ДПСУ, скажіть, що це жарт?

Віталій Гайдукевич

Ніщо не віщувало сюрпризів, або не вір очам своїм.

Розкажу я одну історію, про Божу росу та прикордонників.

Спершу загадка: що Ви бачите на беретах стражів кордону на цьому відео?

У Черкасах сьогодні присягали на вірність прикордонники

У селищи Оршанець поблизу Черкас сьогодні присягали на вірність прикордонники

Gepostet von MIL.IN.UA am Sonntag, 20. Mai 2018

 

Погано видно? Схоже, на картинці є розтлумачення.

А тепер історія…
Усім відомо, що цього року ДПСУ нарешті відчепилася від радянського історичного тягара і перестала святкувати свій день як КДБшники. З такої світлої нагоди навіть свято на Софії провели. За участю Президента. Готувалися до свята заздалегідь, висували всякі ідеї. Зокрема, захотіли змінити беретний знак. Ну що ж, нині чинний знак не відрізняється естетикою, тож чом би й ні?

Гукнули прикордонники кількох розумних людей та давай думками й бажаннями ділитися. Усі ж пам’ятають церемонію зміни беретів у десанту – красиво, урочисто, інформативно. ДПСУ й собі давай. Ну, гаразд – все можна. І реконструкторів покликати, і відновити однострій прикордонника 100-літньої давнини, і інформаційні стенди про історію прикордонної варти придумати… і навіть емблему привести до ладу.

– А ми хочемо День прикордонника 6 травня, – кажуть прикордонники на одній з нарад.
– … тобто? А чому? – дивуються фахівці.
– … ну як, – пояснюють прикордонники – це ж день Георгія Пабєдоносця, покровителя прикордонників.

В цей момент у фахівців очі на лоба полізли. А поки німа пауза, прикордонники показують, що беретний знак має зображувати Георгія. Для прикладу наводять іконку…

Коли у фахівців минув ступор, вони питають, а чи в курсі пани прикордонники, що в Україні таки Юрій Змієборець, а не Георгій Пабєдоносець? І взагалі, яким боком до нас ота металева іконка? Вона взагалі з московського музею… Чи пам’ятають прикордонники герб Москви? І як вони на 5-му році війни з московщиною уявляють собі в емблемі Георгія Пабєдоносця, одного з мемів путінського пабєдобєсія та носітєля колорадської сєпарської стрічки?

Нічого не відповіли прикордонники. Мовляв, ну, ми ще подумаємо.

Йшов час. Історичні розкладки показали, що цілком доцільно було перенести День прикордонника на кінець квітня, коли українські війська 1918 року викинули за парєбрік російського агресора. Інфу довели до офіса ДПСУ. Але раз через раз доходила чутка (світ тісний, панове москвофіли, а в ДПСУ достатньо патріотичних офіцерів, котрі поділяться новинами), що ідею свята 6 травня та емблему з св. Георгієм в керівництві ДПСУ не відкинули.

Аж гульк, дивна інфа – ДПСУ замовила в одного з виробників металевої фурнітури беретний знак – із Георгієм. Знак бачили. Очевидець по пам’яті замальовує для нас його – так, це те саме – з російської іконки. І знак із Георгієм ДПСУ хоче вдягнути на протокольний захід за участі Глави держави? Вау… Що робити?

Телефонний дзвінок.

– Ало? Привіт. Як справи. Тут сорока на хвості принесла, що ви замовили беретних знаків із Георгієм… Звідки знаю? Ну, слухай, світ маленький. Це скандал, розумієш? Ні, цих знаків не буде на церемонії, де присутня перша особа. Їх взагалі не буде, бо український прикордонник із Георгієм на лобі – це ганьба… Давай так, годину часу на спростування цього жаху, і тоді ніякого скандалу, ок? Давай, зідзвонимося…

Через годину прийшла відповідь – усі все зрозуміли, Георгія не буде. Через певний час знову пішла чутка, що його таки роблять, але нас знову запевнили – мова не про Георгія, а про інший знак – на кашкет…

Словом, настав день 27 квітня, коли на Софію вийшли прикордонники, а Петро Порошенко озвучив, що стражі кордону ведуть тяглість не від совка, а від тих, хто боронив кордон 100 років тому. День прикордонника встановили не на 6 травня, а на 30 квітня. Все ніби добре?

Ні… Бо в Черкасах на зелених беретах були зафіксовані знаки, підозріло схожі на іконку св. Георгія.

Oleh Slobodyan , мені офіційний журналістський запит написати на Цигикала? Чи досить цього допису в ФБ?
Я уточню питання:

  1. Що зображено на беретному знаку ДПСУ на відео в Черкасах?
  2. Хто затверджував цю емблему – прізвище?
  3. Чи в курсі керівництво ДПСУ, що емблеми державних структур мають проходити експертизу комісії з нагород і геральдики при АП?
  4. Якщо на емблемі св. Георгій, то хто дав вказівку на його виготовлення та використання – прізвище?
  5. Навіщо було брехати, що усі все зрозуміли, а потім тишком видавати особовому складу знаки?
  6. Чи лише тільки беретним знаком із московської іконки обмежується москвофільство ДПСУ? Чи причетні до цієї афери люди дотичні до Московського Патріархату (або були нещодавно дотичні до нього)?

Як мені отримати відповіді?

Автор