Петро Порошенко надав інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt (фото)

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt підкреслив, що починаючи з 2015 року, «Газпром» більше не постачає Україні газ. «Ми наразі все імпортуємо з ЄС. І навіть коли ми нещодавно виграли процес у Стокгольмському арбітражному суді, «Газпром» відмовився перерахувати Україні визначені судом 4,6 млрд доларів США. І газу ми теж більше не отримуємо, попри передплату», – зазначив Петро Порошенко.

«Для «Газпрому» це – бомба з годинниковим механізмом. Тому, що російські газові угоди з енергетичними підприємствами ЄС містять такі самі пункти, як і з нами. Зараз багато хто запитує, чому «Газпром» відмовляється сплатити Україні визначену судом суму. Тому, що не хочуть, і рішення «неправильне». Водночас, у європейських постачальників виникає запитання, чи не чинитиме «Газпром» у спірному випадку так само й щодо них. Цей приклад лише зайвий раз доводить, що Росія є вкрай ненадійним партнером, у тому числі в енергетичному секторі», – підкреслив Глава держави.

Президент також зазначив, що німецьким політикам і німецьким підприємствам слід ретельно переглянути питання щодо цього проекту. «Північний потік-2» є чисто політичним проектом, який фінансує Росія. Даруйте за жорсткі слова, але «Північний потік-2» є політичним хабарем в обмін на лояльність щодо РФ, який має на меті запровадження економічної та енергетичної блокади України, завдавши у такий спосіб суттєвої шкоди моїй країні. Проект не містить жодного обґрунтування з точки зору економічної доцільності», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що існує український транзитний трубопровід. «Він – значно дешевший. Може легко і недорого бути модернізований. На сьогодні він спроможний на щорічний транзит обсягів до 100 млрд. кубометрів сировини. У 2017 році це було близько 94-97 млрд., що відповідало зростанню обсягів транзиту на 15 відсотків. Його можна легко розбудувати», – зазначив Президент.

«Ми були б раді долучити європейських партнерів до управління газовим підприємством. І робимо все, аби продемонструвати надійність України. Коли Росія на початку березня перекрила нам знову газовий кран і з тих пір більше не постачає газ попри здійснену передплату, я, як Президент, закликав свій народ до заощадження обсягів споживання, аби не зашкодити транзиту газу до Європи і не спричинити критику. Ми дотримуємось взятих на себе зобов’язань. Ми – абсолютно надійний партнер. А «Північний потік-2» – чисто політично мотивований проект», – підкреслив Президент.

За його словами, можна без значних капіталовкладень ефективніше розбудувати транзитну магістраль України: «Просто спитайте у нас. Замість того, аби втрачати 10 млрд євро на «Північний потік-2».

Джерело

 

Ми потребуємо єдності Євросоюзу та його підтримки направлення миротворців ООН на окуповану частину Донбасу – Президент

В інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt Президент Петро Порошенко висловив переконання, що Україна, Європа і світ також конче потребують миру на Сході нашої держави. «А якщо спитати в українців, то, чим ближче до лінії фронту вони мешкають, тим більше вони хочуть миру. Саме тому ми прагнемо запровадження там миротворчої місії під егідою ООН», – сказав Глава держави.

Президент зауважив, що в питанні запровадження такої місії на окупованій частині Донбасу є певні зрушення. «Вже є певне просування у цьому: коли я у 2015 році вперше виступив із вимогою до ООН про направлення «блакитних шоломів», всі були проти. Наші американські та європейські друзі теж мали сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом в червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, аби звільнити частину України від російських окупаційних військ», – сказав він.

Петро Порошенко також висловив вдячність Німеччині та Федеральному канцлеру Ангелі Меркель: «По-перше, за те, що в коаліційний угоді нового уряду було передбачено цілу главу для України, у тому числі в частині підтримки миротворчої місії ООН на Сході держави. Це має важливе символічне значення».

Глава держави також наголосив, що Україна потребує єдності та міцності Європейського Союзу та солідарності з нашою державою. «Більш за все ми потребуємо єдиного і сильного ЄС, а також його солідарності з Україною. А на даному етапі – передусім направлення миротворців ООН до України», – сказав він.

Водночас, Петро Порошенко наголосив на відмінності української та російської позицій щодо запровадження миротворчої місії. «Росія прагне розташування «блакитних шоломів» уздовж контактної лінії, аби вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, аби вони працювали по всій території, але, за російським задумом, мали б супроводжувати виключно спостерігачів від СММ ОБСЄ. Ми ж прагнемо, аби «блакитні шоломи» роззброювали незаконні збройні угруповання, захищали там місцевих мешканців і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звісно, вони повинні контролювати частину українсько-російського кордону, яка тимчасово не є підконтрольною Україні», – пояснив Президент.

Відповідаючи на запитання як повинні діяти Берлін і Брюссель, Глава держави зазначив: «Терміново подбати про те, аби ми змогли отримати мандат РБ ООН. І режим тиші. Адже під час триваючих збройних сутичок миротворці не зможуть там провести дислокацію. І наші західні партнери повинні й надалі усвідомлювати, що санкції є надзвичайно ефективним інструментом – лише вони можуть змусити Путіна сісти за стіл переговорів. Якщо російська агресія продовжуватиметься, санкції буде потрібно поглибити».

Петро Порошенко також в черговий раз наголосив, що на Сході України «не існує ніякої внутрішньої суперечки за владу, ніякого замороженого конфлікту – а має місце збройна агресія Росії проти України». «Це також і не заморожений конфлікт, хоча його вирішення щораз відсувалося на потім: спочатку до Нового року, потім до виборів в РФ. Путіну варто нам нарешті пояснити, чому він досі не дозволяє розміщення миротворчої місії, покликаної нарешті принести мир», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Ми рішуче здійснюємо реформи аби значно покращити інвестиційний клімат – Президент

«Ми рішуче здійснюємо реформи аби значно покращити інвестиційний клімат. Але більш ніж моїм словам, як Президента, можна довіряти оцінці Світового банку. У його рейтингу Doing Business Україна піднялася з позиції 137, до мого приходу до влади у 2013 році, на 76-ту сходинку – минулого року», – наголосив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt.

«Такої динаміки не продемонструвала жодна країна. І ми робимо все можливе, аби опинитися ближчим часом у першій 50-ці», – підкреслив Глава держави.

За словами Петра Порошенка, в Україні здійснили ґрунтовне реформування податкової галузі, забезпечили реформу в освітній, медичній та пенсійній сфері, а також переформатували енергетичний сектор в частині держзамовлення і приватизації, у що спочатку не вірив сам МВФ. А також провели революційну реформу банківського сектора.

«Все це – дуже непопулярні, втім конче потрібні кроки», – зазначив він.

Президент додав, що за підсумками конкурсу на отримання мобільними операторами ліцензій на користування зв’язком 4G вдалося отримати 8 млрд гривень замість очікуваних 5 млрд грн. «Ми просунулися в питанні децентралізації, адаптували наші ЗСУ до стандартів НАТО, докорінно змінили систему правосуддя, а рішення щодо створення Антикорупційного суду було у першому читанні ухвалено Парламентом», – зазначив він.

«Найголовніше – це думка інвесторів, і багато впливових фірм прийшли або повернулися до України», – підкреслив Президент.

Джерело

Автор