Президент вніс до Парламенту проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

Президент України Петро Порошенко вніс до Парламенту проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який було зареєстровано за номером 9055.

Проект підготовлений в тісній взаємодії з експертами Ради Європи, представниками професійної юридичної та адвокатської спільноти і був затверджений Радою з питань судової реформи.

Звіт експертів Ради Європи підтверджує відповідність положень законопроекту стандартам Ради Європи.

Метою законопроекту є приведення засад діяльності адвокатури у відповідність до кращих міжнародних стандартів, сприяння формуванню єдиної правничої професії та практичній реалізації в Україні принципу верховенства права, забезпечення ефективного захисту адвокатурою прав і свобод громадян.

Законопроект спрямований на зміцнення професійних прав та гарантій діяльності адвокатів, забезпечення високих етичних стандартів та якості правничої допомоги, доступ до адвокатської професії без безпідставного обмеження та корупційних ризиків, розвиток та функціонування адвокатського самоврядування на принципах саморегулювання та децентралізації в межах єдиної Національної асоціації адвокатів України.

Коментуючи вказаний законопроект, Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента України та координатор Ради з питань судової реформи, зазначив: «Це наступний крок на виконання Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів. Ухвалення цього законопроекту зміцнить адвокатуру, дасть можливість адвокатам ефективно використовувати свої права, гарантії діяльності та виконувати обов’язки на засадах дійсної, а не формальної рівності в судовому процесі. Водночас, значна увага приділяється дотриманню стандартів етики та якості в адвокатській діяльності та зміцненню адвокатського самоврядування. Загальна мета – більш ефективний захист прав і свобод громадян, що і є головним завданням адвокатури».

Джерело

Автор