Наслідки від затоплення «Юнкома» можуть бути погані або дуже погані (фото, відео)

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак вважає, що затоплення шахти  “Юний комунар” (Юнком), розташованій на непідконтрольній частині Донеччини, матиме непередбачувані наслідки для довкілля не лише України, але й інших країн Чорноморського басейну. Про це Міністр сказав в ефірі «5 каналу», коментуючи рішення сепаратистів повністю затопити  цю шахту.

«Це матиме непередбачувані наслідки для довкілля не лише Донеччини та решти території України, але й для всіх країн Чорноморського басейну. Наслідки спрогнозувати важко. Вони будуть або погані, або дуже погані», – сказав Остап Семерак.

На його думку,  немає підстав довіряти висновкам  російських науковців та експертів так званої Донецької народної республіки, що  затоплення шахти «Юний комунар» не спричинить вихід радіонуклідів на поверхню, а також не спричинить їх потрапляння у грунтові та поверхневі води.

«Я не довіряю таким висновкам. Насправді існують великі ризики потрапляння радіонуклідів у воду та грунти.  Йдеться не про звичайну так звану мокру консервацію шахт, а про об’єкт, де зберігаються радіоактивні відходи. Україна завжди контролювала радіаційний фон як в зоні вибуху, так і за станом навколишнього середовища довкола. Зараз ми не розуміємо, що відбувається на цьому об’єкті», – пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що раніше розроблені проекти ліквідації шахти передбачали обов’язкове забезпечення режиму постійного водовідливу з шахти для утримання об’єкта “Кліваж” в “сухому” стані. Також Міністр переконаний,  що у ситуацію із «Юнкомом» має втрутитися міжнародне співтовариство.

«Це повинен бути контроль, моніторинг і дотримання режимів, розроблених Україною. Ми вимагаємо, щоб до всіх об’єктів критичної інфраструктури і зокрема, до цієї шахти були допущені міжнародні спостережні місії», – сказав Остап Семерак.

Нагадаємо, у 1979 році на шахті “Юний комунар” (Юнком), розташованій в селищі Бунге за 43 км на північний схід від Донецька, було проведено дослідницький ядерний вибух на глибині 903 м з метою дегазації вугільних пластів та випробування регіонального засобу боротьби з викидами метану під кодовою назвою “Кліваж”.

На початку 2018 року керівництво так званої ДНР заявило про затоплення шахти “Юнком”, з якої вже до кінця квітня мають прибрати всі насоси для відкачування води.

18 квітня  Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, виступаючи на Комітеті парламентської асоціації Україна-ЄС у Страсбурзі, закликав міжнародну спільноту втрутитися у ситуацію та допомогти з проведенням моніторингу екологічної ситуації на цьому об’єкті, підкресливши, що йдеться про серйозну загрозу для екологічної безпеки не тільки України, а й сусідніх країн.

Джерело