На тимчасово окупованій території АР Крим зафіксовано значне зменшення рослинності (фото)

Дані космічної зйомки свідчать про значне погіршення стану унікального рослинного світу Кримського півострова.  Недбале ставлення окупаційної влади Російської Федерації  до унікального природного середовища  у північній, центральній та східній частинах Автономної Республіки Крим може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії ґрунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові.

За  даними дистанційного зондування встановлено, що впродовж двох років індекс NDVI*, який застосовується для кількісної оцінки рослинного покриву, в деяких частинах АР Крим знизився до найнижчої позначки 0,3. Загалом у червні 2018 р. в порівнянні з аналогічним періодом 2016 р., зниження значення загального індексу NDVI по території АР Крим, склало – 23%. Загальне зниження кількості опадів у 2018 р. (у порівнянні з попередніми роками) також негативно вплинуло на стан рослинності на півострові.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України підкреслює, що  нехтування цими негативними явищами окупаційною владою Російської Федерації може призвести до знищення унікальних екосистем Кримського півострова – в тому числі до руйнації заповідних ландшафтів, ерозії ґрунтів, унеможливлення ведення традиційного сільського господарства.

Дії РФ в цьому контексті свідчать про те, що держава-окупант не зацікавлена в розвитку АР Крим з його природним потенціалом, а її безвідповідальність призводить до невідворотної шкоди навколишньому середовищу та збитків для цивільного населення, що проживає на цій території.

2016

2018

______________________________________________

*NDVI  (Normalized Difference Vegetation Index) – нормалізований відносний індекс рослинності – показник кількості активної біомаси, що отримується за даними за даними дистанційного зондування землі. NDVI розраховується на основі знімків, які мають спектральні канали у червоному (0,55-0,75 мкм) і інфрачервоному діапазоні (0,75-1,0 мкм).

Джерело