Спонтанна зустріч блогерів і гендиректора Укрпошти в купе вагону Дніпро-Київ

Филипп Духлий

Отже, результати спонтанної зустрічі блогерів і генерального директора Укрпошта Igor Smelyansky в купе вагону Дніпро-Київ.

Практично все пишу по пам’яті, тому можливі неточності. Прошу вибачення за це заздалегідь.

Укрпошта – це монстр, який знаходився і знаходиться в жахливому стані. Насправді, його легше б було закрити, але є міжнародні зобов’язання України мати національного оператора, окрім цього, Укрпошті нав’язали соціальне завдання – бути форпостом цивілізації на периферії. 10 мільйонів українців живуть в містах і селах з населенням менше 2 тис. Тільки 60% з них мають провідний інтернет, ще 25% – 3G, решта – не має Інтернету взагалі. В той же час тільки 6% сіл мають відділення банків. В Києві у відділеннях Укрпошти інтернет був на 128К. 20-річні комп’ютери – норма.

Зараз активно йде оновлення Укрпошти. Закуповується обладнання, комп’ютери, автотранспорт.

Є купа проблем з персоналом, їхнім небажанням розвиватись, надавати кращі послуги, не красти. І це стосується великою мірою не керівництва, а звичайних працівників.

Багато заздрощів щодо зарплати гендиректора. Під час однієї з розмов з персоналом, вони сказали, що 40 тисяч – це максимум для гендиректора. Це при тому, що економія на закупівлях від минулого року становила до 500 млн грн, і в його підпорядкуванні більше 70 тисяч персоналу.

За останні 3 роки Уркпошта проспонсорувала пресу на 500 млн грн на різниці між собівартістю послуг і їх вартістю для газет і журналів. Саме це стало причиною “війни” з деякими з них аж до засідань комітету ВР.

Діяльність Укрпошти повністю і тотально зарегульована. Окрім того, що багато послуг вона зобов’язана надавати за фіксованою вартістю, так існує купа норм, які забирають час і ресурси. Також дуже заважає наше радянське законодавство про працю. Наприклад, нема статті, аби звільнити оператора за хамство, а процедура звільнення по статті займає до 6 місяців.

Тільки зараз Укрпошті дозволили співпрацювати з приватними поштовими та транспортними компаніями. А до того, наприклад, якщо посилка була відправлена не поштою Китаю, а напряму від сайту, то доводилось заводити її через пошту Естонії. Зараз вже внесені зміни в постанову Кабміну, очікується підписання угод з приватними компаніями і зменшення термінів.

Експорт на США через Укрпошту зріс на 50%, очікується, що прихід PayPal збільшить ще на 300%.

Щодо конфлікту з Новою Поштою.

Укрпошта є національним поштовим оператором і виконує міжнародні зобов’язання України, наприклад, “Статут Всесвітнього поштового союзу”, “Всесвітня поштова конвенція”, “Угода про поштові платіжні послуги” та інші. Відповідно до цих угод, Укрпошта зобов’язана надавати послуги з грошових переказів. Це міжнародні договори, і вони мають перевагу над національним законодавством. В той же час, Укрпошта не може стати фінансовою компанією, бо це також суперечить зобов’язанням перед Всесвітнім поштовим союзом. Опираючись саме на міжнародні угоди, Укрпошта надавала послуги з грошових переказів та уклала прямі договори з платіжними системами на еквайринґ карток і отримала ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків.

Це не сподобалось Новій Пошті, яка не зацікавлена в конкурентноздатному національному операторі і наявності конкуренції в принципі, і тому вони подали до суду з вимогою цю ліцензію скасувати.

Все б нічого, але саме Укрпошта розглядалась як майбутній партнер PayPal для входу в Україну, і отримання ліцензії було першим кроком для цього. І тепер цей проект підвіс на невизначений термін, поки будуть йти суди від Нової Пошти.

От така фігня…

 

Едущие из Днепра в Киев блогеры выяснили, что в поезде с ними едет директор Укрпочты Igor Smelyansky.Коварно заманив…

Gepostet von Alex N Alex Noyt am Sonntag, 20. Mai 2018

Україна, що рухається кудись в бік цивілізації, це коли вдень в фейсбучику читаєш, що Уляна Супрун кудись їде в…

Gepostet von Anton Senenko am Samstag, 19. Mai 2018

Что за жизнь пошла. Блогеры едут с Днепропетровщины. Узнали (хз как), что в поезде едет Игорь Смелянский, директор…

Gepostet von Виктор Пузанов am Samstag, 19. Mai 2018

 

Автор