Серіал “Мийка”. Серія №4 “Згвалтований геплан”

Филипп Духлий

Через Бровари фактично проходить траса на Чернігів. Так, є офіційна об’їзна і все таке, але через недбальство місцевої броварської поліції та місцевої влади через Бровари шурує майже весь транзитний потік.

І це не випадковість. Транзитний транспорт – це додаткові гроші. Для мийок, заправок, кафешек. Це додаткове навантаження на дороги і необхідність їх постійно ремонтувати, це збільшення вартості землі вздовж магістральних вулиць.

Саме керуючись цим, броварська міська влада в 2012-2015 роках (та сама, що і зараз) перевела землі вздовж магістральної вулиці Київської з рекреаційних земель загального користування та сільгоспземель в землі транспорту з розміщенням на них мийок та заправок, тим самим даючи дозвіл на знищення зелених насаджень, які там були.

Але це було зроблене всупереч будівельним нормам. Подивіться на існуючі планувальні обмеження. 3 та 4 – це заправки із санітарно-захисними зонами. 2 – це житловий район (сельбищна територія). 1 – зелені насадження, які зараз повністю знищені.

“Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів” (173-96) вказують:
5.13. Територія санітарно-захисної зони має бути розпланованою та упорядкованою. Мінімальна площа озеленення санітарно-захисної зони в залежності від ширини зони повинна складати: до 300 м – 60%, від 300 до 1000 м – 50%, понад 1000 м – 40%.
З боку сельбищної території необхідно передбачати смугу дерево-чагарникових насаджень шириною не менше 50 м, а при ширині зони до 100 м – не менше 20 м.

Більше того, Генеральний план Броварів вказує, що на ділянці 1 повинні бути зелені насадженя!

В той же час, ЖОДЕН офіційний документ Броварської міської ради, Виконавчого комітету, Голови Броварів та Головного архітектора не враховує пряму норму правил забудови поселень. Їх тупо ігнорують.

20 метрів зелених насаджень між санітарно-захисними зонами та житловим районом не передбачені ні детальним планом територій, ні містобудівними умовами, ні проектами забудови.

Вже п’ятий рік в Броварах йде систематичне порушення прав мешканців міською владою, і замість того, аби вирішити це питання, вони… видають дозвіл на вирубку дерев. І всім начхати. Держархбудконтролю, екологічній інспекції, проектній організації, поліції, прокуратурі. Всім. Зайві рухи – зайва робота.

Боротись за свої права можна і треба. Нікому ви не потрібні.