Купівельна спроможність українців у 2017 році стала найбільшою з 2009 року (інфографіка)

Mason Lemberg

Ні, не жарт.
А давайте знову порахуємо скільки чєснєйших і незаангажованих українських ЗМІ опублікують цей матеріал, який базується на статистичних показниках.

По суті:
В 2014-2015 роках, коли гривня обвалилася в 3 рази (а інакше не буває в пограбованій державі з купою боргів, з мінімальними резервами, зі зруйнованою економікою та 108 000 грн. на єдиному казначейському рахунку), спершу ті, хто пограбував країну, а потім частина населення, почали кричати про велике зубожіння, мовляв, вони зубожіли в 3 рази. І чомусь зубожіли завдяки тим, хто врятував країну, а не завдяки тим, хто її грабував.

А тепер, власне, про це зубожіння в 3 рази.
Бо це ж теж відверта брехня.

Девальвація гривні в 3 рази дорівнювала би збіднінню в 3 рази, якщо би “зубожілі” жили в США, а працювали в Україні і отримували зарплату в гривнях.
Але тут мова про життя в Україні, і витрати не зросли пропорційно в 3 рази. Ні ціни на продукти не зросли в 3 рази, ні транспорт не зріс в 3 рази, ні пальне не виросло в 3 рази, ні комуналка, ні одяг, ні ціни в зубожілих ресторанах. Ніякі ціни не зросли в 3 рази, крім цін на імпортні товари та витрати українців за кордоном.

То ж у скільки разів українці зубожіли? І чи зубожіли взагалі? Тобто наскільки змінилася купівельна спроможність українців з моменту Незалежності в 2014 році? І як співставити тодішні гроші з теперішніми за паритетом купівельної спроможності?

І тут нам на допомогу прийдуть, як було сказано в коментах до попереднього посту, “куплені порохоботи-пропагандисти” з американського сайту Numbeo, які аналізують рівень витрат на життя і співставляють його.

Так от, співставивши показники рівня витрат на життя українців з 2009 по 2017 роки і скоригувавши їх на інфляцію в еталонному місті, ми отримуємо наступні дані, які дають можливість порівняти витрати на життя українців в різних роках:
Витрати на життя (В ДОЛАРАХ США) в 2017 році у порівнянні з останнім окупаційним роком (2013) становлять 0,571. Тобто, так, гривня впала в 3,44 рази, але за 1 долар тепер можна купити майже в 2 рази більше ніж в 2013 році.
Або ж, якщо перевести в гривні, то за 1 гривню в 2013 році можна було купити те ж саме, що зараз за 1,97 гривні.
Таким чином, попри те, що гривня знецінилася в 3,44 рази, витрати українців зросли в 1,97 рази.
(Повні дані по роках в таблиці)

Тобто українці зубожіли не в 3,44 рази, а в 1,97 рази, хахаха? Зубожіли би, якби не росли доходи за цей час. Але ж доходи теж зросли.

Тобто, оцінивши середню офіційну зарплату українців за рівнем купівельної спроможності, виходить, що за купівельною спроможністю долара 2013 року, середня зарплата українця в 2017 році досягла 558 доларів США, в той час коли в тому ж 2013 році вона становила 453 долари США.
Або якщо в гривнях, то за купівельною спроможністю гривні 2013 року, середня зарплата українців в 2017 становить 4464 гривні, в той час, коли в тому ж 2013 році вона становила 3619 грн.
Оті порівняння показані на графіках.

 

Ото після того всього я би хотів запитати ту, яка найбільше кричить про зубожіння і яка розграбувала країну:
Якщо в нас зараз зубожіння, то що в нас було в 2009 році, коли #ВонаПрацює, коли зарплата в доларах була нижча ніж зараз, не кажучи вже про зарплату по рівню купівельної спроможності?

 

Автор