ГПУ скерувала до суду обвинувальний акт стосовно екс-голови правління «Надра України» ще у травні 2018 (відео)

Генеральною прокуратурою України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою екс-голови правління НАК «Надра України», у якому складено та прокурором затверджено обвинувальний акт, який 08.05.2018 скеровано до суду для розгляду по суті. Про це повідомили заступники Генерального прокурора Є.Єнін та А.Стрижевська, коментуючи певні заяви у ЗМІ навколо кримінального переслідування зазначеного екс-посадовця в Україні, а також зустрічі з ним представників Генеральної прокуратури України.

 

«Перш за все, ми б хотіли повністю відкинути будь-які твердження про нібито таємний чи неформальний, чи неофіційний характер зустрічі з ним. Зазначена поїздка відбувалась у формі офіційного відрядження, що підтверджено всіма потрібними документами», – наголосив Є.Єнін та додав, що метою зазначеної поїздки було проведення зустрічі з підозрюваним у рамках кримінального провадження, який постійно перебуває на території Держави Ізраїль, і перевірка його готовності до співпраці зі слідством. Як зазначив Є.Єнін, ініціатива щодо зазначених контактів походила безпосередньо від екс-голови правління НАК «Надра України», який передав зазначене прохання представникам Генеральної прокуратури через своїх представників, мотивуючи це бажанням співпраці зі слідством.

Так, у ході зустрічі була озвучена позиція ГПУ щодо ключових елементів співробітництва підозрюваного зі слідством, а саме визнання вини, відшкодування збитків (в межах, визначених експертизою), дача викривних показів щодо інших співучасників. Саме такою залишається позиція ГПУ і на даний момент.

КПК України дозволяє укладення угоди на будь-якій стадії процесу і будь-яка можливість укладення угоди має бути використана.

Водночас, за результатами відрядження стало зрозуміло, що підозрюваний на той період часу не був готовий до співпраці, а лише намагався затягнути процес. У зв’язку з чим було прийнято рішення про недоцільність подальших перемовин про співпрацю зі слідством та необхідність ініціювання процедури спеціального досудового розслідування стосовно екс-голови правління НАК «Надра України» (після отримання результатів експертизи про визначенні суми збитків), що й було зроблено.

Заступники Генерального прокурора зазначили, що всі закиди «про затягування термінів розслідування через буцімто досягнення якихось позапроцесуальних домовленостей» є абсолютно необґрунтованими. Хронологія подальших процесуальних дій ГПУ свідчить про відсутність будь-яких необґрунтованих пауз в її діях щодо подальшого розслідування кримінального провадження відносно зазначеного екс-посадовця:

– листопад 2016 – відрядження представників ГПУ до Держави Ізраїль;
– 24.12.2016 – пред’явлення остаточної підозри екс-голові правління НАК «Надра України»;
– лютий – березень 2017 – винесення підозр іншим співучасникам злочину;
– квітень 2017 та жовтень 2017 – отримання результатів експертиз, що підтвердили вчинення економічних збитків підозрюваним та його спільниками;
– 28.02.2017 – звернення до Печерського суду для отримання згоди на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно екс-голови правління НАК «Надра України»;
– 22.11.2017 – отримано дозвіл суду на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно екс-голови правління НАК «Надра України» (аж через 9 місяців);
– 04.01.2018 – завершення досудового слідства стосовно зазначеної особи;
– 18.01.2018 – відкриття матеріалів стороні захисту;
– 08.05.2018 – обвинувальний акт стосовно екс-голови правління НАК «Надра України»та інших співучасників за ознаками ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ст.366, ч.3 ст.358 КК України скерований до суду для розгляду по суті.

«Ані на етапі досудового розслідування, ані на сьогоднішній момент кваліфікація дій зазначеного екс-посадовця не зазнала жодних змін. Як було сформовано в остаточній підозрі, підписаній у 2016 році, так і в матеріалах обвинувального акта фігурує ч. 5 ст. 191, ч. ст. 209, ст. 358 та ст. 366 КК України», – підкреслив Є.Єнін.

А.Стрижевська наголосила, що зазначені «викиди» інформації зумовлені спробами фігурантів кримінального провадження уникнути притягнення до юридичної відповідальності, дискредитувати ГПУ, а також натиснути на суд. «Це спроба дискредитації Генеральної прокуратури, спроба дискредитації як слідчої роботи, так і прокурорської роботи. А щодо даного конкретного кримінального провадження, то, оскільки воно перебуває в суді і буде призначено для розгляду по суті, ми вважаємо, що це є тиском на суд з метою применшити свою відповідальність або уникнути кримінальної відповідальності шляхом дискредитації правоохоронного органу – органу досудового розслідування», – констатувала А.Стрижевська.

Джерело