Робоча поїздка Марини Порошенко до Дніпропетровської області (фото)

Марина Порошенко відкрила у Дніпрі перший в Україні інклюзивний парк

Дружина Президента Марина Порошенко у місті Дніпро відкрила перший в Україні інклюзивний парк, який розташувався у сквері Героїв. Ідея його створення народилася під час робочої поїздки Першої леді в Дніпропетровську область 27 грудня 2017 року. Тоді було відкрито Інклюзивно-ресурсний центр у Солонянській школі № 1.

Після започаткування роботи ресурсного центру розпочався етап розробки проекту інклюзивного парку та його втілення у життя.

За словами Марини Порошенко, інклюзивний парк – це парк рівних можливостей для всіх дітей без винятку. На території парку розташовані ігрові елементи з пандусами та без гострих кутів, під ногами – м’яке екологічно чисте покриття, що не ковзає. Для дітей із порушеннями зору – таблички із написами шрифтом Брайля і тактильна плитка.

У парку є гойдалки, на які можна заїжджати на інвалідному візку, незвичні будиночки, каруселі, гірки, лабіринт. Також деякі ігрові елементи сприяють розвитку координації та мислення малечі. Сенсорні панелі допоможуть вивчити кольори, предмети, у тому числі і англійською мовою.

Окрім того, у парку є місця для відпочинку облаштовані кріслами-мішками, гамаками. Відпочивати можна і просто галявинах, на траві. За допомогою електронного фортепіано й барабану відвідувачі зможуть створювати власні ритми й мелодії.

Автором проекту інклюзивного парку став дніпровський архітектор Сергій Дербін у співпраці з Фондом Порошенка. Обладнання, встановлене в парку, українського та закордонного виробництва. Загальна кошторисна вартість – 21 млн грн. фінансування робіт проводилось із обласного бюджету.

Джерело

 

Дружина Президента у Дніпрі презентувала проект будівництва Малого групового будинку для дітей-сиріт

У рамках робочої поїздки до Дніпропетровської області дружина Президента України Марина Порошенко разом із Головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентином Резніченко презентувала проект будівництва Малого групового будинку. Проект був розроблений за співпраці Фонду Порошенка, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та дніпровських архітекторів.

Згідно з проектом, це одноповерховий заклад соціального захисту для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі й дітей з інвалідністю. Головна мета створення такого проекту – створити умови, наближені до сімейних, для дітей, які будуть проживати у такому будинку.

Наразі в Україні діють 48 інтернатних закладів, у яких проживає 5 тисяч сиріт. Із них 2 тисячі – діти, половина з яких – це особи з інвалідністю.

На сьогодні усиновлення є одним із пріоритетів для України. Для його реалізації у січні 2018 цього Президент України Петро Порошенко підписав Указ про захист прав дітей-сиріт. Зокрема, у Державному бюджеті цього року передбачено витрати для будівництва малих групових будинків та дитячих будинків сімейного типу в розмірі 277 млн грн.

За словами Марини Порошенко, за розробленим проектом планується збудувати 6 осель на Дніпропетровщині. Також ще 7 регіонів України вже готові долучитися до нашої ініціативи, виділити землю та збудувати 14 таких будинків у своїх областях.

Згідно з проектом, планування Малого групового будинку розраховане на проживання десятьох дітей. Для цього передбачено 5 спальних кімнат – по двоє дітей. А також вітальня, яка поєднана з кухнею та обіднім залом. Кімната для зберігання сезонного одягу та взуття, пральня. Для вихователів передбачена окрема кімната. Площа будівлі – 268 кв. м. Прибудинкова територія – площею 3 000 кв. м. На ній передбачено облаштування дитячого майданчика з тренажерами та зоною відпочинку. Крім того, у будинку облаштовано технічні приміщення для опалювання та зберігання продуктів.

Джерело

Автор