Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно очільника адміністрації окупованої Горлівки

Прокуратурою Донецької області за наслідками спеціального (заочного) досудового розслідування, яке здійснювалося слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях, затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактом участі в діяльності терористичної організації «ДНР».

Розслідуванням встановлено, що зазначений громадянин, працюючи до окупації заступником голови однієї з районних адміністрацій Донецька, відстоював ідеї патріотизму та єдності України. Проте у травні 2014 року, з приходом «руського миру», одразу змінив свої ідейні та політичні погляди і, адаптуючись до ситуацію, почав співпрацювати з представниками терористичної організації «ДНР». За цей час чоловік встиг проявити себе на різних посадах, зокрема, отримавши військове звання «підполковник», став заступником командира одного з батальйонів. У жовтні 2014 року брав безпосередню участь у бойових діях в районі міжнародного аеропорту «імені С.С. Прокоф’єва» у м. Донецьку, де чинив опір підрозділам Збройних Сил України та іншим військовим формуванням України, задіяним в проведенні антитерористичної операції на території Донецької області.

У жовтні того ж року ватажок терористичної організації «ДНР» О. Захарченко призначив чоловіка головою адміністрацій Куйбишевського та Київського районів м. Донецька. А вже у липні 2016 року посібник терористів призначений в.о. голови адміністрації м. Горлівка.

Перебуваючи на вказаних посадах, обвинувачений надавав підлеглим незаконні вказівки, сприяв наповненню бюджету терористичної організації «ДНР». Під час проведення зустрічей з мешканцями міста та використовуючи окремі засоби масової інформації, проводив пропагандистську роботу з популяризації ідеї незалежності Донецької області від України з метою формування думки серед населення і світової спільноти про законність власних дій, легітимність створення та діяльності терористичної організації «ДНР», висвітлював дії офіційної влади України як ворожі.

Таким чином пособник терористів обвинувачується у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.258-3 КК України – участь у терористичній організації, та ч. 1 ст. 110 КК України – умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

У зв’язку з тим, що чоловік переховується від слідства на тимчасово окупованій території, його оголошено у всеукраїнський розшук та судом надано дозвіл на його затримання.

Довідково: санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Джерело

Автор