На конкурсі проектів Музею Революції Гідності перемогли архітектори з Німеччини (фото)

“Конкурс на Музей Героїв Небесної Сотні проведений на високому міжнародному рівні та є зразком того, як реалізовувати проекти такого масштабу” – Євген Нищук

Сьогодні, 28 червня в Міністерстві культури України відбувся брифінг, присвячений підведенню підсумків ІІ стадії Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності » (м. Київ).

Міністр культури України Євген Нищук відзначив високий якісний рівень організації проведення конкурсного процесу, який тривав майже рік та є безпрецедентною практикою для України, у тому числі і для державних органів.

«Разом з партнерами, командою організаторів та тісній співпраці з родинами Героїв Небесної Сотні ми провели конкурс на високому міжнародному рівні, що є зразком того, як реалізовувати проекти такого масштабу . Під час всього процесу, попри дискусії та різні думки ми мали налагоджену, практичну та професійну роботу, яка є непідкупною, принципово відкритою і незаангажованою», – говорить Євген Нищук.

«Сам процес організації та проведення конкурсу є практично взірцем того, як ми в подальшому працюватимемо над подібними проектами. Результат конкурсу – консолідоване рішення, яке має велике професійне підґрунтя з усвідомленням великої відповідальності, яка на нас покладається. Адже Музей Героїв Небесної Сотні – саме те місце, яке є символом доленосних подій, що змінили сучасну історію, сучасної європейської України».

Організатор конкурсу Бенжамін Хоссбах [phase eins]. (Німеччина) розповів про перебіг ІІ стадії відкритого архітектурного конкурсу. За його словами, процес втілення в життя проекту Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні розпочато, що ще більше стимулювало і пришвидшило процедуру конкурсу в номінації «Музей Героїв Небесно Сотні».

«Особливо хочу відмітити, що автори проектів Музею враховували концепцію авторів проекту Меморіалу в своїх ідеях та архітектурі», – наголосив Бенжамін Хоссбах.

«Автори шести проектів, відібраних до другого етапу конкурсу були запрошені знову до Києва у березні на колоквіум учасників, у рамках якого ще глибше ознайомились з особливостями проекту та мали можливість ще глибше проробити свої проекти з урахуванням тих чи інших правок та зауважень».

Він також повідомив, що з усіма 12 проектами поданими на архітектурний конкурс, а це авторські роботи з Парижу, Мюнхена, бюро з Києва, Іспанської агенції та інших країн буде можливість ознайомитись під час виставки в Будинку Архітектора.

Голова Міжнародного журі конкурсу, заслужений архітектор Німеччини Матіас Зауербрух представив проект архітектора Ліни Готме (Lina Ghotmeh) (Париж, Франція), який отримав

З премію відкритого архітектурного конкурсу у номінації 2 «Музей Революції Гідності».

«Концепція цього проекту полягає в тому, щоб подати Музей, як скелю. Таким чином він стає продовженням шляху Пам’яті, який починається з Майдану, вверх по Алеї Героїв Небесної Сотні по якому ви матимете змогу потрапити на пішохідний дах. Цей дах є ландшафтним продовженням проекту. Є звичайний вхід на першому поверсі і журі доволі високо оцінили цей проект, адже це місце відкрите для людей. Нажаль, на переконання журі, в цьому проекті не прочитується символізм, який відображав би ідею і дух Майдану», – зазначив Матіас Зауербрух.

Генеральний директор «Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності» Ігор Пошивайло, розповідаючи про концепцію проекту архітекторів Антона Олійника та Олексія Пахомова (Київ, Україна), який отримав 2 премію конкурсу, відзначив, що це архітектурне рішення захопило велику кількість членів журі, бо є незвичним, експериментальним та новаторським.

«Одна з веж передбачала тактильне відчуття температур подій Революції Гідності, в цій вежі мало б бути холодно, некомфортно. Всі будівлі музейного простору цікаві, функціональні архітектурно. Але, саме через побоювання – наскільки він впишеться в складну містобудівнику ситуацію в центрі Києва проект зайняв друге місце», – розповідає він.

Першу премію отримав та став переможцем конкурсу в номінації 2 «Музей Революції Гідності» за результатами засідання міжнародного повноважного та незалежного журі – проект архітекторів: проф. Яна Кляйхуса (prof. Jan Kleihues) та Йоханеса Кресснер (Johannes Kressner) (Берлін, Німеччина).

«Ми назвали цей проект – своєрідним українським акрополем. Це місце стане лаконічним, легким, але сповненим великим сенсом. Проект перегукуватиметься з меморіальною частиною внизу – це лавина, лава хлопців, які тримали «першу лінію», коли захищалися від «Беркуту». Це лава, яка дала можливість зберегти нам містечко Свободи», – розповідає Міністр культури Євген Нищук.

«Концепція і архітектура проекту – переможця надає можливість мешканцям та гостям міста в прямому сенсі піднятися будівлею, піднятися похилим пандусом аж до даху. Нагорі відкривається прекрасний вид на Майдан і складається враження володіння простором, володіння місцем. Завдяки такому розташуванню, коли відбуватимуться екскурсії всередині самого Музею, буде змога бачити весь маршрут», – додав Матіас Зауербрух.

Дружина Героя Небесної Сотні Тамара Швець поділилася своїми відчуттями та враженням від проведення підсумкового конкурсу, почесним гостем якого вона була.

«Під час обговорення кожного проекту, члени журі демонстрували нам весь об’єкт та його зображення, що було надзвичайно вражаюче та переконливо. Я щиро дякую, що ви створили таку атмосферу і допомогли всім присутнім побачити і відчути ті архітектурні творіння які були представлені на конкурсі. А ще я хочу подякувати переможцям конкурсу,   адже ваша робота свідчить про ваше ставлення до проекту з чистою душею і чистим серцем. Це дуже світла будівля, яка відображає те світло, за яке наші хлопці йшли завойовувати у майбутнє. Сподіваюся, що завдяки Музею ми будемо відчувати тепло і сяйво їхніх душ», – говорить Тамара Швець.

«Цей рік був надзвичайно цікавим досвідом для нас. Це вперше ми, представники родин Героїв Небесної Сотні, представники поранених, працювали з журі міжнародного конкурсу. Перший етап – Меморіал, його основна ціль вшанування пам’яті про Героїв, які поклали свої життя за Свободу та Гідність нашої країни. А Музей, на мою думку, має в першу чергу говорити про майбутнє. Це має бути Храм майбутньої України , щоб він виконував не лише функцію музею, але й місця, де народжуються нові ініціативи, нові ідеї. Тому що найкращою пам’яттю для Героїв Небесної сотні та Героїв українсько-російської війни будуть реальні зміни в країні. Приміщення музею має бути місцем куди хочеться прийти, має бути місцем, де можна зустрітись з друзями, щоб обговорити нові ідеї і я сподіваюсь, що проект переможця дозволить реалізувати це», – розповідає Голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» Володимир Бондарчук.

Джерело

 

“Проект Музею Революції Гідності стосується одночасно минулого і майбутнього” – переможці конкурсу в номінації “Музей Революції Гідності”

Під час брифінгу, присвяченого підведенню підсумків ІІ стадії Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності » (м. Київ), переможці конкурсу архітектори проф. Ян Кляйхус (prof. Jan Kleihues) та Йоханес Кресснер (Johannes Kressner) (Берлін, Німеччина) розповіли про свій проект.

«Для нас була велика честь брати участь у цьому конкурсі. Взагалі, проведення цього конкурсу свідчить про те, що українці відкрита нація до світу. Суть проекту Музею Революції Гідності стосується одночасно минулого і майбутнього», – розповідає Ян Кляйхус.

«Ми з Йоханнесом були свідками подій, коли Берлін був поділений на східний та західний, і напевно, якби не трапилась ця революція, ми б не мали того, що ми маємо зараз. Тому ми з великою повагою, пропустивши крізь себе особистий досвід, поставилися до процесу розробки архітектурного проекту Музею вашої Революції».

За словами архітекторів, в своїй роботі вони намагалися максимально гармонійно поєднати Музей та Меморіал.

«Це поєднання полягає у відображенні ніш, які згодом будуть розташовані по Алеї Героїв Небесної Сотні, де будуть міститися пам’ятники, які люди самі виготовляли на честь загиблих Героїв. Особливо приємно усвідомлювати те, що ідея, яку ми намагалися закласти була прочитана членами журі під час оцінки проекту, зокрема, це ідея похилого пандусу , який в результаті перетворює музей на фінальну точку шляху Пам’яті», – говорять автори.

Джерело