Щодо обстановки на 6-му арсеналі ЗСУ неподалік м. Ічня Чернігівської області (фото, відео, брифінг) (оновлюється)

Увага! Телефони Гарячої лінії на базі Ічнянської райдержадміністрації

За інформацією Чернігівської ОДА, на базі Ічнянської райдержадміністрації організовано цілодобову роботу Гарячої лінії за номером (046)2-678-274, (046) 3-321-445.

Джерело

 

Генеральний штаб ЗСУ щодо обстановки на 6-му арсеналі

Станом на 7 годину ранку інтенсивність вибухів складає 2-3 вибухи на секунду.

До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му арсеналі залучено 1 штатний пожежний танк ГПМ-54, ще 4 пожежних танки заплановано та найближчим часом будуть доставлені та посилять заходи з локалізації. Також працює 1 автоцистерна на базі автомобіля КАМАЗ і дві автоцистерни на базі автомобіля МАЗ.

З Ічні та найближчих населених пунктів евакуйовано близько десяти тисяч осіб. Зокрема, особовий склад арсеналу, мешканці, які проживають на адміністративній території арсеналу евакуйовані в населений пункт Буди (за попередніми підрахунками близько 860 чоловік).

До евакуації населення залучено понад 20 автобусів Ічнянської районної державної адміністрації Чернігівської області та вживаються всіма службами у взаємодії з оперативним штабом скоординовані заходи для убезпечення як особового складу арсеналу, так і місцевих мешканців.

Жертв, поранених, травмованих та загиблих серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та місцевого населення немає, матеріальні збитки – уточнюються.

Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил України працює на місці надзвичайної події.

Просимо засоби масової інформації використовувати лише правдиву та перевірену інформацію.
Контактний телефон для довідок та уточнень (для громадян): (044) 454-46-69 – Відділ морально-психологічного забезпечення Озброєння Збройних Сил України.

Довідково: Як повідомлялось раніше, о 3 годині 30 хвилин надійшла інформація від начальника 6-го арсеналу, що в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області стався вибуху на технічній території. Масштаб уточнюється. Оперативно повідомлені всі відповідні служби та органи місцевої влади. Здійснюється евакуація людей. Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події.
Проводяться відповідні обмежувальні заходи по всій території Чернігівської області та вздовж державного кордону.

Джерело

 

Станом на 9:00 годину ранку інтенсивність вибухів значно зменшилась, спостерігається задимленість. Лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння.

Цивільних мешканців району евакуйовано до населених пунктів Іржевець, Парафіївка та Івангород.
За інформацією прес-служби ДСНС України, евакуйовано близько 12 тис. осіб. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила.

З 04 год. 22 хв. закрито повітряний простір в радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту призупинено.

О 05 год. 30 хв. отримано підтвердження про відключення електро- та газопостачання в населених пунктах, що попадають в зону можливого ураження.

До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му арсеналі залучено 1 штатний пожежний танк ГПМ-54, ще 4 пожежних танки заплановано та найближчим часом будуть доставлені та посилять заходи з локалізації. Також працює 1 автоцистерна на базі автомобіля КАМАЗ і дві автоцистерни на базі автомобіля МАЗ.

Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил України працює на місці надзвичайної події.

Просимо засоби масової інформації використовувати лише правдиву та перевірену інформацію.
Контактний телефон для довідок та уточнень (для громадян):
(044) 454-46-69 – Відділ морально-психологічного забезпечення Озброєння Збройних Сил України.

Джерело

 

Пожежний танк 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗС України прибув на 6-й арсенал.

Пожежний танк ГПМ-54 зі 169-го навчального центру

Пожежний танк #ГПМ54 зі 169-го навчального центру Сухопутні війська ЗС України прибув на 6-й арсенал для локалізації та гасіння пожежі на підсилення вже задіяної штатної пожежної та іншої техніки Збройних Сил України.Відео: Військове телебачення України

Gepostet von Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine am Dienstag, 9. Oktober 2018

 

Станом на 10 год. 30 хв. для локалізації та гасіння пожежі на 6-й арсенал прибув пожежний танк ГПМ-54 з 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України.

Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватись, спостерігається задимленість. Лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння.

Як повідомлялось раніше, цивільних мешканців району евакуйовано до населених пунктів Іржевець, Парафіївка та Івангород.

Жертв, поранених, травмованих та загиблих серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та місцевого населення немає, матеріальні збитки – уточнюються.

Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил України працює на місці надзвичайної події.

Джерело

 

На територію 6-го арсеналу прибули дві бойових машини розмінування.

Станом на 14 год. 00 хв. для локалізації пожежі на 6-й арсенал прибули дві бойові машини розмінування (БРМ) для підсилення штатної пожежної та іншої техніки Збройних Сил України.

Інтенсивність вибухів динамічно змінюється. На даний час – значно зменшилась, фіксується 1 вибух на хвилину. Враховуючи також фактор зменшення задимленості, оперативним штабом прийнято рішення про використання безпілотних літальних апаратів з метою аеророзвідки.

Джерело

 

Служба безпеки України у рамках своєї компетенції відпрацьовує версію про можливу диверсію

У зв’язку з надзвичайною подією поблизу селища Дружба Ічнянського району на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних Сил України на місце прибула слідчо-оперативна група Центрального апарату Служби безпеки України та керівництво Служби.

Здійснюється комплекс невідкладних слідчих (розшукових) дій.

Правоохоронці перевіряють кілька версій, зокрема, Служба безпеки України у рамках своєї компетенції відпрацьовує версію про можливу диверсію.

Також у межах порушеного військовою прокуратурою кримінального провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України управління СБУ в Чернігівській області здійснюватиме досудове розслідування.

Джерело

 

За фактом вибухів на території 6-го арсеналу Міністерства оборони на Чернігівщині відкрито кримінальне провадження

Військовою прокуратурою Центрального регіону України за фактом вибухів на території 6-го арсеналу Міністерства оборони на Чернігівщині розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу України.

На місці події працює група військових прокурорів на чолі з військовим прокурором Центрального регіону.

Досудове розслідування доручено слідчому відділу Управління СБ України в Чернігівській області. Процесуальне керівництво здійснює військова прокуратура Чернігівського гарнізону Центрального регіону України.

Джерело

 

Глава Уряду Володимир Гройсман, Голова ДСНС Микола Чечоткін та перший заступник Глави МВС Сергій Яровий відвідали пункт евакуації населення в смт Парафіївка

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Голова ДСНС Микола Чечоткін та перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Яровий відвідали один із пунктів перебування евакуйованого населення в с. Парафіївка, де поспілкувалися із людьми.

Нагадаємо, що станом на 11 годину, з зони можливого ураження було евакуйовано 12 тисяч 300 осіб.

Джерело

 

“В 16-ти кілометровій зоні будуть проведені роботи по очищенню від вибухонебезпечних предметів”, – Олег Мельчуцький

9 жовтня під час брифінгу приміщенні селищної ради Парафіївської ОТГ, Перший заступник Голови ДСНС Олег Мельчуцький зазначив, що протягом усього часу з моменту виникнення вибухів на території Арсеналу, підрозділами ДСНС ліквідовано 4 пожежі. Крім того, створено зведений загін піротехнічних підрозділів, який буде виконувати завдання з розчищення місцевості від вибухонебезпечних предметів.

“Стосовно дій підрозділів ДСНС, які зосереджені у місці надзвичайної ситуації, то від ДСНС залучено зведений загін у кількості 27 одиниць техніки та 100 чол. особового складу”, – сказав Олег Мельчуцький.

За словами Першого заступника Голови ДСНС, наразі в оперативному порядку піротехнічні підрозділи виконують завдання з розмінування.

“Працює 5 розрахунків і цього поки що достатньо”, – зазначив він. Олег Мельчуцький додав, що буде сформований загін у кількості 107 чол. особового складу.

“В 16-ти кілометровій зоні будуть проведені роботи з очищення території від ВНП, щоб населення могло повернутися до нормальних умов життя”, – повідомив Перший заступник Голови Служби.

Джерело

Оперативна інформація про пожежу та вибухи на території 6 арсеналу Міністерства оборони поблизу смт Дружба (станом на 14:00)

Станом на 14 годину, на території складу спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю.

Триває евакуація населення з зони можливого ураження. Евакуйовано 12 тисяч 300 осіб, залучено 35 автобусів.

В Ічнянському районі внаслідок відключення залишається без газопостачання 8 населених пунктів, без електропостачання 1 тис. 16 абонентів у 7 населених пунктах.

Пожежно-рятувальними підрозділами ДСНС ліквідовано 5 пожеж, продовжується гасіння 3 будівель, евакуйовано 7 осіб (з них 2 дітей), піротехнічними підрозділами відпрацьовано 9 заявок від місцевого населення. Роботи продовжуються.

Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила.

Для ліквідації наслідків залучено 163 од. техніки та 794 особи.

На місці тимчасового розселення евакуйованих працюють психологи ДСНС, які надають екстрену психологічну допомогу постраждалим.

Нагадуємо, що на базі Ічнянської райдержадміністрації організовано цілодобову роботу Гарячої лінії за номером (046)2-678-274, (046) 3-321-445.

Джерело

 

На Чернігівщині в районі вибухів поліція з рятувальниками евакуює людей та забезпечує безпеку громадян

Повідомлення, що в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області чути вибухи на технічній території військових складів, надійшло до поліції сьогодні о 3.30. За розпорядженням т.в.о. Голови Нацполіції В’ячеслава Аброськіна на базі Національної поліції розгорнуто Ситуаційний центр, який аналізує ситуацію та координує сили та засоби поліцейських. По тривозі піднятий весь особовий склад поліції Чернігівщини.

Для координації роботи поліції на місце виїхав заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич.

Оперативно повідомлені всі відповідні служби та органи місцевої влади.

По команді керівництва Нацполіції по тривозі піднятий весь особовий склад місцевої поліції. Їм на допомогу направленні поліцейські з прилеглих відділів та відділень поліції, а також спецпризначенні Києва та Київської області, групи швидкого реагування, вибухотехнічна служба та служби.

На місці надзвичайної ситуації знаходиться також керівництво поліції в Чернігівській області. Виставленні відповідні поліцейські пости.

Разом з рятувальниками здійснюється евакуація людей із найближчих до складів населених пунктів та райцентру. Тривають заходи щодо забезпечення безпеки громадян.

Джерело

 

Станом на 11.30 до поліції надійшло 37 повідомлень від мешканців Чернігівської області

 

Чотири з них – щодо виникнення пожеж в будівлях на околицях Ічні. Їх локалізовано. Також поліція перевірила три повідомлення щодо мародерства в Ічні та районі. Всі вони не підтвердилася. У зоні надзвичайної ситуації продовжують працювати поліцейські. Їхнє завдання – допомога людям та забезпечення правопорядку. На цьому наголосив т.в.о. Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін.

Сили та засоби всіх підрозділів, які працюють на місці, координують Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий та заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Відповідно до наказу Національної поліції України сьогодні, 9 жовтня, також у надзвичайний позаплановий режим діяльності перейшли ситуаційні центри Нацполіції та поліції Чернігівської області.

По тривозі піднятий особовий склад поліції Чернігівської області та особовий склад спецпризначенців Києва та Київської області. Відтак поліцейські Києва вже працюють на місці події.  Також на допомогу, для забезпечення та організації руху у зоні евакуації, прибули патрульні поліцейські з Сумської області. Крім того, до роботи на Чернігівщині будуть задіяні працівники поліції Полтавщини.

Ситуаційним центром відслідковуються всі повідомлення на 102. На даний час інформації щодо отримання громадянами тілесних ушкоджень не надходило.

Наразі визначено 14 сіл, які підлягають евакуації. Загальна кількість їхніх жителів – від 17 до 20 тисяч.

Станом на 11-ту годину з небезпечної зони евакуйовано 12,5 тисяч громадян. Зокрема, с. Августівка та смт Парафіївка. До евакуації залучені сили Національної поліції, Національної гвардії України, ДСНС та інші служби.

«Основна мета поліції – забезпечення та охорона громадського порядку саме в місцях, де іде евакуація місцевого населення. Також ми не маємо допустити фактів мародерства та інших правопорушень у відношенні до наших громадян, які постраждали від цієї ситуації», – підкреслив В’ячеслав Аброськін.

Наразі до поліції надійшло 37 повідомлень від громадян. Чотири з них – безпосередньо щодо виникнення пожеж в будівлях на околицях Ічні. Силами ДСНС ці пожежі були локалізовані.

Також до поліції надійшли три повідомлення щодо мародерства в Ічні та районі. Поліцейські перевірили цю інформацію – вона не підтвердилася.

Окрім того, на в’їздах та виїздах у 50-кілометровій зоні надзвичайної ситуації працюють групи реагування патрульної поліції. Рух транспорту обмежено.

Джерело

 

Пожежі на 6-му арсеналі передували чотири вибухи в різних місцях арсеналу – генерал-майор Радіон Тимошенко

Сьогодні, 9 жовтня, в прес-центрі Міністерства оборони України відбувся брифінг заступника начальника Генерального штабу генерал-майора Радіона Тимошенко щодо обстановки на 6-му арсеналі Збройних Сил України, розташованому неподалік міста Ічня, Чернігівської області.

Як повідомив генерал-майор Родіон Тимошенко, за доповіддю начальника 6-го арсеналу, 9 жовтня, близько 3 годині 25 хвилин черговий частини повідомив про 4 вибухи на технічній території арсеналу, внаслідок яких виникла пожежа. З метою гасіння пожежі начальник арсеналу оперативно застосував штатний пожежний танк ГПМ-54.

На місце події негайно вибула оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем ЗС України генералом армії України Віктором Муженком, яка організувала евакуацію військовослужбовців та цивільних осіб, що проживають на адміністративній території арсеналу та долучилась до евакуації населення з прилеглих населених пунктів.

На даний час здійснюються заходи щодо проведення розвідки осередків пожежі з метою її локалізації та гасіння. До цього залучено як особовий склад та техніка Збройних Сил України, так і особовий склад та техніка ДСНС України.

Також генерал-майор Радіон Тимошенко зазначив, що з метою розосередження, протягом останнього часу з арсеналу вивезено близько 50 відсотків боєприпасів із майданчиків зберігання до захищених сховищ інших арсеналів та складів.

З метою нарощування спроможності щодо охорони даного арсеналу додатково до воєнізованої охорони арсенал був посилений штатним батальйоном охорони. Крім того, до штату введено кінологічну службу, а також технічні засоби для боротьби з БПЛА.

Для встановлення причин та наслідків надзвичайної події на місце прибули слідча оперативна група CБУ та група прокурорів військової прокуратури.

Перевіряється кілька версій подій, зокрема Службою безпеки України – про можливість вчинення диверсії.
За даними оперативної групи Генерального штабу, за результатами опитування чатових встановлено, що пожежі передували чотири, майже одночасні, вибухи в різних місцях арсеналу.

Джерело

 

Триває локалізація надзвичайної події у Чернігівській області

Про це, з місця надзвичайної події повідомив начальник Управління комунікацій та преси МО України полковник Олексій Чернобай.

Станом на 14.00, осередки пожежі локалізовано. Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватись, над територією складів спостерігається задимленість, лунають поодинокі вибухи.

На місці надзвичайної події на 6-му Арсеналі працює оперативна група, яку очолює начальник Генерального штабу ЗС України генерал армії України Віктор Муженко та заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Ігор Павловський.

З метою локалізації пожежі на 6-й Арсенал для підсилення штатної пожежної та іншої техніки Збройних Сил України доставлено інженерну машину розгородження (ІМР), на місці пожежі працюють пожежні танки ГПМ-54.

Враховуючи також фактор зменшення задимленості, оперативним штабом було прийнято рішення про проведення аеророзвідку над місцем надзвичайної події.

Джерело

 

Міністерство інфраструктури сприяє у врегулюванні ситуації в Ічні

У зв’язку із пожежею та вибухами на території 6 арсеналу Міністерства оборони поблизу смт Дружба, Ічнянського району, Чернігівської області, задля безпеки польотів введено заборону на використання повітряного простору в радіусі 30 кілометрів.

Закрито рух для всіх видів транспорту на автодорогах Р-68 Талалаївка – Ічня – Тростянець – Сокиринці – /Н-07/ від Талалаївки в сторону Ічні і від Парафіївки в сторону Ічні; дорогу Т-25-27 Новий Биків – Ічня від перехрестя з дорогою Р-67 Чернігів-Ніжин-Прилуки-Пирятин в сторону Хаєнки-Монастирища-Ічні; закрито рух дорогою Т-25-24 Борзна-Ічня-Прилуки зі сторони Плисок в сторону Ічні і зі сторони дороги Н-07 до Ічні. Організовано маршрути об’їзду небезпечних зон.

Укрзалізниця закрила рух поїздів на трьох залізничних перегонах: Августівський – Коломійцеве, Августівський – Ічня та Коломійцеве – Прилуки. Зокрема, скасовано рух приміських поїздів №6333 Варваровка-Прилуки, №6334 Прилуки-Бахмач, №6335 Бахмач – Прилуки, №6336 Прилуки – Бахмач, №6337 Бахмач-Прилуки. Якщо ситуація не стабілізується до 2:30 ночі 10 жовтня, пасажирський потяг №61 Москва – Миколаїв на ділянці Бахмач-Прилуки проходитиме через м.Ніжин.

Через станцію Августівський 9 жовтня, згідно з графіком руху поїздів, передбачено курсування трьох пар приміських поїздів.

ПАТ «Укрзалізниця» підготовлено та надано пожежні потяги для локалізації пожежі на військових складах. При необхідності вже готовий пасажирський поїзд для евакуації населення з місця надзвичайної ситуації.

Заступник Міністра Юрій Лавренюк перебуває на оперативному контакті з керівництвом ДСНС, Міністерства оборони та в межах компетенції сприяє рятувальним службам щодо врегулювання ситуації в Ічнянському районі Чернігівської області.

Джерело

 

Заходи з ліквідації наслідків надзвичайної події на території 6-го Арсеналу триватимуть в цілодобовому режимі

Станом на 16.00, 9 жовтня, інтенсивність вибухів значно знизилась. Наразі фіксуються вибухи боєприпасів невеликих калібрів та набоїв до стрілецької.

Про це, з місця надзвичайної події повідомив начальник Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України полковник Олексій Чернобай.

За його словами, значне зменшення задимленості території дозволило оперативному штабу з ліквідації наслідків задіяти аеророзвідку над місцем надзвичайної події. Здійснюється моніторинг осередків займання.

На місці події працює три інженерні машини розгородження (ІМР) та три пожежні танки ГПМ-54. Завдяки роботі спеціальної техніки вдалося значно зменшити територію займання.

В шести населених пунктах працюють патрулі Військової служби правопорядку у ЗС України, з метою упередження можливих випадків мародерства, виявлення можливих залишків боєприпасів та проведення профілактики серед місцевого населення.

Начальник Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України полковник Олексій Чернобай підкреслив, що військовослужбовці ЗС України та інших військових формувань, які перебувають на місці надзвичайної події, працюватимуть в цілодобовому режиму до повної ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Джерело

 

Оперативний штаб з ліквідації наслідків надзвичайної події продовжує роботу на території 6-го арсеналу

Станом на 19 год. 00 хв. оперативний штаб із ліквідації наслідків надзвичайної події на чолі із начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем ЗС України генералом армії України Віктором Муженком продовжує роботу на території 6-го арсеналу.

За оперативною інформацією локалізовано 35 відсотків пожежі. Інтенсивність вибухів складає 1 вибух на 4-5 хвилин.

Загалом залучено до локалізації та ліквідації надзвичайної ситуації 230 військовослужбовців та 43 одиниці техніки пожежних та інженерних підрозділів Збройних Сил України. Зокрема: пожежні танки ГПМ-54, пожежні автомобілі, інженерні машини розгородження ІМР-2, безпілотні літальні апарати для аеророзвідки.

Налагоджена конструктивна взаємодія залучених сил та засобів від ЗСУ з підрозділами від ДСНС України, НГУ та Нацполіції України, особовий склад яких загальною чисельністю більше 500 осіб та 90 одиниць спеціальної техніки проводить першочергові рятувальні роботи в районі надзвичайної ситуації.

Повідомляємо, що всі військовослужбовці строкової служби були евакуйовані та не залучаються до ліквідації наслідків надзвичайної події.

Просимо засоби масової інформації використовувати лише правдиву та перевірену інформацію.
Контактний телефон для довідок та уточнень (для громадян):
(044) 454-46-69 – Відділ морально-психологічного забезпечення Озброєння Збройних Сил України.

Продовжуються проводитися відповідні обмежувальні заходи по всій території Чернігівської області та вздовж державного кордону України.

Джерело

 

Фото © ДСНС, Нацполіція, Міноборони, Мінінфраструктури

 

Автор