Омбудсмен здійснила візит до Київського СІЗО та поспілкувалася з ув’язненими бійцями роти «Торнадо» (фото)

Бійці роти «Торнадо» розповіли Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини про перевищення повноважень з боку працівників спецпідрозділів: зокрема, застосування до них фізичної сили та спеціальних засобів.

Під час спілкування з ув’язненими до Уповноваженого також надходили скарги на ненадання їм кваліфікованої медичної допомоги. Працівники медичної частини слідчого ізолятора в день здійснення моніторингового візиту до установи не здійснювали обхід взятих під варту осіб. Також ув’язнені посилалися на відсутність медикаментів в медичній частині СІЗО.

Зважаючи на це, зі слідчими було досягнуто домовленості про надання ув’язненим  необхідної кваліфікованої медичної допомоги від лікарів не з медчастини ізолятора. Питання надання медичних послуг іншими лікарями обговорюватиметься з Київською міською державною адміністрацією.

Також було виявлено, що в одного із ув’язнених, який утримується в камері № 154, не було постільної білизни. На вимогу Уповноваженого постільну білизну видали.

В’язні поінформували Уповноваженого про те, що всі речі які були у них вилучені, навіть ті, які не заборонено для зберігання та використання наказами Мін’юсту, досі не були їм повернуті.

Уповноважений і надалі триматиме ситуацію в ДУ «Київський слідчий ізолятор» на контролі.

Джерело

 

У ДУ «Київський слідчий ізолятор» є численні факти неналежного поводження з ув’язненими

Це виявив під час моніторингового візиту до Київського СІЗО працівник Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого.

Так, у камері № 185, яка розрахована на утримування 16 осіб, на час візиту перебувало 17 в’язнів,  ліжка яких розташовані впритул одне до одного, унаслідок чого у в’язнів відсутній особистий простір.

Крім того, у зазначеній камері не дотримано рівень штучного освітлення, стіни вкриті грибком, постільні приналежності перебувають у брудному стані. У камерному приміщенні не встановлено бачка із питною кип’яченою водою, що передбачено відповідною нормою, затвердженою наказом Міністерства юстиції України.

Під час візиту також встановлено, що у камері № 296  на стінах наявна пліснява, відсутня примусова вентиляція приміщення та відсутній бачок з питною кип’яченою водою. Засуджений скаржився також на те, що протягом 30 днів адміністрація установи не забезпечує його правом на миття у лазні.

Зі слів працівників установи, в’язні самостійно облаштовують у камерах засоби для миття, оскільки приміщення лазні понад рік, як вийшло з ладу через затоплення водою.

Також в ході візиту на території установи між корпусом для тримання жінок, медичною частиною та корпусом для тримання неповнолітніх виявлено загороджене сміттєзвалище, з якого тривалий час не вивозилось сміття. Внаслідок бездіяльності службових осіб установи на території закладу відчувається нестерпний запах гнилих продуктів харчування, а також є загроза виникнення інфекційних захворювань.

Крім того встановлено, що їжа з їдальні установи до корпусу для тримання засуджених доставляється в термосі, який в результаті тривалої експлуатації прийшов в непридатний стан.

Виявлені в ході візиту порушення свідчать про жорстоке чи таке, що принижує гідність, поводження персоналом установи із в’язнями і може бути розцінене як катування.

За результатами візиту направлено листи реагування до Міністерства юстиції України та прокуратури м. Києва.

Джерело