Український Банкнотно-монетний двір буде виробляти гроші на експорт (фото)

Голова Національного банку України Яків Смолій та президент компанії Crane Currency Аннемарі Уотсон 22 червня 2018 року підписали Договір про співпрацю у галузі виготовлення грошових знаків.

Договір підтверджує спільне бачення перспектив майбутнього співробітництва між Національним банком та Crane Currency.

Це стало важливим кроком у встановленні тривалих ділових відносин, а також дало поштовх для закріплення позицій Банкнотно-монетного двору Національного банку України, як виробника, на світовому ринку захищеного паперу та грошових знаків.

“Національний банк пишається тим, що такий потужний, глобальний виробник банкнотного паперу, банкнот та технологій захисту грошей, як компанія Crane Currency, зацікавлений у співпраці з нами. Наш Банкнотно-монетний двір має повний цикл виготовлення грошей, від розроблення дизайну до виробництва захищеного паперу та, власне, друку банкнот. У кооперації з Crane Currency ми готові запропонувати увесь свій досвід та виробничі потужності для виготовлення грошових знаків на замовлення інших країн”, – зазначив Голова Національного банку України Яків Смолій.

Документ має на меті врегулювання ділових відносин між Національним банком та компанією Crane Currency, що дає змогу розміщення іноземних замовлень на виробничих потужностях українського Банкнотно-монетного двору.

Водночас основним пріоритетом для Банкнотно-монетного двору є виробництво національної валюти, банкнотного паперу для неї та вітчизняних цінних паперів.

“Під час минулорічного візиту я була вражена сучасною технічною базою та технологічними можливостями і професійними якостями працівників Банкнотно-монетного двору, – зазначила президент компанії Crane Currency Аннемарі Уотсон. – Тому я сподіваюся, що цей договір стане основою для розширення спільних довгострокових проектів”.

Довідково: Crane Currency сьогодні є відомою світовою компанією і надійним партнером більш ніж 50 центральних банків (США, Великобританії, Швеції, Мексики, Нігерії, Малайзії, Індії та інших), яким постачає захищені банкноти, банкнотний папір та захисні елементи. Зокрема Crane Currency майже 140 років постачає банкнотний папір для виготовлення валюти Сполучених Штатів Америки.

Комбінованій досвід Crane Currency в області дизайну, виробництва паперу і друку, а також довгострокових партнерських відносин з центральними банками багатьох країн світу налічує понад 200 років.

Компанія − лідер у галузі передових технологій мікрооптики, що дає їй можливість застосовувати у своїй продукції низку візуальних ефектів для підвищення рівня безпеки та суспільної довіри до грошових одиниць.

Банкнотно-монетний двір Національного банку України сьогодні на 100% забезпечує потребу української держави у виготовленні власної грошової одиниці: банкнот, розмінних та обігових монет, а також бланків цінних паперів, державних нагород та великого асортименту сувенірної монетної продукції.

Потужності Банкнотно-монетного двору дають змогу забезпечувати не лише внутрішні потреби України, але й виготовляти продукцію для інших держав.

Річна потужність виробництва становить 1.8 млрд банкнот (як для внутрішніх, так і для зовнішніх замовлень), 1.2 млрд обігових монет, близько 1 млн пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів, 3 500 тонн банкнотного та захищеного паперу, а також близько 200 тис. державних нагород (орденів, медалей, нагрудних знаків до почесних звань України, нагрудних знаків лауреатів державних премій України).

Джерело