На Рівненщині створять Нобельський національний природний парк (відео)

Сьогодні, 5 серпня 2018 року на засіданні Кабінету Міністрів України членами Уряду було схвалено  проект Указу Президента України про  створення  в Рівненській області нового природоохоронного об’єкту  – Нобельського  національного природного парку.

«В нинішні непрості часи створення нового природного парку, повірте,  величезний здобуток. Всі ці рішення – результат десятирічної роботи сотні природоохоронців, екологів, науковців, громадських активістів. Створення парку дасть можливість  зберегти  і відтворити унікальні природні комплекси Західного Полісся. Він буде  межувати з двома  об’єктами ПЗФ – НПП «Припять-Стохід» та Рівненським природним заповідником. Таке сусідство лише сприятиме розвитку  екологічного  туризму в Україні та  збереженню унікальної для цього регіону флори і фауни. Новий парк охопить цінні природоохоронні, наукові та рекреаційні ділянки та створить можливість для працевлаштування місцевого населення», – сказав  Остап Семерак

За словами міністра, до території національного парку буде включено  25 318,81 гектара земель державної власності, які надані  природному парку в постійне користування. Парк буде розташований в  Зарічненському  районі Рівненської області.

Міністр також відзначив, що більша частина території парку входить до складу об’єкта Смарагдової  мережі, що створена в рамках Бернської конвенції та межує з  об’єктами  мережі на заході.

«Смарагдова мережа – це міжнародна мережа, яка включає спеціальні природоохоронні території. І включення територій нового парку  до їх складу, підтверджує –  в світі вже давно визнали його унікальність і природну  цінність», – наголосив Міністр.

Остап Семерак також переконаний, що цей парк має ще й потужний рекреаційний потенціал, так через нього пролягає маршрут вузькоколійної залізниці «Антонівка-Зарічне», яка є найдовшою вузькоколійною залізницею Європи і вважається однією з візитних карток Рівненщини і туристичною родзинкою України.

Також до складу  новоутвореного парку включено озера Нобель, Млин, Острівське, Велике, які є перспективними об’єктами для активного екологічного туризму.

Міністр переконаний, що зміна управління територією парку з інтенсивного ведення лісового господарства на природоохоронне, призведе до зменшення обсягу рубок, а в майбутньому до відновлення природних ресурсів.

Нагадаємо, що  пріоритетом  Міністерства екології та природних ресурсів є розширення природно-заповідних територій України  до  середньоєвропейського показника розміру природно-заповідного фонду.

Переглянути фотоматеріали за посиланням : Засідання Кабінету Міністрів України. Схвалення Урядом проекту Указу Президента “Про створення Нобельського  національного природного парку”

Джерело

Відео © Сергій Момотюк

 

Автор