Світ 29 липня. Результати дня

Турецька війна проти Гюлена, бойові дії у Лівії, новий президент Перу, спецоперація у Сальвадорі, смертна кара в Індонезії, повітряні бомбардування у Сирії, гуманітарна операція в Алеппо та багато іншого.

Африка:

– Троє цивільних та двоє солдатів поранені внаслідок нападу групи терористів «Боко Харам» на конвой ООН у Нігерії.

– Правозахисні та гуманітарні групи, які працюють у Південному Судані, закликали ООН посилити миротворчу місію та звинуватили миротворців у бездіяльності, тоді як військові масово вбивали людей.

– В Єгипті Хішам Генейна – аудитор, якого звільнили та затримали після публікації його антикорупційної доповіді, був засуджений до 1 року в’язниці та великого штрафу. Раніше, він стверджував, що корупція завдала Єгипту шкоди на суму в 67 млрд. доларів за останні 4 роки.

– Лівійський уряд національної єдності розпочав переговори зі збройними формуваннями, які охороняють нафтові портові міста Ель-Сідер та Рас Лануф. Уряд планує знову відкрити порти та відновити їх роботу.

– У Лівії загони Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара відбили в бойовиків «Ісламської держави» стратегічний район Аль-Гаваріша у місті Бенгазі.

Америка:

– У Перу пройшла церемонія інавгурації нового президента – 77-річного представника правоцентристської партії «Перуанці, вперед» Педро Пабло Кучинські. За результатами виборів 5 червня, він переміг, набравши 50,12% голосів. Його головна суперниця – лідер правої популістської партії Кейко Фухіморі – відстала лише на 0,5%.

– Четверо футбольних фанатів загинули у вуличних зіткненнях різних футбольних клубів у столиці Колумбії. Напередодні, завершився матч у фіналі кубку Південної Америки, в якому перемогу отримала колумбійська команда. Після цього у Боготі сталися близько 600 сутичок між різними фанами.

– У Сальвадорі поліція затримала п’ятьох лідерів найпотужнішої банди країни – «Мара Сальватручча» та ще 120 осіб за підозрою у зв’язках із бандитами. Рівень злочинності у Сальвадорі є одним з найвищих у світі через протистояння двох великих угруповань – «Мара Сальватручча» та «Барріо 18».

– США відкинули звинувачення Туреччини у причетності до організації невдалого військового перевороту американського генерала Джозефа Воутела. Раніше, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив його у тому, що той «став на бік заколотників», коли Воутел розкритикував масові чистки в турецькій армії.

– Бразильська прокуратура висунула нове звинувачення проти екс-президента країни Луїса Ігнасіо Лули да Сільви. Його підозрюють у спробі запобігти правосуддю.

– Хакери знову зламали електронну пошту Демократичної партії США. Це вже третій кібер напад на партію за останній місяць.

Азія:

– Індонезія стратила чотирьох людей за звинуваченням у торгівлі наркотиками. Доля ще 10 засуджених невідома. 14 наркодилерів засудили до смерті півроку тому. Серед них – громадяни Пакистану, Нігерії, Зімбабве. Індонезія відома своїм жорстким законодавством стосовно торгівлі наркотиками. ООН закликала країну накласти мораторій на смертну кару за статтею торгівлі наркотиками. Раніше, Австралія відкликала свого посла з Джакарти через страту останньою двох австралійських наркодилерів.

– Понад 200 осіб затримані поліцією у турецькому місті Ізмір, де зранку почалися масові арешти у справі про невдалу спробу військового перевороту.

– Вища військова рада Туреччини залишила на посаді начальника Генштабу генерала Хулусі Аккара, якого під час спроби військового перевороту захопили в полон путчисти, а пізніше його визволили сили безпеки.

– Туреччина закликала Казахстан закрити освітні заклади, пов’язані із опозиційним рухом «Хизмет» проповідника Фетуллаха Гюлена.

– Турецька прокуратура розпочала розслідування проти 1,3 тисяч працівників Міністерства праці країни у справі про військовий переворот.

– Управління з вищої освіти Туреччини розпочало розслідування проти 2818 викладачів турецьких ВНЗ у справі про військовий переворот та зв’язки з опозицією.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим повідомив, що авіабаза «Акинджи» під Анкарою, яку використовували учасники невдалого військового перевороту, буде закрита.

– 29 осіб затримані турецькою поліцією внаслідок поліцейської антитерористичної операції в одному з районів Стамбула. Всіх підозрюють у зв’язках із терористами «Ісламської держави».

– П’ятеро турецьких військових загинули внаслідок сутичок із курдами на південному сході Туреччини.

Європа:

– Папа Римський Франциск відвідав концентраційний табір Освенцім в рамках свого візиту до Польщі. Там він зустрівся із колишніми в’язнями табору та помолився за мир і спокій у світі. Також понтифік прочитав молитву всередині камери, в якій тримали св. Максиміліана Кольбе – францисканського монаха, який загинув, рятуючи багатодітну родину.

– Австрія передала французькій владі двох підозрюваних у причетності до організації паризьких терактів 13 листопада 2015 року, в яких загинули 130 людей.

– Міжнародна федерація важкої атлетики дискваліфікувала команду російських важкоатлетів з Олімпійських ігор у Бразилії.

– У Вірменії в Єревані понад півсотні людей затримані у сутичках із поліцією біля захопленого групою нападників полку ППС. Демонстранти прийшли на підтримку нападників з радикального руху «Сасна Црер» та намагалися прорвати кордон поліції.

– Парламент Болгарії призначив вибори президента країни на 6 листопада цього року.

– У Латвії розпочалися військові навчання НАТО «Simple Strike 2016» на полігоні Адажі. Вони триватимуть до 5 серпня.

Близький Схід:

– Росія та Сирія розпочали гуманітарну операцію із евакуації цивільних з кварталів, підконтрольних бойовикам у місті Алеппо. Сирійська армія відкрила три безпечні коридори для людей і бойовиків, які складуть зброю та звільнять заручників. Водночас, міжнародні правозахисні організації повідомили, що ісламісти не випускають людей з міста. Також закликали сирійський уряд надати доступ до цих коридорів.

– Десятки людей загинули за минулу добу внаслідок бойових дій у стратегічному місті Манбідж на північному сході провінції Алеппо у Сирії. Терористи «Ісламської держави» здійснили спробу прорвати блокаду міста арабсько-курдськими формуваннями та захопили селище Баїр, де стратили 24 цивільних. Сили коаліції завдали удару по позиціях бойовиків у місті Аль-Гандур, вбивши 41 людину. З них, за повідомленням правозахисників, 28 людей були мирними жителями.

– Сирійська терористична організація «Джебхат Аль-Нусра» остаточно розірвала зв’язки з «Аль-Каїдою», погодивши це питання з керівництвом останньої. Тепер вони офіційно називаються «Джебхат Фатх Аль-Шям».

– Терористи «Ісламської держави» розгромили сили ісламістів, підтримуваних Туреччиною, у бою за місто Дадьян на півночі провінції Алеппо біля турецького кордону.

Автор