Зустрічі Петра Порошенка в рамках Саміту НАТО (фото)

Meeting of the North Atlantic Council at the level of Heads of State and Government with Georgia and Ukraine
Chairman’s statement on NATO-Ukraine following the meeting of the North Atlantic Council with Georgia and Ukraine at the Brussels Summit (англійською та французькою)

© NATO

 

Президент України зустрівся з Президентом Республіки Польща

У рамках робочого візиту до Брюсселя Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

Сторони обмінялися думками щодо низки питань двосторонніх взаємин та міжнародного порядку денного.

Були обговорені питання продовження діалогу у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам’яті українського та польського народів на території двох країн.

Президент України закликав польську сторону внести зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі у частині, що стосується інтересів України.

Було позитивно оцінено рішення Ради ЄС щодо продовження санкцій проти РФ на наступні шість місяців. Петро Порошенко подякував за незмінну підтримку Польщею суверенітету і територіальної цілісності України.

Президенти двох країн приділили також увагу подальшій координації дій з протидії російській агресії у контексті членства Республіки Польща у Раді безпеки ООН.

Сторони погодилися з важливістю подальшої мобілізації зусиль з метою протидії будівництву «Північного потоку-2».

Джерело

 

Президент України зустрівся з Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте

У рамках участі у роботі Саміту НАТО Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Глава держави подякував Прем’єр-міністру за солідарність та практичну допомогу Україні у протидії російській агресії, зокрема підтримку Нідерландами рішення ЄС продовжити санкції проти РФ до 31 січня 2019 р.

Президент привітав внесення до Спільної декларації Саміту Україна-ЄС від 9 липня 2018 року та висновків засідання Європейської Ради від 28 червня 2018 року заклику до РФ визнати відповідальність за авіакатастрофу малайзійського літака рейсу МН17. Марк Рютте привітав ратифікацію українським Парламентом Угоди про співпрацю в справі кримінального розслідування трагедії МН 17.

Петро Порошено закликав до тіснішої співпраці двох сторін у контексті непостійного членства Нідерландів у Раді Безпеки ООН у 2018 році, зокрема у питанні розгортання миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі та звільнення українських політв’язнів з російських тюрем.

Президент України запросив Прем’єр-міністра Нідерландів відвідати Україну з візитом.

Джерело

 

Президент України провів зустріч з Президентом Франції

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном у рамках робочого візиту до Брюсселя для участі у заходах Саміту НАТО.

Президенти обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та узгодили подальші кроки для забезпечення виконання Мінських домовленостей і запровадження миротворчої місії ООН. Визнали за необхідне активізувати переговорний процес у Нормандському форматі.

Президент України наголосив на важливості консолідації міжнародних зусиль для посилення тиску на РФ для невідкладного звільнення всіх українських політв’язнів, в тому числі Олега Сенцова, Романа Сущенка та Володимира Балуха.

Глава держави подякував за рішення ЄС продовжити економічні санкції до 31 січня 2019 року.

Президент України підтвердив запрошення Президенту Франції відвідати Україну з візитом, що мало б особливе значення у світлі відзначення Року французької мови в Україні, який стартує 3 вересня 2018 року.

Джерело

 

Автор