вона в 2010 році віддала Укрнафту під контроль Коломойського, при тому що держава володіла часткою 50%+1 акція.
    Оскільки Укрнафта попри те, що нею володіла держава, була під контролем Коломойського, то важко оцінити скільки втратила Україна за 5 років, але для розуміння масштабів підприємства: за перше півріччя 2018 року Укрнафта стала третім платником податків в Україні та за 6 місяців 2018 року сплатила в бюджет 7,5 млрд. грн.

Я зараз не буду говорить про документи, які свідчать про факти корупції, я зараз не буду розказувати про розслідування, я не буду говорити про однозначні факти зловживань, такі як закупівля Таміфлю в 5 раз дорожче ринкової вартості чи вбухані $1,5 млрд в мертвий Родовід Банк, я про це не буду говорити, нема рішень судів, нічого не доведено.

Я лиш пропоную звернути увагу на рішення міжнародних судів, зокрема американського, шведського і британського, судів до яких є довіра і рішення яких є однозначними… і побажати Юлії Володимирівні другого терміну.

Автор