Помста чи правосуддя?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Євгенія Закревська – адвокат родин героїв Небесної сотні та постраждалих під час Революції Гідності. І ще людина, з думками якої я не завжди згоден, але читаю з інтересом. Пані Євгенія свого часу достатньо гостро відповіла Христині Бондаренко, Телеканалу ATR та іншим недорогеньким, коли ті заходилися вивалювати в лайні в’язня Геннадія Афанасьєва, після того як Геннадій насмілився мати власну думку, а не співати в тон зі зрадофілами. Пані Євгенія нерідко шпетить владу, але завжди по ділу. Вона ж лишається об’єктивною там, де справа неоднозначна. І мені подобається позиція людини, яка явно понад політикою, яка завжди на боці лише одної сторони – закону.

В листопаді 2017 р. пані Євгенія Закревська дала дивовижне інтерв’ю виданню «Української правди», яке в читачів УПячки викликало, скажемо так, стримане невдоволення, – це помітно по коментах. Що ж сказала пані Євгенія?

Наразі в судах по Небесній сотні та Революції Гідності велика кількість справ – буває по 5 слухань за день. До всіх треба приготуватися, ознайомитися з матеріалами…

Існуючий порядок розгляду справ сам собою страшенно розтягує час, і зробити з цим нічого не можна. У Святошинському суді столиці судді пішли на певну модернізацію порядку, справа пішла швидше. Від себе додам, дай, Бог, аби адвокати потерпілих через це порушення порядку потім не вимагали відміни вироку. В інших судах судді міняти порядок бояться. Тому й триває все повільно та не поспіхом.

Величезна проблема – некомплект суддів. Це справи затягує також. Я вже писав, некомплект суддів у нас в цілому по Україні – 20% від штатної чисельності. Значна частина суддів або недавні випускники вишів, яким банально бракує досвіду, або пенсіонери, які щось міняти та оновлювати просто не мають бажання. Зрілий юрист з досвідом працювати суддею, тобто за суддівську з/п, коли твої ім’я перманентно полоще в лайні преса, а в твої кишеню, гараж і ліжко лізе кожен громадський активіст, не хоче категорично. Адвокатом або юристом на фірмі працювати і спокійніше, і смачніше. Це – реальність.

Звісно, некомплектом суддів користуються адвокати та родичі звинувачуваних, – було би дивно якби відбувалося інакше.

Ще обставина, яка гальмує проведення суду, – реформа, яка триває паралельно.
«У нас перевантажені і не дуже компетентні в цілому правоохоронні органи. Реформи, які відбуваються, вибивають з колії звичайної роботи. Це просто важко, а в стадії реформ це додатково важко».
Наприклад, прокуратора наразі втрачає функції слідства. Кому передавати справи – незрозуміло. З іншого боку, суспільство потребує реформ.

Існує ще й об’єктивна причина того, що суд не триває швидко. Це сам характер справи, дуже складний юридичний процес. Злочин тривав довго – три місяці. Участь брало чимало осіб, було багато потерпілих, багато епізодів. А розглянути треба кожну особу і кожну ситуацію.

Пані Євгенія висловила невдоволення тим, що чимало учасників тих подій досі працюють в системі Нацполіції або поновилися через суд. І тут я з нею згоден, було б напевно краще, аби на період суду ці люди були відсторонені від роботи у МВС. Але… Процес триває кілька років. Відсторонити людей від виконання обов’язків на такий час, – це те саме, що їх звільнити, або платити їм з/п на шару. Є ще й така правда. Але хотілося б все таки почути з цього приводу думку керівництва МВС.

Проте. Попри побрехеньки зрадофілів, вироки по справах Майдану вже є, – по тітушках, по викраденням людей тітушками. Є вирок по беркутівцю за побиття. Тривають суди по інших епізодах і по інших винуватцях подій. На думку пані Євгенії, прискорювати події вкрай небезпечно:
«Можливо, для когось ці процеси здаються занадто довгими або нудними. Але без них ми не вийдемо і не зможемо прийти в нормальне життя. Це буде травма, яка буде себе проявляти постійно і може призвести до дуже поганих ситуацій».

А, на жаль, чимала кількість наших громадян воліють саме прискорення. Не правосуддя, а помсти. Пані Євгенія слушно зазначає, – європейське правосуддя цих людей не задовольнило б так само. А треба…

«Я впевнена, що в ситуації з Майданом потрібно саме правосуддя. Не політична воля, не розправи, і не помсти… Звичайні люди не розуміють цінності правосуддя, – навіщо, це так довго, ці всі процедури, – все і так зрозуміло. Давайте зараз от посадимо, і все буде добре. Не буде так добре. Ми маємо побороти дракона, і самим при цьому не перетворитися на дракона. Це найважливіше».

Повторюю. Все це говорить адвокат родин героїв Небесної сотні. Про це варто замислитися.

 

На заставці: Святошинський суд, листопад 2016 р. Допит потерпілих – батьків Романа Варяниці.
Фото © Євген Чебан / Facebook Євгенія Закревська

Автор