«Люди в країнах НАТО вражені волею українського народу» – Посол США при НАТО Кей Бейлі Хатчинсон (фото)

«Ми прагнемо, щоб Україну включили до політики відчинених дверей під час наступного Саміту НАТО, запрошення до участі в якому Україна вже отримала», – заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з Постійним представником США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон на полях Київського безпекового форуму.

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що важливою подією цього року у відносинах між Україною та НАТО має стати спільна Комісія на рівні голів держав та урядів на полях літнього саміту Альянсу. Проте рішення щодо її проведення ще не ухвалено через позицію Угорщини.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що в контексті «мовного питання» Угорщина наполягатиме на кількох умовах, зокрема, продовженні перехідного періоду впровадження нового Закону «Про освіту» та запрошенні угорської громади України до обговорення імплементації освітньої реформи і нового закону про середню освіту. Також, по суті, Будапешт вимагає надання угорській меншині права вето на виконання українського законодавства. Україна конструктивно налаштована, рухається та діє відповідно до рекомендацій Венеційської комісії. Уряд вже ухвалив рішення щодо продовження перехідного періоду впровадження закону та активно залучає угорську меншину до дискусії. Але, очевидно, що не може йтися про право вето щодо українського законодавства.

За словами Віце-прем’єр-міністра, ті ж питання щодо викладання української мови в школах, де навчаються національні меншини, абсолютно конструктивно вирішуються з Румунією та Болгарією. Відповідний меморандум вже підписано з Болгарією, на фінальній стадії перебуває його підготовка з Румунією. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що ці приклади, зокрема, приклад конструктивної розмови з румунською меншиною та Румунією (оскільки румунська мова, як і угорська, не належить до слов’янських) свідчать про те, що «мовне питання» – надумане і не має підґрунтя для продовження конфлікту.

Окремо Віце-прем’єр-міністр окреслила очікування України від Саміту НАТО. Зокрема, повернення союзників до позиції проголошеної Декларації Бухарестського Саміту 2008 року про підтвердження політики відчинених дверей для країн, що прагнуть членства та відповідають вимогам запрошення до участі у Програмі розширених можливостей.

Кей Хатчинсон зазначила, що повністю підтримує євроатлантичні прагнення України, і їх так само підтримують більшість країн-членів. «Двері НАТО для України відчинені. Усе, що потрібно, це стандартні вимоги до країн-кандидатів: сильна демократія, сильна судова система, верховенство права, низька корупція. Успішна антикорупційна боротьба в Україні, окрім того, сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості та зростанню економіки України», – зазначила Представник США при НАТО. «Люди в країнах НАТО вражені волею українського народу, яку він демонструє з часів Революції Гідності. Ваші люди варті того, щоб користуватися всіма здобутками сильних демократій, як жителі країн-членів євроатлантичної спільноти», – підкреслила вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для подальшого поступу реформ в Україні потрібен і час, і подолання супротиву старої системи. «На жаль, тривале колоніальне минуле дається взнаки. Нам потрібно дуже багато змінювати. Має відбутися не лише зміна «законодавчої рамки», а і зміна в звичках та ментальності людей», – додала вона.

Віце-прем’єр-міністр подякувала Кей Бейлі Хатчинсон за чіткі меседжі щодо майбутнього відносин Україна – НАТО. Зокрема, сьогодні під час свого виступу на форумі Кей Хатчисон запевнила в підтримці ідеї членства України в НАТО з боку Вашингтона. На думку Посла, Україна вже зараз рухається до членства в Альянсі, оскільки виконує відповідні Річні національні програми.

Джерело