За 7 років Адміністрація Президента України надала відповіді на понад 19 тис запитів на інформацію (презентація)

9 травня 2018 року виповнилося 7 років з моменту набуття чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації».

За ці роки до Президента України та Адміністрації Президента України надійшло понад 19 тисяч запитів на інформацію від громадян України, засобів  масової інформації, громадських організацій, у яких порушувалися  найрізноманітніші питання суспільно-політичного життя держави.

У 2017 році Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні», за результатами моніторингу забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації у приміщенні розпорядника, Адміністрація Президента України посіла 3-е місце у рейтингу суб’єктів владних повноважень.

Оприлюднені результати свідчать про ефективну, плідну та відкриту роботу Адміністрації Президента України та Головного департаменту забезпечення доступу до публічної інформації, зокрема щодо організації доступу до публічної інформації.

Завдяки злагодженій роботі створеного відповідно до вимог Закону «Про доступ до публічної інформації» Головного департаменту забезпечення доступу до публічної інформації та структурних підрозділів Адміністрації Президента України було відкрито доступ до інформації, яка найбільше цікавила журналістів та громадськість. Зокрема, стали відкритими відомості щодо використання державних коштів, які спрямовуються на матеріально-технічне та фінансове забезпечення Президента України та Адміністрації Президента України, більш доступною та відкритою стала інформація щодо діяльності Глави держави як в Україні, так і на міжнародній арені.

Політика відкритості здійснюється шляхом надання доступу до нормативно-правових актів, які раніше містили позначки «Для службового користування» та «Опублікуванню не підлягає». Завдяки підписаному Президентом України Петром Порошенком 4 серпня 2014 року Розпорядженню №977/2014-рп «Про зняття позначки «Опублікуванню не підлягає» та визнання такими, що втратили чинність, деяких Розпоряджень Президента України», а також двох Указів Президента «Про перегляд грифу обмеження доступу «Для службового користування» (від 17 квітня 2015 року №221/2015) та «Про перегляд позначки «Опублікуванню не підлягає» (від 28 травня 2015 року №293/2015) для громадськості стали відкритими понад 200 підзаконних актів, які видавалися Президентами України за час незалежності.

Близько 30% відповідей на запити на інформацію було надано Головним департаментом забезпечення доступу до публічної інформації у максимально короткі терміни 1-3 дні з моменту реєстрації запиту на інформацію, що дозволило зайняти лідируючі позиції у рейтингах моніторингу та оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень та виконувати Закон України «Про доступ до публічної інформації» на високому професійному рівні.

Рейтинги забезпечення доступу до публічної інформації – pdf – 484.01 kb

Звіт про роботу Головного департаменту забезпечення доступу до публічної інформації АПУ – pptx – 160.00 kb

Джерело