Офіційний візит Президента України до Республіки Сербія (фото, відео)

У Белграді розпочалася зустріч Президентів України та Сербії

Президент Петро Порошенко розпочав офіційний візит до Республіки Сербія.

Перед Палатою «Сербія» Главу Української держави зустрів Президент Республіки Сербія Александар Вучич.

Військовий оркестр виконав державні гімни двох країн. Глави держав оглянули стрій Почесної варти.

Після офіційної церемонії розпочалася зустріч «віч-на-віч» Президентів України та Сербії.

Також заплановані переговори делегацій та зустріч Петра Порошенка та Александара Вучича з представниками ЗМІ.

Джерело

 

Україна та Сербія збільшать термін безвізового перебування громадян у країнах з 30 до 90 днів протягом 180 днів – міжурядова Угода

 

У рамках офіційного візиту Президента України Петра Порошенка до Республіки Сербія було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про відмову від візових вимог для громадян від 31 травня 2011 року.

Документ було підписано у присутності Глав держав за підсумками українсько-сербських переговорів.

Головною метою Угоди є подальше спрощення поїздок громадян обох держав, що сприятиме розвитку туризму, інтенсифікації контактів в економічній, культурно-гуманітарній та інших сферах.

Угода передбачає збільшення терміну безвізового перебування громадян з 30 до 90 днів протягом 180 днів.

Угода укладається на невизначений термін і набирає чинності на 30 день з дати отримання останнього повідомлення про виконання сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Українська та сербська сторони також підписали Протокол між Державною фіскальною службою України і Митною адміністрацією Міністерства фінансів Республіки Сербія про співробітництво у сфері обміну статистичною інформацією.

Підписання документу дозволить поглибити двостороннє співробітництво та реалізацію положень Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про взаємну допомогу в митних справах від 5 березня 2010 року.

Протокол передбачає обмін даними митної статистики зовнішньої торгівлі, зіставлення цих даних та виявлення наявних розбіжностей, що сприятиме підвищенню достовірності статистичних даних країн, а також недопущенню, виявленню та припиненню порушень національного законодавства держав-сторін. Протокол передбачає запровадження прямої співпраці між компетентними органами сторін у сфері митної статистики.

Протокол набирає чинності з дати його підписання і укладається на невизначений строк.

Джерело

 

Україна розраховує на підтримку Сербії у питанні запровадження миротворців ООН на окупованих Росією українських територіях – Президент

Президент України Петро Порошенко подякував Сербії за підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави та висловив сподівання на підтримку сербською стороною запровадження миротворчої місії ООН на окупованих українських територіях.

«Ми дуже цінуємо абсолютно тверду позицію щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Включно з Кримом, який є українським. І ті зусилля, які ми докладаємо у спільній координації для того, щоб український суверенітет відновився над всіма окупованими Росією територіями, і щоб на українську землю прийшов мир», – сказав Петро Порошенко під час спільної з Президентом Сербії зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками двосторонніх переговорів в рамках офіційного візиту Глави Українсько держави до Республіки Сербія.

«Ми безумовно розраховуємо на підтримку Сербії у питаннях запровадження миротворчої місії з мандатом Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. Ми впевнені в тому, що чітка імплементація Мінських угод, включно з пріоритетом безпекового компоненту, є сьогодні безальтернативним шляхом принесення миру на українську землю»,- також підкреслив Президент України.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна поважає територіальну цілісність і суверенітет Сербії. «Ми не визнали Косово і виходимо з позиції, що проблема Косово повинна бути вирішена компромісним шляхом з урахуванням інтересів Сербії», – додав він.

В свою чергу, Президент Республіки Сербія Александар Вучич наголосив: «Хочу сказати, що так, як Україна підтримує територіальну цілісність Республіки Сербія, так і Сербія підтримує територіальну цілісність України. І ми вважаємо, що дуже важливо серйозно, відповідально і дуже добре працювати на розширення наших зв’язків».

Президент Сербії також наголосив на важливості поваги до Мінських домовленостей і зауважив, що вони мають бути важливою ланкою у налагоджені миру. «Дуже дякуємо пану Президенту за підтримку територіальної цілісності нашої країни», – сказав він.

Джерело

 

Президенти України та Сербії обговорили питання європейської інтеграції обох держав

Президент України Петро Порошенко та Президент Сербії Александар Вучич обговорили питання щодо європейської інтеграції обох держав. «Ще одна стратегічна мета, яка нас об’єднує, це європейська інтеграція», – зазначив Петро Порошенко під час спільного брифінгу з Президентом Сербії за підсумками переговорів.

Глава держави нагадав, що Україна підписала і ратифікувала Угоду про асоціацію, також запрацювала поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС. А рівно рік тому, з 11 червня був запроваджений безвізовий режим з Європейським Союзом. «Ми всіляко підтримуємо європейські та євроінтеграційні процеси, яких прагне народ Сербії і які відбуваються за лідерства Президента Вучича», – наголосив Петро Порошенко.

Президент України повідомив, що під час українсько-сербських переговорів було досягнуто домовленостей з Міністром європейської інтеграції Сербії про обмін досвідом, вивчення всіх можливих позицій, які дозволять прискорити рух до Європейського Союзу.

«І ми щиро бажаємо, щоб у 2025 році, подолавши всі перешкоди і знайшовши всі компроміси, Сербія стала членом Європейського Союзу», – зазначив Президент України.

Глава Української держави додав: «Можу наголосити, що така сама мета є і в українського народу. Більше 70% сьогодні підтримують європейську інтеграцію України».

«Нам надзвичайно важливо вивчити досвід Сербії у проведенні реформ. Ми домовились сьогодні швидко обмінюватись позитивними напрацюваннями, які є в наших Урядів. Мені надзвичайно імпонує той стиль, який ми запровадили в паном Александром у наших відносинах, для того, щоб швидко, без будь-якої бюрократичної тяганини вирішувати будь-які проблеми, які виникають між нашими країнами», – також підкреслив Президент України.

За його словами, підписання сьогодні двосторонніх договорів є яскравим тому свідченням. «Хочу наголосити, що лише декілька тижнів тому ми домовилися, що підпишемо Угоду, яка продовжує термін безвізового перебування громадян Сербії в Україні і громадян України в Сербії для того, щоб покращити контакти між людьми, спростити візити туристів, підприємців, культурних діячів. Для того, щоб наші народи краще пізнали один одного. І я впевнений, що той документ, який сьогодні підписаний дякуючи рішучим діям Президента Вучича і моїм, як Президента України, буде відігравати важливу роль», – зазначив Президент України.

Президент Республіки Сербія Александар Вучич, в свою чергу, запевнив у готовності його країни надавати допомогу Україні у питаннях європейської інтеграції. «Європейська інтеграція – також дуже важливе питання. І ми також будемо допомагати один одному на цьому шляху – все, що треба нам разом зробити в цьому напрямку», – зазначив він.

Джерело

 

Україна та Сербія нарощують обсяги взаємної торгівлі – спільна заява Президентів двох країн

 

В ході офіційного візиту до Республіки Сербія Президент України Петро Порошенко повідомив, що взаємний українсько-сербській товарообіг суттєво зростає. «В першому кварталі поточного року він зріс на 34% і складає дуже пристойну цифру», – сказав Петро Порошенко та висловив сподівання на розширення торгівельних позицій.

Глава Української держави закликав сербських підприємців, використовуючи малу приватизацію, нові приватизаційні конкурси, різке зростання якості інвестиційного клімату, вкладати гроші в Україну. Петро Порошенко нагадав, що Україна піднялася зі 153 на 76 місце в рейтингу Doing Business. «І це один з найбільших прогресів, який будь-яка країна демонструвала будь-коли», – додав він.

За його словами, перспективними напрямками для інвестицій в нашу країну є харчова промисловість, фармакологічна галузь, переробна та машинобудівна промисловість. Петро Порошенко висловив переконання, що цьому буде сприяти і завершення переговорів по створенню зони вільної торгівлі та прискорення вступу Сербії до Всесвітньої організації торгівлі.

Президент України також повідомив, що сьогодні під час українсько-сербських переговорів було домовлено про скликання найближчим часом двосторонньої міжурядової комісії.

«Ми домовилися, що лише по одній-двох позиціях, по зерну і по кукурудзі будуть заходи, які будуть захищати сербський ринок зі зрозумілих причин. По усьому решта – і це наша принципова позиція – ми прибираємо будь-які бар’єри. Лише вільна торгівля, лише відсутність будь-яких бар’єрів гарантує зростання товарообігу, гарантує зміцнення економічних зв’язків між нашими країнами», – наголосив Петро Порошенко.

Глава Української держави також повідомив про підписання документу, який має на меті ефективну боротьбу з корупцією. Мова йде про обмін даними між митними органами України і Сербії. «Для того, щоб ми мали «наскрізну» митну декларацію, для того, щоб не дозволяти тим, хто нечесний на руку, ухилятися від податків як в Україні, так і в Сербії. І підвищити ефективність боротьби з корупцією», – повідомив він. Петро Порошенко також зауважив, що подібні документи Україна має підписати з усіма основними своїми торговельними партнерами.

В свою чергу, Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що лише з 2017 року, після великого падіння, тільки зараз Україна та Сербія почали нарощувати обсяги торговельної співпраці. «І тут маємо дані щодо збільшення імпорту і експорту з обох сторін», – сказав він та висловив сподівання, що найближчим часом буде досягнута цифра в 1 млрд доларів.

«Я вірю, що незабаром у нас буде підписана Угода про вільну торгівлю між Україною і Сербією», – зазначив Президент Сербії та висловив готовність його країни активно працювати в цьому напрямку. При цьому він підкреслив, що Сербія має велику зацікавленість в розвитку торговельних та бізнесових відносин з Україною.

Джерело

 

В Сербії буде встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку – домовленості Президентів України та Сербії

 

«Я хочу подякувати пану Президенту за дуже важливу річ в питаннях нашої гуманітарної співпраці. Прямо зараз вирішили питання прискорення встановлення пам’ятника видатному українському поету – батькові української нації Тарасу Григоровичу Шевченку в Новому Саді. І я сподіваюсь, що під час наступного візиту ми зможемо спільно з паном Президентом відкрити цей пам’ятник», – повідомив Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу із Президентом Республіки Сербія в ході офіційного візиту до цієї держави.

Глава Української держави особливо відзначив, що сьогодні не існує жодних проблем у двосторонніх українсько- сербських відносинах. «Ми рішуче їх знімаємо. Ми рішуче розвиваємо двостороннє співробітництво в економічній, політичній, культурній, гуманітарній і безпековій сферах», – зазначив він.

«Я дуже ціную той внесок, який зробив пан Президент у розвиток наших відносин. Україна і Сербія насправді дуже близькі», – зазначив Петро Порошенко, додавши, що українська і сербська мови також дуже близькі, і він не потребує перекладу, коли говорить зі своїм сербським колегою.

Президент України також підкреслив важливість для українців якомога більше знати про Сербію: «Це те, що нас зближує. Ми домовилися створити комісію, яка буде вивчати спільні політичні події нашої історії, які будуть робити наші нації ближче одна до одної».

Петро Порошенко подарував Президенту Сербії книгу «Краткої історії України» виданої сербською мовою, яка «показує наскільки близькі сьогодні народи України та Сербії».

 

Президент України також висловив задоволення співпрацею в галузі освіти та повідомив, що відповідно до його рішення спільно з рішенням Міністерства освіти виділено низку стипендій для сербських студентів, які бажають навчатися в українських вишах.

«Ця практика відкривається і з боку Сербії. Також виділені перші стипендії для українських студентів, які збираються вивчати сербську мову та навчатися в сербських вищих навчальних закладах. Я думаю, що це буде легкий процес. Думаю, що це буде надзвичайно важливо», – підкреслив Петро Порошенко. Він також додав, що українсько-сербська співпраця охоплює різні сфери: від державної співпраці, культурної, гуманітарної, медичної, військово-технічної, і завершуючи різними формами міжпарламентського співробітництва.

Глава Української держави подякував за плідну програму його візиту. «Дуже важливо, щоб в наших двосторонніх відносинах було безхмарне небо і була ефективна координація між нами на багатосторонньому рівні», – сказав Президент України та подякував сербському народу та Президенту за гостинність, яка була продемонстрована до української делегації.

В свою чергу, Президент Сербії наголосив, що його країна «хотіла б бачити тут якомога більшу кількість українців, підприємців тут, у Сербії і щоб якомога більша кількість наших громадян відвідувала Україну – цю красиву країну». «Бо контакти міжлюдські, контакти між діловими людьми являють собою те, що може надзвичайно разюче збільшити і покращити нашу співпрацю в економіці і культурі», – сказав Александар Вучич.

Він висловив переконання в можливостях покращення сербсько-українського співробітництва. «Відповідно до цього ми вже розпочали переговори, ініціативи. Зокрема, ініціативу щодо відкриття нового, регулярного рейсу у напрямку Белград-Київ. Це справді буде сприяти налагодженню ділової діяльності між Україною та Сербією, між нашими дружніми народами», – повідомив Президент Сербії та додав, що 10134 туристів з України вже відвідали Сербію, а це на 10% більше, ніж минулого року.

«Ми бачимо зростання і віримо, що цей туристичний потік буде і надалі зростати. І ми також хочемо, щоб наші громадяни частіше відвідували Київ», – сказав Александар Вучич.

Він наголосив, що Сербія і Україна традиційно мають добрі і дружні відносини та констатував двостороннє бажання щодо розширення і політичного діалогу, і економічної співпраці.

«Сербія і Україна не мають відкритих двосторонніх питань, Сербія і Україна одна одну вважають дружніми країнами. Наші мови в слов’янській групі мов дуже подібні», – сказав Президент Сербії.

«Ми віримо, що незабаром в наших містах – Новому Саді, Белграді будуть і пам’ятники відомим українським літераторам. Що також культурна співпраця в різних галузях культури буде просуватися, і спортивна співпраця і також, відповідно, співробітництво в інших галузях», – зауважив він.

Джерело

 

Україна і Сербія правильне місце для інвестування – Президент на діловому форумі у Белграді

Президент Петро Порошенко в рамках офіційного візиту до Республіки Сербія разом з Президентом Сербії Александаром Вучичем взяв участь в українсько-сербському діловому форумі.

«Для мене велика приємність і честь зустрітися з представниками більше 100 компаній. Це демонструє великий інтерес, який Сербія має у співробітництві з Україною і Україна має у співробітництві з Сербією», – зауважив Глава держави.

Президент проінформував про впровадження реформ в Україні, зокрема макроекономічну стабілізацію і зростання ВВП, судову реформу, децентралізацію та розбудову інфраструктури, реформування енергетичного сектору, приватизацію, дерегуляцію. Окремо Петро Порошенко акцентував увагу на антикорупційних кроках, зокрема побудову антикорупційної вертикалі, прозорість системи державних закупівель тощо. Президент також повідомив, що планує завтра підписати Закон про валюту.

Глава держави також відзначив важливість підписаної сьогодні Угоди щодо продовження безвізових подорожей для сербів та українців з 30 до 90 днів. «Це не лише для туризму, а також і для бізнесу. Ми також полегшуємо обмін митною інформацією, що є важливим антикорупційним кроком», – додав він.

«Погоджуюсь з Президентом Сербії, що ми не обіцяємо нічого. Але ми дуже близькі до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Сербією», – додав Глава Української держави.

«Якщо ви запитаєте, яке є правильне місце і час для інвестування? То моя відповідь буде: перше – Україна, друге – Сербія. Можливо, Александар (Вучич – ред.) має іншу думку, хто перший і другий. Але точно – це є список країн, які мають широкі перспективи для бізнесу», – резюмував Петро Порошенко.

У свою чергу, Президент Сербії також відзначив інтерес бізнесу до українсько-сербського ділового форуму. За його словами, було домовлено на найвищому рівні сприяти інвесторам двох країн. «Сьогодні з Президентом обговорювали перешкоди на шляху до Угоди про вільну торгівлю. І ми будемо працювати над їх ліквідацією», – зауважив він.

Александар Вучич висловив сподівання на покращення економічного співробітництва між країнами, відзначивши потенціал. «Прошу, щоб цей візит пана Порошенка став початком до інтенсивного покращення і розширення нашої економічної співпраці», – звернувся Президент Сербії до сербських та українських інвесторів.

Джерело

 

Президент України закликав сербський парламент визнати Голодомор геноцидом українського народу

Президент України Петро Порошенко у рамках офіційного візиту до Белграду провів зустріч з Главою Народної Скупщини Республіки Сербія Маєю Гойкович.

Президент України та Глава Народної Скупщини Сербії обговорили міжпарламентську співпрацю, зокрема в рамках парламентських асамблей. Сторони погодились з важливістю неухильного дотримання принципів суверенітету та територіальної цілісності обох країн та запобігання випадкам порушень цього принципу.

У цьому зв’язку Президент України відзначив, що візит окремих сербських депутатів до окупованого Росією Криму є неприйнятним.

Співрозмовники відзначили важливість пожвавлення міжпарламентського діалогу.

Президент України запросив Спікера відвідати Україну з візитом.

Петро Порошенко закликав сербський парламент визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Сербія

Президент України Петро Порошенко у рамках офіційного візиту до Белграду провів зустріч з Прем’єр-міністром Республіки Сербія Аною Брнабич.

Сторони обговорили перспективи економічного співробітництва. Відзначили позитивну динаміку росту двостороннього товарообігу. Домовились провести ближчим часом шосте засідання Міжурядової українсько-сербської Комісії з питань торговельного, економічного та науково-технічного співробітництва.

Глава держав привітав прогрес Сербії у перед-вступних переговорах з ЄС та підтвердив готовність до завершення переговорів щодо укладення двостороннього протоколу про вступ Сербії до СОТ.

Було домовлено докласти спільних зусиль для завершення підготовки низки двосторонніх угод, зокрема про соціальне забезпечення, туризм, реадмісію, судноплавство внутрішніми водними шляхами, морське торговельне судноплавство тощо.

Президент України та Прем’єр-міністр Сербії приділили значну увагу посиленню співпраці у сфері європейської інтеграції та важливості обміну досвідом з питань поступової інтеграції до Цифрового ринку та Енергетичного Союзу.

Джерело

 

Президент у Белграді поклав вінок з квітів до пам’ятника Невідомому герою

Президент Петро Порошенко в рамках офіційного візиту до Республіки Сербія взяв участь у церемонії покладання вінка з квітів до пам’ятника Невідомому герою.

Пам’ятник встановлено в пам’ять про громадян Югославії, які загинули під час першої (1912-1913 рр.) та другої (1913 р.) Балканських воєн, а також в роки Першої світової війни (1914-1918 рр.).

Монумент розташований над братською могилою на п’яти вертикальних гранітних блоках, в оточенні каріатид накритих дахом.

Глава держави також зробив запис у Книзі жалю біля пам’ятника Невідомому герою.

Джерело

 

Президент України провів зустріч з Патріархом Сербської православної церкви Іринеєм

 

 

Президент України Петро Порошенко в рамках офіційного візиту до Белграду провів зустріч з Патріархом Сербської православної церкви Іринеєм.

Глава Української держави закликав Патріарха Сербської православної церкви молитися за мир і наголосив на підтримці територіальної цілісності Сербії.

Петро Порошенко висловив сподівання, що Сербська православна церква, як одна з найстаріших у християнському православному світі – підтримувала і буде підтримувати Україну.

Джерело

 

 

Автор